Wat is jaarruimte?

Bouw jij minder pensioen op dan de overheid adviseert? Dan heb je jaarruimte. Jaarruimte is het bedrag dat jij per jaar mag gebruiken om - met belastingvoordeel - extra pensioen op te bouwen.

Waar vind ik deze gegevens?

Eerste hulp bij 't invullen

Waar vind je deze gegevens?

Je belastbaar inkomen

Dit vind je makkelijk terug in je Aangifte inkomstenbelasting. Heb je die online ingevuld? Log dan in op Mijn Belastingdienst. Je opent vervolgens je Aangifte inkomstenbelasting van het jaar voor het jaar waarvan je de jaarruimte wil berekenen. Voor de berekening van je jaarruimte in 2022 kies je dus je Aangifte inkomstenbelasting 2021.

Je pensioenaangroei (ook wel 'Factor A' genoemd)

Deze vind je in je 'Uniform pensioenoverzicht' die je jaarlijks van je pensioenuitvoerder ontvangt. Zoek in je pensioenoverzicht naar het bedrag 'Factor A' of 'pensioenaangroei'. Heb jij in één jaar meerdere pensioenuitvoerders? Tel dan voor beide de Factor A bij elkaar op.

Je Fiscale Oudedagsreserve (FOR)

Heb je als ondernemer winst gereserveerd voor je Fiscale Oudedagsreserve (FOR)? Dan neem je dit bedrag mee in de berekening. In 2022 is de FOR maximaal 9,44% van de winst, met een maximumbedrag van € 9.395.

Je reserveringsruimte berekenen

Heb je je jaarruimte de afgelopen zeven jaar niet (volledig) gebruikt? Deze bedragen bij elkaar opgeteld is je reserveringsruimte. Dit mag je ook belastingvriendelijk opzijzetten voor je pensioen. Je jaarruimte van de afgelopen jaren bereken je ook met bovenstaande berekentool.

Je kunt je jaarruimte en reserveringsruimte benutten door zelf aanvullend pensioen opzij te zetten. Dat is het aantrekkelijkst op een speciale pensioenrekening - zoals Knab Pensioensparen - waarop je belastingvriendelijk spaart voor extra pensioen.

Ontdek Knab Pensioensparen

Knab Pensioensparen

Veelgestelde vragen over jaarruimte