Netto inkomen berekenen als zzp'er

  • Snel inzicht in jouw netto jaarinkomen én maandinkomen
  • Check hoeveel belasting je betaalt over box 1
  • Ontdek jouw voordeel dankzij fiscale aftrekposten

Hoe hoog is je netto besteedbare inkomen als zzp'er?

Bereken snel wat jouw netto jaarinkomen is. Jij vult gegevens in - zoals je winst uit onderneming - en de calculator geeft aan hoeveel inkomstenbelasting je over box 1 betaalt. Er wordt natuurlijk rekening gehouden met de aftrekposten waar jij recht op hebt. Perfect voor als je een ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, zoals de meeste zzp’ers!

Hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers

  • Alles-in-1-pakket voor maar € 7 per maand
  • Inclusief maar liefst 500 transacties
  • Mogelijk om handige potjes te maken voor bijvoorbeeld btw
Open je rekening
Knab bankpas

Alles over jouw zzp inkomen en administratie

Wil jij als zzp'er begrijpen hoe jouw netto inkomen tot stand komt en hoe fiscale aftrekposten werken? Op de Knab Bieb lees je er alles over.

Tips belastingaangifte als zzp'er

Tips belastingaangifte als zzp'er

Kijk het webinar voor tips voor de perfecte belastingaangifte als zzp'er

Lees het artikel
Zzp bruto en netto inkomen

Zzp bruto en netto inkomen

Wat is je bruto inkomen en wat houd je ervan over als zzp'er? Hier lees je hoe het precies werkt.

Lees het artikel
Boekhouding zzp

Boekhouding zzp

De boekhouding is niet voor elke zzp'er een makkelijke klus. Bekijk hier de tips van onze expert Oskar.

Lees het artikel

Veelgestelde vragen over inkomstenbelasting door zzp'ers

Wat is inkomstenbelasting?

In principe betaalt elke Nederlander belasting over het inkomen uit werk en woning (box 1), aanmerkelijk belang (box 2) en het vermogen (box 3). Als ondernemer voor de inkomstenbelasting betaal je echter belasting over de gemaakte winst. Dat is je inkomen minus de gemaakte bedrijfskosten. Hoeveel jij aan belasting betaalt, hangt dus onder andere af van de hoogte van je inkomen. Maar ook van de aftrekposten en heffingskortingen waar je als zzp'er recht op hebt. Meer weten? Check de tips van onze expert Oskar Barendse over de aangifte inkomstenbelasting voor zzp'ers.

Hoeveel inkomstenbelasting moet ik als zzp'er betalen?

Dit hangt van je persoonlijke situatie af. Zo heeft de hoogte van je inkomen en de hoogte van aftrekposten en heffingskortingen hier invloed op. Door je gegevens in te vullen in onze tool, krijg je gemakkelijk een snelle berekening te zien.

Hoe berekent Knab de inkomstenbelasting voor zzp'ers?

We vragen je om onder andere je winst uit onderneming in te vullen, en aan te geven of je recht hebt op bepaalde heffingskortingen. Met behulp van deze gegevens berekenen we hoeveel inkomstenbelasting jij als ondernemer over box 1 betaalt. Hierbij kun je zelf het belastingjaar selecteren waarvoor je dit wilt berekenen.

Moet ik aangifte inkomstenbelasting doen?

Heb je een brief gekregen van de Belastingdienst waarin je wordt gevraagd om aangifte te doen? Dan ben je sowieso verplicht om hieraan gehoor te geven. Let op: Ook als je geen brief hebt ontvangen, kan het zijn dat je aangifte moet doen. Controleer dit altijd zelf op de website van de Belastingdienst. Je kunt in principe van 1 maart tot 1 mei aangifte doen over het voorgaande jaar.

Wanneer ben ik ondernemer voor inkomstenbelasting?

Dit wordt bepaald door de Belastingdienst op basis van een aantal factoren. Zij geven aan dat je onderdeel uit moet maken van het economische verkeer en dat je verwachting moet zijn dat je winst zal maken met je zakelijke activiteiten. Bijvoorbeeld omdat je spullen verkoopt of diensten aanbiedt. Lees op de Knab Bieb meer over wanneer je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.

Wat is het verschil tussen box 1, box 2 en box 3?

Je betaalt als ondernemer belasting over de gemaakte winst. Om dit te berekenen, moet je eerst weten hoe hoog je inkomen is. Je inkomen verdeelt de Belastingdienst over drie boxen. In box 1 valt inkomen uit werk en woning. In box 2 valt inkomen uit aanmerkelijk belang. Tot slot is er nog box 3 voor inkomen uit vermogen.

Misschien vind je dit ook interessant

Producten