Kan jouw hypotheekrente omlaag?

Los je maandelijks af op je hypotheek? Dan loopt de bank steeds minder risico. Daardoor val je mogelijk in een risicoklasse met een lagere opslag, waardoor je rente omlaag kan. Bereken hoeveel je hiermee bespaart tijdens de looptijd van je hypotheek.

De berekening betreft een indicatie, waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Persoonlijke omstandigheden kunnen leiden tot andere resultaten.

Is je hypotheek oversluiten voordeliger?

Wil je profiteren van de huidige lage rente, maar is het bij jouw hypotheekaanbieder niet mogelik om je risico-opslag te laten vervallen? Het kan voordeliger zijn om je hypotheek over te sluiten. Met de gratis Oversluitcheck bereken je in 2 minuten of en hoeveel je bespaart.

Doe de Oversluitcheck

Veelgestelde vragen Hypotheken Risicoklasse

Wat is de risicoklasse en risico-opslag van je hypotheek?

De risicoklasse is de verhouding tussen de hypotheekschuld en de waarde van je woning. Leen je net zoveel geld (of zelfs meer) dan je woning waard is? Dan loopt de bank een groter risico als je je hypotheek niet meer kan betalen dan wanneer je minder leent. Daarom deelt de bank je van tevoren in in een risicoklasse. Deze bepaalt hoeveel opslag (%) erop je basisrente komt. Daarbij geldt: hoe meer risico de bank loopt, hoe hoger de risicoklasse en -opslag, hoe hoger de rente. Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan is het risico afgedekt en betaal je vrijwel nooit een risico-opslag op je rente.

Is het aanpassen van je risicoklasse altijd voordelig?

Nee, het aanpassen van je risicoklasse is niet altijd voordelig. Zo is bij een spaarhypotheek bijvoorbeeld de rente die je ontvangt over het spaargedeelte gekoppeld aan de hypotheekrente die je betaalt. Wordt de hypotheekrente verlaagd door het aanpassen van de risicoklasse, dan geldt dit ook voor de spaarrente. Hierdoor kun je in de problemen komen aan het eind van de hypotheekperiode. Past jouw hypotheekaanbieder de risicoklasse niet vanzelf aan, maar lijkt dit je wel interessant? Bespreek de mogelijkheden met je hypotheekadviseur, die kan je het beste adviseren.

Hoe wordt de risicoklasse en risico-opslag van je hypotheek bepaald?

Wanneer je een hypotheek afsluit, deelt de bank je in in een risicoklasse. Deze wordt bepaald aan de hand van jouw hypotheeksom en de woningwaarde. Hoe hoger de hypotheeksom in verhouding tot de woningwaarde, hoe hoger de risicoklasse.

Wil je zelf berekenen in welke risicoklasse je valt? Dat is niet heel moeilijk. Hiervoor neem je de hypotheeksom en de woningwaarde en deel je dit door elkaar. Vervolgens vermenigvuldig je de uitkomst hiervan met 100.

Voorbeeld

Jouw hypotheeksom: € 200.000
De woningwaarde: € 245.000

In dit voorbeeld is de verhouding tussen de hypotheeksom en de waarde (200.000/245.000*100=) 81,63%. Vervolgens zoek je met dit percentage in de rentetabellen van je hypotheekaanbieder op in welke risicoklasse jij valt.

Bij elke risicoklasse hoort een andere risico-opslag. Hoe hoger de klasse, hoe hoger de opslag die op de basisrente wordt gerekend.

Mag je de risicoklasse aanpassen tijdens de rentevaste periode?

Dat hangt af van de hypotheekaanbieder waar jij je hypotheek hebt afgesloten. Sommige aanbieders verlagen de risico-opslag automatisch. Je rente daalt dan tijdens je rentevaste periode, zonder dat je er zelf iets voor hoeft te doen. Bij enkele aanbieders gaat dit niet automatisch en moet je het aangeven. Er zijn ook aanbieders waarbij het niet kan. Zij kijken pas op de renteherzieningsdatum aan het eind van je rentevaste periode of je naar een lagere risicoklasse kan. Bekijk in de hypotheekvoorwaarden van jouw hypotheekaanbieder welke regels er voor jou gelden.

Op welke manieren daalt mijn risico-opslag nog meer?

Je risico-opslag daalt als de verhouding tussen je hypotheekschuld en de waarde van je woning kleiner wordt. Bijvoorbeeld als je (extra) aflost op je hypotheek, maar ook wanneer je woning meer waard wordt. In dat laatste geval moet je vaak een taxatie laten zien, om te bewijzen dat de woningwaarde is gestegen. Bij sommige aanbieders is een WOZ-waarde voldoende.

Tips en info in duidelijke taal

Alles wat je wil weten over hypotheken

Stappenplan

Stappenplan

Huis kopen en hypotheek afsluiten

Lees meer >
Hypotheek oversluiten

Hypotheek oversluiten

Zo gaat het in z'n werk

Checklist

Checklist

Dit zijn je bijkomende kosten als je een huis koopt

Handige links