Snel je jaarruimte berekenen

Bereken je jaarruimte en reserveringsruimte en bouw belastingvriendelijk aanvullend pensioen op.

Wat is jaarruimte?

Bouw jij minder pensioen op dan de overheid adviseert? Dan heb je jaarruimte. Jaarruimte is het bedrag dat jij per jaar mag gebruiken om - met belastingvoordeel - extra pensioen op te bouwen. Hulp nodig? Onder de calculator vind je meer informatie. 

Waar vind je deze gegevens?

Eerste hulp bij 't invullen

Je belastbaar inkomen

Je belastbaar inkomen

Dit vind je makkelijk terug in je Aangifte inkomstenbelasting. Heb je die online ingevuld? Log dan in op Mijn Belastingdienst. Je opent vervolgens je Aangifte inkomstenbelasting van het jaar voor het jaar waarvan je de jaarruimte wil berekenen. Voor de berekening van je jaarruimte in 2023 kies je dus je Aangifte inkomstenbelasting 2022.

Je pensioenaangroei (ook wel 'Factor A' genoemd)

Je pensioenaangroei (ook wel 'Factor A' genoemd)

Deze vind je in je 'Uniform pensioenoverzicht' die je jaarlijks van je pensioenuitvoerder ontvangt. Zoek in je pensioenoverzicht naar het bedrag 'Factor A' of 'pensioenaangroei'. Heb jij in één jaar meerdere pensioenuitvoerders? Tel dan voor beide de Factor A bij elkaar op.

Je Fiscale Oudedagsreserve (FOR)

Je Fiscale Oudedagsreserve (FOR)

Heb je als ondernemer winst gereserveerd voor je Fiscale Oudedagsreserve (FOR)? Dan neem je dit bedrag mee in de berekening. In 2022 is de FOR maximaal 9,44% van de winst, met een maximumbedrag van € 9.395. Per 1 januari 2023 kan je geen gebruik meer maken van de FOR.

Je reserveringsruimte berekenen

Heb je je jaarruimte de afgelopen tien jaar niet (volledig) gebruikt? Deze bedragen bij elkaar opgeteld is je reserveringsruimte. Dit bedrag mag je ook belastingvriendelijk opzijzetten voor je pensioen. Let op: voor je reserveringsruimte geldt een maximumbedrag van € 38.000. Je jaarruimte van de afgelopen tien jaar bereken je ook met bovenstaande calculator. 

Zo doe je dat

Benut je jaarruimte en reserveringsruimte

Je kunt je jaarruimte en reserveringsruimte benutten door zelf aanvullend pensioen opzij te zetten. Dat is het aantrekkelijkst op een speciale pensioenrekening - zoals pensioenbeleggen of pensioensparen - waarop je belastingvriendelijk spaart of belegt voor extra pensioen.

Ontdek Knab PensioenbeleggenOntdek Knab Pensioensparen
Knab Pensioensparen

Veelgestelde vragen over jaarruimte

Wat is jaarruimte?

Jaarruimte is het bedrag dat je mag inleggen om belastingvriendelijk te sparen voor een aanvulling op je pensioen. Je hebt alleen jaarruimte als de overheid vindt dat je in een bepaald jaar te weinig pensioen hebt opgebouwd en daardoor een pensioengat hebt.

Je benut je jaarruimte door het bedrag te storten op een pensioenspaarrekening of pensioenbeleggingsrekening. Dit is een belastingvriendelijke manier om pensioen op te bouwen. Je mag je inleg namelijk aftrekken van je belastbaar inkomen en daardoor betaal je minder inkomstenbelasting. Als je het geld laat uitkeren, betaal je er wel belasting over. Maar het kan zijn dat je in een lager belastingtarief valt wanneer je je AOW-leeftijd hebt bereikt.

Wat gebeurt er als je meer of minder stort dan je jaarruimte?

Het is niet verstandig om meer te storten dan je jaarruimte. Voor dat bedrag geldt namelijk geen belastingvoordeel. Stort je per ongeluk meer dan je jaarruimte? Bekijk dan of het teveel gestorte bedrag binnen je reserveringsruimte valt. Zo niet, moet je vragen of je bank het bedrag terugstort. Hiervoor heb je een 'verklaring geruisloze terugstorting' nodig van de Belastingdienst

Wat is reserveringsruimte?

Reserveringsruimte is een term die vaak samen met jaarruimte wordt gebruikt. En dat is ook niet zo gek. Je reserveringsruimte is namelijk je jaarruimte die je in de afgelopen tien jaar niet hebt gebruikt. Dit bedrag mag je met terugwerkende kracht gebruiken voor het opbouwen van aanvullend pensioen.  

Hoeveel reserveringsruimte je hebt, is voor iedereen anders. Je berekent je reserveringsruimte door je jaarruimte over de afgelopen tien jaar bij elkaar op te tellen.

Wat is je A-factor?

Je A-factor geeft aan hoeveel je pensioen is gestegen in een bepaald jaar. Dat noem je ook wel de aangroei van pensioen. Je vindt de A-factor terug op het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) dat je elk jaar ontvangt.

Bouw je helemaal geen (aanvullend) pensioen op? Dan is je A-factor nul. Over het algemeen geldt: hoe lager je A-factor, hoe hoger je jaarruimte en hoe hoger het bedrag dat je belastingvriendelijk opzij mag zetten voor een aanvullend pensioen.

Misschien vind je dit ook interessant

Persoonlijke berekeningen