Jaarruimte berekenen als zzp'er

Benut als zzp'er je jaarruimte door geld opzij te zetten voor je pensioen en krijg tussen de 37% en 49,5% van je inleg terug van de Belastingdienst. 

Bouw pensioen op via Knab

Speciaal voor zzp'ers

Bereken je jaarruimte en belastingteruggave

Benieuwd hoeveel je met belastingvoordeel opzij mag zetten voor je pensioen? Met deze tool bereken je eenvoudig je jaarruimte als zzp'er.

Ontdek Knab PensioenbeleggenOntdek Knab Pensioensparen


Bovenstaande tool is voor zzp'ers en ondernemers. In loondienst? Bereken hier je jaarruimte

Wat is je zzp jaarruimte?

Als je zelf extra pensioen wil opbouwen, kom je deze term ongetwijfeld tegen: jaarruimte. Door gebruik te maken van deze ruimte kan je elk jaar een deel van je inleg terugkrijgen van de Belastingdienst. Maar hoe werkt dat precies? In deze video legt collega Jenny het je in 1,5 minuut uit. 

Meer over belastingvoordeel

Jaarruimte gemist?

Benut je reserveringsruimte

Wanneer je jaarruimte hebt, is de kans groot dat je ook reserveringsruimte hebt. Dit is je gemiste jaarruimte van de afgelopen tien jaar. Weten hoe hoog je reserveringsruimte is? Bereken je jaarruimte van de afgelopen tien jaar en tel deze bedragen bij elkaar op, met een maximum van € 41.608 (2024). Zo weet je hoeveel extra pensioen jij dit jaar met belastingvoordeel kan opbouwen. 

Tip: Kom je er niet uit? Vraag je boekhouder of accountant om je jaar- en reserveringsruimte te berekenen. 

Open een pensioenrekening en profiteer direct

Knab Pensioenbeleggen

Onze experts beleggen je geld voor je pensioen

 • Gemiddeld een hoger rendement dan bij sparen
 • Krijg tussen 37% en 49,5% van je inleg terug als dit binnen je jaarruimte valt
 • Betaal geen vermogensbelasting over je saldo
Lees meer

Knab Pensioensparen

Spaar zelf voor je pensioen op een geblokkeerde rekening

 • Ontvang tot 3,00% rente
 • Krijg tussen 37% en 49,5% van je inleg terug als dit binnen je jaarruimte valt
 • Betaal geen vermogensbelasting over je saldo
Lees meer

Veelgestelde vragen over jaarruimte

Ik snap niet hoe ik de berekening kan maken. Wat nu?

Kom je er niet uit? Vraag dan hulp aan je boekhouder of accountant. Hij of zij kan een gedetailleerde berekening maken op basis van jouw inkomen. 

Wat is de maximale jaarruimte en reserveringsruimte in 2024?

Maximale jaarruimte in 2024€ 36.000
Maximale reserveringsruimte in 2024€ 41.608
Maximale inkomen waarover je jaarruimte mag berekenen€ 137.800

Wat zijn de regels voor het opbouwen van pensioen met belastingvoordeel?

Zet je voor je pensioen geld opzij met Knab Pensioensparen en/of Knab Pensioenbeleggen? Dan profiteer je tijdens het opbouwen van je pensioen mogelijk van belastingvoordelen. Zo krijg je een deel van je inleg terug van de Belastingdienst en betaal je geen vermogensbelasting over het bedrag op de rekening. Daar zijn wel een aantal regels aan verbonden. 

 • Je geld staat vast op een geblokkeerde rekening. Dit kun je tussentijds niet opnemen als bijvoorbeeld je wasmachine ermee ophoudt. Doe je dit wel, dan betaal je belasting en rente. 
 • Er geldt een maximuminleg. Hoeveel je jaarlijks belastingvriendelijk mag inleggen, hangt af van je jaar- en reserveringsruimte. Over het deel dat je eventueel meer inlegt, krijg je geen belastingvoordeel. 
 • Je saldo wordt periodiek uitgekeerd. Als je met pensioen gaat, open je een zogenaamde uitkeringsrekening waarmee je het saldo periodiek laat uitkeren. Je mag zelf een aanbieder kiezen. 
 • Je uitkeringen worden belast. Je betaalt inkomstenbelasting over het bedrag dat je laat uitkeren. Hoeveel dat is, hangt af van je inkomen. Wel betaal je vanaf je AOW-gerechtigde leeftijd vaak een lager belastingtarief. 

Wat zijn de belangrijkste wijzigingen van de nieuwe pensioenwet voor zzp'ers?

