Zzp’er worden? Ga goed van start met dit zzp stappenplan

Denk je eraan om zzp’er te worden? Dan heb je waarschijnlijk veel vragen, zoals: Welke rechtsvorm kies ik, of heb ik een zakelijke rekening nodig? Geen paniek. Met dit stappenplan zorg je ervoor dat je niets vergeet en jouw start als zzp’er soepel verloopt!
 

Zo begin je als zzp’er:

 1. Maak een ondernemingsplan >
 2. Bepaal je bedrijfsnaam >
 3. Bepaal je rechtsvorm >
 4. Schrijf je in bij de KVK >
 5. Open een zakelijke rekening >
 6. Zet je administratie op >
 7. Verzeker belangrijke risico's >
 8. Check meer tips voor als je gaat beginnen als zzp'er >


Klik of tik op een onderwerp om er direct naartoe te gaan.

Is zzp’er worden iets voor jou?

Er zijn talloze redenen waarom mensen zzp’er worden. Bijvoorbeeld omdat ze niet meer voor een baas willen werken, zelf hun opdrachtgevers willen uitkiezen of zelf hun werktijden en -locaties willen bepalen. Jaarlijks kiezen veel mensen voor die vrijheid door te beginnen als zzp'er.

Iedereen kan in principe zzp’er worden – eventueel naast een vaste baan – maar niet iedereen is het type ervoor. Je moet veel zaken zelf regelen. Denk aan het aantrekken van klanten, onderhandelen over tarieven, netwerken en je administratie. Weten of jij het in je hebt om zzp’er te worden? Test je ondernemersvaardigheden met de KVK Krachtmeting. Volg daarna dit stappenplan om een vliegende start te maken als zzp’er!

section image

Stap 1

Maak een ondernemingsplan

Voordat je gaat beginnen als zzp’er is het handig om een ondernemingsplan – of businessplan – op te stellen. Hierin vat je samen wie jij bent als ondernemer en welke plannen je hebt voor je bedrijf. Door dit uit te schrijven krijg je een goed inzicht in de financiën, kansen en risico’s van je onderneming.

Inhoud van een ondernemingsplan

Hoe uitvoerig je alles op papier zet, is aan jou. Een ondernemingsplan is namelijk niet verplicht. Je maakt ‘m dus voor jezelf, maar geldverstrekkers kunnen erom vragen als je een zakelijke lening aanvraagt. Een ondernemingsplan bestaat meestal uit de volgende onderdelen:

 • Profiel van de ondernemer:
  Vertel meer over jezelf als persoon en over je werkervaring.
 • Omschrijving van de onderneming:
  Vertel wat je plannen zijn voor je nieuwe onderneming, waar je bedrijf gevestigd is en of je mensen in loondienst hebt.
 • Marketingplan:
  Doe marktonderzoek en beschrijf op basis hiervan je doelgroep, concurrenten en de sterktes en zwaktes van je bedrijf
 • Financieel plan:
  Leg uit hoe je je geld gaat verdienen, welke tarieven je hanteert en of je financiering nodig hebt om te starten.
  • Weet je niet welk uurtarief je moet vragen? Bereken je uurtarief of download het Knab Zzp Uurtarievenboekje 2024 om te zien wat anderen in jouw vakgebied rekenen.
  • Financiering nodig voor je bedrijf? Ontdek de mogelijkheden van een zakelijke lening bij Knab.
 • Samenvatting van je plan:
  Vat je ondernemingsplan samen op één A4.

Kan je hulp gebruiken bij het schrijven van je plan? Lees hoe je in vijf stappen een ondernemingsplan opstelt.

Boekhouden

Stap 2

Bepaal je bedrijfsnaam

Wil je zzp’er worden, dan heb je een naam voor je onderneming nodig. Een bedrijfsnaam – of handelsnaam – kies je vaak maar één keer. Belangrijk dus dat je hier 100% achter staat. Bovendien is een goede bedrijfsnaam de basis van een sterk merk.  

Regels voor bedrijfsnamen

In principe kun je veel kanten op met je bedrijfsnaam. Er zijn wel een aantal regels:

 • Je mag geen voor- en achternaam van iemand anders gebruiken.
 • Je handelsnaam mag niet hetzelfde of makkelijk te verwarren zijn met bestaande bedrijfs- en merknamen. Check in het Handelsregister van KVK of de naam die je bedacht hebt al bestaat.
 • Je naam mag geen leestekens bevatten, behalve @ & + -. Speciale tekens als () ? ! * # / mag je alleen gebruiken om een letter te vervangen of een woordgrap te creëren.
 • Je mag geen beschermde beroepen in je naam opnemen, tenzij je de vereiste diploma’s hebt, of in het wettelijk register van die beroepsgroep staat ingeschreven.
 • Je bedrijfsnaam mag niet misleidend zijn. Bijvoorbeeld ‘Janssen & co.’ terwijl je geen partners hebt. Of “koninklijk”, “stichting“, “fonds“ of “bv“ in je naam opnemen als dit niet van toepassing is.

