Kan jouw hypotheekrente omlaag?

Is de waarde van jouw woning gestegen sinds het afsluiten van de hypotheek? Dan kun je mogelijk jouw risicoklasse laten aanpassen, waardoor de rente van jouw hypotheek wordt verlaagd. Vul de gratis tool van de Nationale Hypotheekbond in en zie direct of je hiervoor in aanmerking komt.

De berekening betreft een indicatie, waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Persoonlijke omstandigheden kunnen leiden tot andere resultaten.

Meer over het verlagen van je risicoklasse

Als je een hypotheek afsluit, kom je in een bepaalde risicoklasse terecht. Er bestaan mogelijkheden om deze klasse te verlagen, bijvoorbeeld als je woningwaarde is gestegen. Wil je hier meer over weten? In ons artikel op de Bieb lees je er alles over.

Veelgestelde vragen

Wat is de risicoklasse van je hypotheek?

De risicoklasse is de verhouding tussen de resterende hypotheeksom en de waarde van je woning. Het geeft aan in hoeverre de hypotheekaanbieder een risico loopt door jou een hypotheek te verstrekken. Je krijgt daarom een risicoklasse toebedeeld als je een hypotheek afsluit en aan de hand hiervan wordt ook de rente bepaald die je gaat betalen. 

Als je een kleine hypotheeksom hebt in vergelijking met de waarde van je woning, is de kans groter dat je de hypotheek afbetaalt en je geen betalingsproblemen krijgt. Hierdoor loopt de aanbieder minder risico en kom je in een lagere risicoklasse terecht. In tegenstelling tot een hoge hypotheek in vergelijking met de woningwaarde, dan loopt de aanbieder meer risico en wordt je in een hogere risicoklasse ingedeeld.

Is het aanpassen van je risicoklasse altijd voordelig?

Nee, het aanpassen van je risicoklasse is niet altijd voordelig. Zo is bij een spaarhypotheek bijvoorbeeld de rente die je ontvangt over het spaargedeelte gekoppeld aan de hypotheekrente die je betaalt. Wordt de hypotheekrente verlaagd door het aanpassen van de risicoklasse, dan geldt dit ook voor de spaarrente. Hierdoor kun je in de problemen komen aan het eind van de hypotheekperiode.

Lijkt het aanpassen van de risicoklasse jou wel interessant? Bespreek altijd de mogelijkheden met je hypotheekadviseur, die kan je het beste adviseren.

Hoe wordt de risicoklasse van je hypotheek bepaalt?

De risicoklasse wordt bepaald aan de hand van jouw hypotheeksom en de woningwaarde. Hoe hoger de hypotheeksom in verhouding tot de woningwaarde, hoe hoger de risicoklasse. 

Wil je zelf berekenen in welke risicoklasse je valt? Dat is niet heel moeilijk. Hiervoor neem je de hypotheeksom en de woningwaarde en deel je dit door elkaar. Vervolgens vermenigvuldig je de uitkomst hiervan met 100.

Voorbeeld
Jouw hypotheeksom: € 200.000
De woningwaarde: € 245.000

In dit voorbeeld is de verhouding tussen de hypotheeksom en de waarde (200.000/245.000*100=) 81,63%. Vervolgens zoek je met dit percentage in de rentetabellen van je hypotheekaanbieder op in welke risicoklasse jij valt.

Mag je de risicoklasse aanpassen tijdens de rentevaste periode?

Het is niet zo dat je vrijelijk de risicoklasse kan aanpassen wanneer jij dat wilt. Het is tenslotte officieel vastgelegd toen jij jouw hypotheek afsloot.

Is jouw woningwaarde echter inmiddels gestegen of heb je al afgelost op de hypotheeksom? Dan is de verhouding tussen de hypotheek en de woningwaarde gedaald, waardoor de hypotheekaanbieder minder risico loopt. In zo'n geval kun je hoogstwaarschijnlijk de risicoklasse wel laten aanpassen.

Hoe kun je de risicoklasse van je woning laten aanpassen?

Hoe je de risicoklasse aanpast, hangt af van je geldverstrekkers. Sommigen doen dit uit zichzelf, bij anderen dien je een verzoek in. In dat laatste geval zul je waarschijnlijk ook een taxatie moeten laten doen, om de woningwaarde te bepalen. 

Het wil nog wel eens wijzigen welke aanbieder, welke werkwijze hanteert. Het is dus het meest praktisch om zelf even contact op te nemen met je hypotheekaanbieder. Dan weet je direct hoe het aanpassen van de risicoklasse van je hypotheek opgepakt wordt en of jij nog actie dient te ondernemen.

Tips en info in duidelijke taal

Bij het afsluiten van je hypotheek ga je niet over één nacht ijs. Daarom hebben we een bibliotheek vol artikelen, checklists, video's en andere handige info. In duidelijke taal, zodat je weet waar je aan toe bent.

Stappenplan huis kopen en hypotheek afsluiten

Huis kopen en hypotheek afsluiten

Hypotheek oversluiten: zo gaat het in z'n werk

Je huis verkocht, wat moet je regelen?

Hypotheek

Ontdek jouw voordeligste hypotheek

Plan een gratis afspraak in met één van de hypotheekadviseurs van Finzie en bespreek direct welke mogelijkheden jij hebt en wat jouw maximale hypotheek is.