Er is veel veranderd met de ingang van de nieuwe pensioenwet. Dit zijn de belangrijkste wijzigingen voor zzp'ers:

 • Meer fiscaal voordelig opzijzetten voor pensioen

Eén van de belangrijkste veranderingen is de toename van de ruimte om belastingvriendelijk te sparen voor je pensioen. Waar je eerst nog maximaal 13,3% van je pensioengevend inkomend mocht inleggen, is dat percentage vanaf 1 juli flink verhoogd naar 30%. In dit artikel vind je meer informatie over de verhoging

 • Langer de tijd om reserveringsruimte te gebruiken

Vorig jaar kon je je reserveringsruimte tot zeven jaar benutten. Dankzij de nieuwe pensioenwet kan je nu tot tien jaar terug je reserveringruimte gebruiken. 

 • Afschaffing oudedagsreserve (FOR)

Door de nieuwe pensioenwet is de zogenaamde oudedagsreserve (ook wel de FOR) afgeschaft. Het verschil tussen deze oudedagsreserve en pensioensparen of pensioenbeleggen is dat je het geld bij de FOR niet echt opzij hoeft te zetten. 

De nieuwe pensioenwet heeft nog meer veranderingen gebracht. In dit artikel op onze Knab Bieb vind je hierover meer informatie

Hoeveel moet ik elke maand opzijzetten voor mijn pensioen?

Dat hangt af van het bedrag dat je straks na je pensionering te besteden wilt hebben. Heb je een bedrag in je hoofd? Dan bereken je met deze tool in een minuut hoeveel je daarvoor per maand moet inleggen. Houd er wel rekening mee dat je binnen je jaarruimte (en eventueel je reserveringsruimte) blijft, zodat je profiteert van het belastingvoordeel. 

Hoe weet ik als zzp'er of ik een pensioentekort of pensioengat heb?

Ruim 75% van de Nederlanders heeft een pensioengat. De kans is dus klein dat jij er niet een hebt. Je hebt een pensioengat wanneer je na je pensionering niet genoeg geld overhoudt om van rond te komen. In de praktijk spreekt men meestal van een pensioengat wanneer je pensioen minder is dan 70% van je laatstverdiende loon. Op www.Mijnpensioenoverzicht.nl lees je hoe hoog je AOW-uitkering wordt en krijg je een schatting van je netto pensioenuitkering.

Als je jaar- of reserveringsruimte hebt, kan je je pensioengat verkleinen door met belastingvoordeel extra pensioen op te bouwen. 

Wat gebeurt er als ik meer geld inleg dan mijn jaarruimte?

Het kan nadelige gevolgen hebben als je meer geld stort dan je jaarruimte. Je mag dit bedrag namelijk niet aftrekken van je inkomen tijdens de aangifte inkomstenbelasting, maar je betaalt er wel belasting over als je het laat uitkeren. Zorg er dus voor dat je altijd je jaarruimte berekent voordat je inlegt op je pensioenrekening. 

Heb je toch per ongeluk meer gestort dan je jaarruimte? Bekijk dan of het teveel gestorte bedrag binnen je reserveringsruimte valt. Dit is je onbenutte jaarruimte van de afgelopen tien jaar. Als dat niet het geval is, kan je bij de bank een verzoek doen om het bedrag terug te storten. Hiervoor heb je een 'verklaring geruisloze terugstorting' nodig van de Belastingdienst. 

Wat is het belastingvoordeel van een pensioenrekening?

Wanneer je geld opzijzet op een pensioenrekening - zoals Knab Pensioensparen of Knab Pensioenbeleggen - kan  je op twee manieren van belastingvoordeel profiteren. 

 1. Je pensioeninleg mag je aftrekken van je inkomen tijdens de aangifte inkomstenbelasting. Hierdoor betaal je minder belasting over je inkomen. 
 2. Je totaal ingelegd vermogen telt niet mee voor de vermogensbelasting.

Op deze pagina lees je meer over het voordeel dat dit je kan opleveren. 

Hoe werkt de jaarruimte berekening?

Jaarruimte is in principe een percentage van het bruto-inkomen min de AOW-franchise. De AOW-franchise (in 2024 vastgesteld op € 17.545) is het deel van je inkomen waarover je geen pensioen mag opbouwen omdat je later AOW ontvangt. Van je inkomen boven dit bedrag mag je sinds dit jaar 30% opzijzetten van de overheid.

Je jaarruimte bereken je op basis van je inkomen uit het voorgaande jaar. Je boekhouder of accountant kunnen dit ook voor je doen. 

Hoe kan ik als zzp'er mijn reserveringsruimte berekenen?

Je reserveringsruimte is de gemiste jaarruimte van de afgelopen tien jaar. Bereken je jaarruimte voor ieder jaar en tel de bedragen bij elkaar op. Zo weet je hoeveel je eenmalig extra - met belastingvoordeel - kan inleggen voor je pensioen. 

Benut je jaarruimte en bouw pensioen op