Zzp aftrekposten

Minder belasting betalen, wie wil dat nou niet? Gelukkig heb je als zzp'er recht op verschillende aftrekposten. Laat geen belastingvoordeel liggen en check onderstaand overzicht voordat je belastingaangifte doet. 

Zakelijke kosten

Slimme aftrekposten voor zzp'ers

De kosten die je voor je bedrijf maakt mag je tijdens de aangifte inkomstenbelasting aftrekken als zakelijke kosten of bedrijfskosten. Hieronder vind je een aantal voorbeelden. 

Soort kosten Toelichting 
Kosten voor je zakelijke rekening De kosten voor je zakelijke rekening mag je aftrekken tijdens de belastingaangifte. Lees meer. 
Kosten voor je zakelijke verzekeringen, waaronder je AOVJe mag de premie en afsluitkosten aftrekken in box 1 als je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Lees meer. 
Kosten voor een pensioenrekening, zoals pensioenbeleggen en -sparenAls je inleg binnen je jaarruimte valt, mag je deze aftrekken tijdens de belastingaangifte. Je krijgt dan tot 49,5% van je inleg terug. Lees meer.
Kosten voor je boekhoudpakket of -koppelingDe kosten voor je boekhoudpakket of -koppeling mag je aftrekken tijdens de belastingaangifte.
Ontdek welke kosten je onder bepaalde voorwaarden kan aftrekken en welke niet

Voorbeelden van kosten die je wel mag aftrekken: 

 • Kosten die je (kort) voor de start van je bedrijf maakt, bijvoorbeeld voor de inschrijving bij KVK, marktverkenning en ingewonnen advies;
 • Zakelijke telefoongesprekken die je thuis voert;
 • Vakliteratuur;
 • Werkkleding en andere werkbenodigdheden, zoals aktetassen;

Voorbeelden van kosten die je onder voorwaarden mag aftrekken:

 • Kosten voor een werkruimte thuis;
 • Verhuizing of dubbele huisvesting 
 • Kosten voor je (zakelijke) auto, zoals brandstof, onderhoud en reparatie, parkeren en motorrijtuigenbelasting. Lees meer. 
 • Zakelijke reiskosten voor bijvoorbeeld openbaar vervoer, taxi en vliegtuig;
 • Kosten voor hotelovernachtingen, zakendiners en congressen. Lees meer;
 • Kosten voor relatiegeschenken en representatiekosten

Voorbeelden van kosten die je niet mag aftrekken:

 • Telefoon- en internetabonnement thuis;
 • Algemene literatuur;
 • Kleding die je niet voor werk gebruikt;
 • Persoonlijke verzorging;
 • Apparatuur en instrumenten die je niet voor je werk gebruikt;
 • Geldboetes 

Ondernemersaftrek

Check of je in aanmerking komt voor ondernemersaftrek. Dit is een bedrag dat je aftrekt van je winst, waardoor je minder belasting betaalt. Onder ondernemersaftrek vallen verschillende soorten aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek en startersaftrek. 

Je hebt recht op ondernemersaftrek als je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Ook moet je voldoen aan het urencriterium. Dit betekent dat je per kalenderjaar minimaal 1.225 uur aan je onderneming besteedt.

Zelfstandigenaftrek

Vrijwel iedere zzp'er heeft recht op zelfstandigenaftrek. Met deze aftrekpost mag je elk jaar een vast bedrag van je winst aftrekken. In 2024 is de zelfstandigenaftrek € 3.750. Lees meer over zelfstandigenaftrek > 

Startersaftrek

Als starter heb je recht op een extra aftrekpost: de startersaftrek. Dit is een verhoging van de zelfstandigenaftrek en is in 2024 € 2.123. Je mag de startersaftrek maximaal drie keer toepassen in de eerste vijf jaar na de start van je onderneming. Ook is het belangrijk dat je in de afgelopen vijf jaar minimaal één jaar geen ondernemer was. Lees meer over startersaftrek > 

Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk

Besteed je meer dan 500 uur per jaar aan Research & Development en heb je een speur- en ontwikkelingswerkverklaring van RVO.nl? Dan mag je € 15.551 (2024) aftrekken van je winst. Voor starters wordt deze aftrek verhoogd met € 7.781. Voorwaarde is dan wel dat je in de vijf voorgaande jaren geen ondernemer was en je de aftrek niet meer dan twee keer hebt toegepast. 

