Snel je jaarruimte berekenen

Benut je jaarruimte om geld opzij te zetten voor je pensioen en tussen 37% en 49,5% van je inleg terug te krijgen van de belasting.

Ben je zzp'er? Bereken hier je jaarruimte

Bereken je jaarruimte en belastingvoordeel

Bereken hieronder eenvoudig je jaarruimte en belastingvoordeel als je gedeeltelijk of helemaal in loondienst werkt. Hulp nodig bij het invullen van deze tool? Check onderaan deze pagina waar je deze gegevens vindt. 

Ontdek Knab PensioenbeleggenOntdek Knab Pensioensparen


Ben je zzp'er? Bereken hier je jaarruimte

Wat is jaarruimte?

De meeste mensen bouwen per jaar minder pensioen op dan het wettelijke maximum. In dat geval beschik je over 'jaarruimte'. Je jaarruimte kan je gebruiken om met belastingvoordeel zelf pensioen opzij te zetten op een speciale pensioenrekening, zoals Knab Pensioensparen of Knab Pensioenbeleggen. Zo kan je elk jaar een deel van je inleg terugkrijgen van de Belastingdienst. En dat bedrag kan flink oplopen!

Meer over belastingvoordeel

Jaarruimte berekening

Zoveel kan het je opleveren

In 2024 is de AOW-franchise € 17.545. Je mag 30% van je inkomen boven deze grens gebruiken voor je pensioen. 

Stel dat je bruto-jaarinkomen vorig jaar € 52.000 was. Dan is je jaarruimte dit jaar ((€ 52.000 – € 17.545) x 30% =) € 10.336,50. Dit bedrag mag je tijdens de belastingaangifte aftrekken van je belastbaar inkomen. Je krijgt hier dan tussen de 37% (= € 3.824,5) en 49,5% (= € 5.116,60) van terug.

Let op: Als je gebruik hebt gemaakt van de FOR of ergens anders pensioen opbouwt, heeft dit invloed op de hoogte van je jaarruimte. Gebruik daarom de tool voor een betere indicatie van je jaarruimte. Aan dit rekenvoorbeeld kunnen geen rechten worden ontleend. 

Reserveringsruimte

Benut ook je jaarruimte van de afgelopen 10 jaar

Heb je je jaarruimte de afgelopen tien jaar niet (volledig) gebruikt? Deze bedragen bij elkaar opgeteld is je reserveringsruimte. Dit bedrag mag je ook belastingvriendelijk opzijzetten voor je pensioen. Let op: voor je reserveringsruimte geldt een maximumbedrag van € 41.608 (2024). Je jaarruimte van de afgelopen tien jaar bereken je ook met bovenstaande calculator. 

section image

Loop geen belastingvoordeel mis

Start met geld opzijzetten voor je pensioen

Knab Pensioenbeleggen

Knab Pensioenbeleggen

  • Onze experts beleggen je geld voor je pensioen
  • Profiteer van belastingvoordeel
  • Gemiddeld een hoger rendement dan bij sparen*
Lees meer

* Beleggen brengt risico's met zich mee. Je geld kan meer, maar ook minder waard worden. 

Knab Pensioensparen

Knab Pensioensparen

  • Slim sparen voor je pensioen
  • Profiteer van belastingvoordeel
  • Ontvang tot 3,00% rente
Lees meer

Eerste hulp bij 't invullen

Waar vind je deze gegevens?

Je belastbaar inkomen

Je belastbaar inkomen

Dit vind je makkelijk terug in je Aangifte inkomstenbelasting. Heb je die online ingevuld? Log dan in op Mijn Belastingdienst. Je opent vervolgens je Aangifte inkomstenbelasting van het jaar voor het jaar waarvan je de jaarruimte wil berekenen. Voor de berekening van je jaarruimte in 2024 kies je dus je Aangifte inkomstenbelasting 2023.

Je pensioenaangroei (ook wel 'Factor A' genoemd)

Je pensioenaangroei (ook wel 'Factor A' genoemd)

Deze vind je op de laatste pagina van je 'Uniform pensioenoverzicht' die je jaarlijks van je pensioenuitvoerder ontvangt. Als je in één jaar meerdere pensioenuitvoerders hebt, tel je voor beide de Factor A bij elkaar op. De Factor A geldt alleen als je (ooit) pensioen hebt opgebouwd via een werkgever. Ben je ondernemer en heb je geen pensioen opgebouwd? Dan is de Factor A nul.

Je Fiscale Oudedagsreserve (FOR)

Je Fiscale Oudedagsreserve (FOR)

Heb je als ondernemer winst gereserveerd voor je Fiscale Oudedagsreserve (FOR)? Dan neem je dit bedrag mee in de berekening. In 2022 is de FOR maximaal 9,44% van de winst, met een maximumbedrag van € 9.395. Sinds 1 januari 2023 kan je geen gebruik meer maken van de FOR.

Veelgestelde vragen over jaarruimte

Wat is jaarruimte?

Jaarruimte is het bedrag dat je mag inleggen om belastingvriendelijk te sparen voor een aanvulling op je pensioen. Je hebt alleen jaarruimte als de overheid vindt dat je in een bepaald jaar te weinig pensioen hebt opgebouwd en daardoor een pensioengat hebt.

Je benut je jaarruimte door het bedrag te storten op een pensioen­spaar­rekening of pensioenbeleggingsrekening. Dit is een belastingvriendelijke manier om pensioen op te bouwen. Je mag je inleg namelijk aftrekken van je belastbaar inkomen en daardoor betaal je minder inkomstenbelasting. Als je het geld laat uitkeren, betaal je er wel belasting over. Maar het kan zijn dat je in een lager belastingtarief valt wanneer je je AOW-leeftijd hebt bereikt.

Wat gebeurt er als je meer of minder stort dan je jaarruimte?

Het is niet verstandig om meer te storten dan je jaarruimte. Voor dat bedrag geldt namelijk geen belastingvoordeel. Stort je per ongeluk meer dan je jaarruimte? Bekijk dan of het teveel gestorte bedrag binnen je reserveringsruimte valt. Zo niet, moet je vragen of je bank het bedrag terugstort. Hiervoor heb je een 'verklaring geruisloze terugstorting' nodig van de Belastingdienst

Wat is reserveringsruimte?

Reserveringsruimte is een term die vaak samen met jaarruimte wordt gebruikt. En dat is ook niet zo gek. Je reserveringsruimte is namelijk je jaarruimte die je in de afgelopen tien jaar niet hebt gebruikt. Dit bedrag mag je met terugwerkende kracht gebruiken voor het opbouwen van aanvullend pensioen.  

Hoeveel reserveringsruimte je hebt, is voor iedereen anders. Je berekent je reserveringsruimte door je jaarruimte over de afgelopen tien jaar bij elkaar op te tellen.

Wat is je A-factor?

Je A-factor geeft aan hoeveel je pensioen is gestegen in een bepaald jaar. Dat noem je ook wel de aangroei van pensioen. Je vindt de A-factor terug op het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) dat je elk jaar ontvangt.

Bouw je helemaal geen (aanvullend) pensioen op? Dan is je A-factor nul. Over het algemeen geldt: hoe lager je A-factor, hoe hoger je jaarruimte en hoe hoger het bedrag dat je belastingvriendelijk opzij mag zetten voor een aanvullend pensioen.

Misschien vind je dit ook interessant

Persoonlijke berekeningen

Benut je jaarruimte en bouw pensioen op