Bereken je inkomstenbelasting over 2022 en 2023 (box 1)

Betaal je in 2023 meer of minder inkomstenbelasting dan in 2022? Vergelijk de tarieven in box 1 van 2022 met de nieuwe tarieven van 2023. Zo weet je meteen hoe jij ervoor staat!

Open een rekening

Hoeveel inkomstenbelasting moet jij betalen over 2022 en 2023?

In 2020 gingen we over naar het tweeschijvenstelsel. Dit jaar zijn de wijzigingen een stuk minder ingrijpend, met alleen een verlaging van het belastingtarief in schijf 1. Hieronder kun je berekenen wat er voor jou in 2023 zal veranderen. Zowel zakelijk als particulier! 

Het complete bankpakket van Knab

Open extra rekeningen

Open extra rekeningen

Open tot wel 5 betaalrekeningen en zoveel spaarrekeningen als je wilt. Handig om potjes te maken!

Meteen online aanvragen

Meteen online aanvragen

Een rekening bij Knab vraag je eenvoudig aan via de Knab App. In slechts een paar minuten geregeld!

Wereldwijd veilig betalen

Wereldwijd veilig betalen

Je kunt overal ter wereld veilig betalen met een creditcard of je Debit Mastercard.

Stap over naar Knab

Stap over naar Knab

Stap je over naar Knab vanaf een andere bank? Vraag de gratis Overstapservice aan en laat je bij- en afschrijvingen automatisch overzetten naar je nieuwe Knab-rekening.

Veelgestelde vragen over inkomstenbelasting

Wat is inkomstenbelasting?

In Nederland betalen we belasting over ons inkomen. Hiervoor gelden verschillende belastingtarieven. Hoeveel jij betaalt, hangt onder andere af van de hoogte van je inkomen, het type inkomen dat het betreft en of je wel of niet AOW-gerechtigd bent. Lees hier meer over hoe inkomstenbelasting werkt.

Hoeveel inkomstenbelasting moet ik betalen?

Dat verschilt per persoon. Door je gegevens in te vullen in onze handige tool, krijg je een persoonlijke berekening.

Hoe berekenen jullie de inkomstenbelasting?

We vragen je een aantal gegevens in te vullen, waaronder je bruto jaarinkomen. Aan de hand hiervan berekenen we hoeveel inkomstenbelasting jij over box 1 betaalt over zowel 2023 als 2024.

Moet ik aangifte inkomstenbelasting doen?

Heb je een aangiftebrief gekregen van de Belastingdienst? Dan ben je verplicht om belastingaangifte te doen. Maar ook als je geen brief hebt ontvangen, kan het zijn dat je aangifte moet doen. Controleer dit altijd zelf op de website van de Belastingdienst.

Wanneer kan ik belastingaangifte doen?

Elk jaar kun je vanaf 1 maart belastingaangifte doen. Je doet dan aangifte over het afgelopen jaar: in 2024 doe je dus aangifte over 2023. Als je dit vóór 1 april doet, ontvang je voor 1 juli nog de definitieve aanslag van de Belastingdienst.

Wat is het verschil tussen box 1, box 2 en box 3?

Je kunt op verschillende manieren inkomen binnenkrijgen. Deze type inkomsten verdeelt de Belastingdienst over drie zogenaamde boxen. In box 1 valt het inkomen uit werk en woning. Denk hierbij aan je salaris en uitkeringen. Daarnaast kan het zijn dat je inkomen uit een aanmerkelijk belang hebt. Dit is alleen het geval als je inkomen hebt uit een nv of een bv waar je een belang in hebt van meer dan 5%. Dat valt in box 2. Het inkomen uit je vermogen valt tot slot in box 3. Over deze drie boxen betaal je belasting. Hoeveel precies, dat blijkt uit de aangifte inkomstenbelasting.

Misschien vind je dit ook interessant