Meewerkaftrek

Werkt je fiscale partner minimaal 525 uur mee in je onderneming en krijgt diegene hiervoor een vergoeding van minder dan € 5.000? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor meewerkaftrek. Op de website van de Belastingdienst lees je hoeveel je mag aftrekken.

Stakingsaftrek

Stop je met je bedrijf - bijvoorbeeld omdat je deze verkoopt - en levert dat winst op? Dan moet je belasting betalen over de stakingswinst. In 2024 mag je een bedrag dat gelijk is aan de stakingswinst - met een maximum van € 3.630 - extra aftrekken van je belastbare winst. Dit bedrag wordt dan in mindering gebracht op je volgende aftrek. 

Mkb-winstvrijstelling

De mkb-winstvrijstelling is een aftrekpost waar je als ondernemer voor de inkomstenbelasting altijd recht op hebt. Dankzij deze aftrekpost betaal je over een bepaald percentage van je winst (13,31% in 2024) geen belasting. Extra fijn: Voor deze vrijstelling hoef je niet aan het urencriterium te voldoen. 

De mkb-winstvrijstelling is een aanvulling op de ondernemersaftrek. Voordat je deze vrijstelling kan toepassen, moet de winst eerst worden verminderd met andere aftrekposten.  

gloeilamp

Investeringsaftrek

Wanneer je in bedrijfsmiddelen investeert, mag je in sommige gevallen het geïnvesteerde bedrag van je winst aftrekken. Dat levert mogelijk een mooi belastingvoordeel op. Er zijn drie soorten investeringsaftrek. 

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

De KIA is een aftrekpost voor kleine investeringen in je bedrijf. Investeer je een bedrag tussen de € 2.800 en € 387.580? Dan mag je een percentage - in de meeste gevallen 28% - van dat geïnvesteerde bedrag aftrekken van je winst. Lees meer over de KIA >

Om in aanmerking te komen voor de KIA moet je investering minimaal € 450 zijn. Is je investering lager? Dan wordt het gezien als ‘reguliere zakelijke kosten’. 

Energie-investeringsaftrek (EIA)

De EIA is bedoeld om investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie te stimuleren. Je kan hiermee een bepaald percentage van de investeringskosten aftrekken van je winst. 

Ook voor de EIA moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet het bedrag dat je kwijt bent aan energie-investeringen minimaal € 2.500 zijn en moet het bedrijfsmiddel op de Energielijst van RVO.nl staan.

Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)

Investeer je in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Dan kan je via de MIA maximaal 45% van je investering in mindering brengen op je winst. Veel zzp'ers combineren de MIA met de Vamil. In dat geval kun je 75% van de investeringskosten afschrijven op een willekeurig moment. Deze flexibiliteit kan een belastingvoordeel opleveren tot 14% van het investeringsbedrag.

De kleineondernemersregeling (KOR) voor btw

Als je omzet jaarlijks onder de € 20.000 blijft, kan je kiezen voor de kleineondernemersregeling (KOR). Je hoeft dan geen btw meer te betalen en te vragen aan je klanten. Daar staat tegenover dat je de btw over zakelijke kosten en investeringen niet kunt aftrekken. Check daarom - samen met een financieel adviseur - of dit slim is in jouw situatie. 

Zo werkt deze regeling
section image

Meer geld besparen?

Dé zakelijke rekening voor zzp'ers

Knab heeft een voordelige zakelijke rekening voor zzp'ers. Voor slechts € 7 per maand krijg je elk jaar tot wel vijf betaalrekeningen, een onbeperkt aantal spaarrekeningen en 500 transacties per jaar. Als je korter dan één jaar ingeschreven staat bij KVK krijg je de eerste zes maanden 50% korting. 

Ontdek Knab Zakelijk