Hulp nodig bij het bedenken van een naam? Lees hoe je de perfecte bedrijfsnaam kiest.

section image

Tip: Registreer je domeinnaam

Tevreden over een bedrijfsnaam? Check dan gelijk of je gewenste domeinnaam – het webadres van je toekomstige website – nog beschikbaar is. Als je je bedrijf inschrijft bij KVK wordt je bedrijfsnaam openbaar en kan iemand je gewenste domeinnaam ‘kapen’. Het is dus slim om die te registreren vóórdat je je inschrijft. 

Dat doe je eenvoudig via een van de vele registrars.

section image

Stap 3

Bepaal je rechtsvorm

Er zijn verschillende rechtsvormen en je moet er een kiezen voor je bedrijf. Maar welke? Voor wie zzp’er wil worden, is de keuze gelukkig beperkt. Verreweg de meeste startende zzp’ers kiezen voor de rechtsvorm eenmanszaak. Maar een besloten vennootschap (bv) is ook een optie.

Eenmanszaak: de meest gekozen rechtsvorm

Dat de eenmanszaak zo populair is onder zzp’ers is niet zo gek. De oprichting ervan is namelijk relatief eenvoudig en voordelig, en je kan dit zelf regelen zonder notaris. Daarnaast kom je met een eenmanszaak in aanmerking voor aantrekkelijke fiscale aftrekposten. Wel ben je bij eventuele schulden van je bedrijf met je privévermogen aansprakelijk. En kan je dus ook persoonlijk failliet verklaard worden.

Bv oprichten als zzp’er

Je kunt als zzp’er ook een besloten vennootschap (bv) op richten. Dit kan je alleen niet zelf doen; een notaris moet dit voor je regelen. Een bv is een rechtsvorm met een eigen rechtspersoonlijkheid. Een voordeel is dat jij als bestuurder van de bv niet met je privévermogen aansprakelijk bent voor schulden of een faillissement. Ook is de belastingdruk lager dan bij een eenmanszaak. Met een bv heb je wel meer kosten (bijvoorbeeld notariskosten) en verplichtingen. Zo moet je bijvoorbeeld elk jaar een jaarrekening opstellen en deponeren.

Vind je het lastig om een rechtsvorm te kiezen? Op de website van KVK lees je meer over het kiezen van een rechtsvorm voor je bedrijf.

section image

Stap 4

Schrijf je in bij KVK

Heb je de vorige stappen afgerond? Dan is het nu tijd om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Iedereen die zzp’er wil worden, moet zich verplicht inschrijven in het Handelsregister van KVK.

Zo schrijf je je bedrijf in

Een bv inschrijven doet de notaris voor je. Meer informatie hierover vind je op de website van KVK.

Een eenmanszaak inschrijven doe je als volgt:

 1. Check eerst op de website van KVK of je aan de ondernemerscriteria voldoet.
 2. Ga vervolgens naar de inschrijfpagina voor eenmanszaken. Log in met je DigiD en vul het online inschrijfformulier in.
 3. Maak online een afspraak bij een KVK-kantoor naar keuze.
 4. Ga langs het kantoor om je in te schrijven. Neem een geldig legitimatiebewijs mee.
 5. Je betaalt eenmalig € 80,10 (2024) voor je inschrijving in het Handelsregister van KVK. Dit voldoe je ter plekke met je smartphone via een QR-code op de factuur. Er zijn verder geen maandelijkse kosten aan je inschrijving verbonden.
 6. Houd in de gaten of je een brief van de Belastingdienst ontvangt met je btw-nummer en omzetbelastingnummer. Die moet je binnen twee weken na je inschrijving binnenkrijgen. Ontvang je niets? Neem dan contact op met de Belastingdienst.
section image

Stap 5

Open een zakelijke rekening

Om als zzp’er betalingen te doen en inkomsten te ontvangen, heb je een bankrekening nodig. Het is verstandig om hiervoor niet je privérekening te gebruiken, maar een zakelijke rekening te openen. Dit is niet wettelijk verplicht, maar in veel gevallen wel nodig.

Waarom een zakelijke rekening?

Bij de meeste banken – waaronder Knab – mag je je privérekening niet voor zakelijke doeleinden gebruiken. Geldt dat ook voor jouw bank, dan heb je automatisch een zakelijke rekening nodig. Gelukkig maakt een zakelijke rekening je leven als zzp’er een stuk makkelijker. Een zakelijke rekening:

 • houdt je zakelijke en privéfinanciën gescheiden;
 • geeft je een goed overzicht van je zakelijke financiën;
 • oogt professioneel naar opdrachtgevers toe;
 • biedt fiscale voordelen;
 • Is makkelijk te koppelen met je online boekhoudpakket.
section image

Tip: Voordelige rekening voor zzp'ers

Knab heeft een voordelige zakelijke rekening voor wie zzp’er wil worden. Met handige opties als Automatisch Btw Sparen en onbeperkt (spaar)potjes aanmaken zonder extra kosten. Open nu een rekening en krijg als starter de eerste zes maanden 50% korting!
 

Bekijk het starterspakket
Nu 1e zes maanden 50% korting

Stap 6

Zet je administratie op

Ga je beginnen als zzp’er, dan is het slim om vanaf de start een goede administratie bij te houden. Op deze manier creëer je inzicht in de inkomsten en uitgaven van je bedrijf. Dat helpt je om goede financiële keuzes te maken en maakt het invullen van je belastingaangiftes een stuk makkelijker. Bovendien eist de Belastingdienst dat jij je boekhouding op orde hebt. Maar hoe pak je dat aan?

Check waaraan je boekhouding moet voldoen

Je boekhouding is meer dan een overzicht van je facturen. Denk ook aan je urenadministratie, zakelijke bankafschriften en eventuele reiskosten. Een volledig overzicht vind je op de website van de Belastingdienst.

Excel of boekhoudprogramma?

Afhankelijk van je zzp-activiteiten en voorkeuren kan je je boekhouding uitbesteden aan een boekhouder óf zelf doen. Wil je het zelf doen en direct vanaf de start automatiseren? Kies dan voor een boekhoudpakket. Dat verkleint de kans op fouten en bespaart je als ondernemer een hoop kostbare tijd. Het Knab Boekhoudpakket is speciaal ontwikkeld voor zzp'ers en bovendien gratis te koppelen aan je zakelijke rekeningen bij Knab. Zo blijft je boekhouding automatisch up-to-date!
 

Ontdek het boekhoudpakket


Is je administratie relatief eenvoudig? Dan kan je het (in eerste instantie) ook bijhouden in Excel. Dat kost je geen extra geld, maar is wel wat minder gebruiksvriendelijk en foutgevoeliger. Gebruik het gratis template Boekhouden in Excel om goed van start te gaan en bezoek onze pagina boekhouden voor beginners voor meer handige tips.

Laptop

Stap 7

Verzeker belangrijke risico’s

Je hebt nu bijna alle belangrijke stappen gezet om goed voorbereid zzp’er te worden. Goed bezig! De laatste stap gaat over het afsluiten van zakelijke verzekeringen. Als zzp'er loop je risico’s, maar je bent niet standaard verzekerd. Dat moet je zelf regelen. Hieronder vind je een aantal belangrijke verzekeringen om te overwegen.

Bedrijfs­aansprakelijk­heids­ver­zekering

De bedrijfs­aansprakelijk­heids­ver­zekering dekt de schade die jij tijdens je werk – of een product van jou – veroorzaakt bij anderen of spullen van anderen. Dat kan materiële schade zijn, maar in ernstige gevallen ook letselschade.

Beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering

De beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering dekt financiële schade die jouw opdrachtgever lijdt doordat jij een beroepsfout maakt. Bijvoorbeeld wanneer je als consultant een verkeerd advies verstrekt, waardoor je opdrachtgever inkomsten misloopt of extra kosten maakt.

Arbeids­ongeschikt­heids­verzekering

Met een arbeids­ongeschikt­heids­verzekering (AOV) ben je verzekerd van inkomen als je uitvalt door ziekte, een ongeval of zwangerschap. Je krijgt dan een uitkering waarmee je het inkomensverlies – en eventueel extra kosten die je maakt – opvangt.

Zakelijke rechts­bijstand­verzekering

Met een zakelijke rechts­bijstand­verzekering kun je rekenen op hulp van een juridisch expert wanneer je het nodig hebt. Denk aan juridische hulp bij onenigheid met een leverancier, of een conflict met een klant die je facturen niet betaalt.

section image

Tip: Bereken je premie

Bij Knab vind je diverse zakelijke verzekeringen voor zzp'ers. Weten wat je maandelijks betaalt?
 

Bereken je premie
section image

Meer tips

Handige artikelen voor wie gaat beginnen als zzp’er

Bereken je zzp uurtarief

Bereken je zzp uurtarief

Vraag niet te weinig als startende zzp'er. Bereken via deze tool wat je waard bent.

Bereken nu
Maak slimme spaarpotjes

Maak slimme spaarpotjes

Door je rekening goed in te delen heb je altijd een overzicht van je zakelijke financiën.

Bekijk de tips
Succesvol klanten werven

Succesvol klanten werven

Aan het begin moet je nét iets harder rennen. Met deze tips helpen we je op weg.

Lees meer