Direct je maandlasten berekenen

Wil je weten wat jouw nieuwe hypotheek je maandelijks gaat kosten? Met de snelle, eenvoudige rekentool bereken je binnen een minuut de maandlasten van je hypotheek.

Je maandlasten berekend, en nu?

Als je de rekentool hebt ingevuld, weet je grofweg welke maandlasten jouw (potentiële) hypotheek met zich meebrengt. Ben je serieus van plan een woning te kopen? Bekijk dan ons stappenplan 'Huis kopen en hypotheek afsluiten', vol met tips voor de bezichtiging en onderhandeling over de vraagprijs.


Maak een afspraak met een hypotheekadviseur

Het resultaat in de rekentool is een indicatie. Wil je écht weten waar je aan toe bent? Plan dan een gratis, vrijblijvende oriëntatieafspraak in. De deskundige adviseurs van onze partner Finzie kunnen direct voor je uitrekenen welke mogelijkheden jij hebt.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen bruto- en netto maandlasten?

Bruto maandlasten zijn de maandlasten die je in principe maandelijks aan je hypotheekaanbieder betaald. Echter mag je als huiseigenaar gebruikmaken van de hypotheekrenteaftrek. Je kunt maandelijks teruggave aanvragen bij de belastingdienst, waardoor je maandlasten onder de streep lager uitvallen. Je krijgt tenslotte geld terug. Je kan de hypotheekrenteaftrek ook jaarlijks indienen, dan krijg je het bedrag in één keer terug voor het hele jaar.

Je netto maandlasten zijn dus de maandlasten die je onder de streep uiteindelijk echt hebt betaald, met aftrek van de hypotheekrente. Uiteraard zijn er wel voorwaarden verbonden aan het terugkrijgen van je hypotheekrenteaftrek.

Hoe weet ik wat de definitieve maandlasten van mijn hypotheek zijn?

De rekentool geeft je een indicatie van de maandlasten voor je hypotheek. Echter hangt de hoogte van je daadwerkelijke maandlasten af van meer factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de rentevaste periode die je kiest, de risicoklasse die je toebedeeld krijgt en de bijbehorende verzekeringen die je afsluit. Als je exact wil weten wat jij maandelijks kwijt bent aan een woning, kun je het best een afspraak maken bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Die kan dit voor jou uitrekenen.

Kunnen mijn maandlasten door de jaren heen veranderen?

Ja, je maandlasten kunnen door de jaren heen veranderen. Wat er precies aan verandert, hangt af van de hypotheekvorm die je kiest. Bij het afsluiten van een hypotheek heb je namelijk de keuze uit een annuïtaire of een lineaire hypotheek. In beide gevallen los je maandelijks de hypotheek af en betaal je de bijbehorende hypotheekrente.

Bij de annuïtaire hypotheek blijven jouw bruto hypotheeklasten gedurende de looptijd van je hypotheek gelijk, terwijl je netto maandlasten stijgen. Je hypotheeklasten bestaan in het begin van de looptijd voornamelijk uit hypotheekrente die je betaalt. Die rente mag je aftrekken van de belasting, netto betaal je dus een stuk minder. Hoe meer je aflost, hoe lager de resterende hypotheekschuld, hoe minder rente je betaalt, hoe minder je kunt aftrekken van de belasting.

Bij een lineaïre hypotheek werkt het anders. Daarbij worden de bruto en netto hypotheeklasten elke maand iets lager. Het aflossingsbedrag voor je hypotheek blijft gedurende de looptijd hetzelfde, maar dit geldt niet voor de hypotheekrente. Die wordt door de jaren heen steeds minder, omdat je natuurlijk steeds meer aflost. Hierdoor betaal je aan het eind van de looptijd minder dan net na het afsluiten van je hypotheek.

Welke maandlasten zijn het meest verstandig om aan te houden?

Wat voor jou het meest verstandig is, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Houd hierbij wel rekening met wat je financiëel kan missen. Dat je een hoge hypotheek kan krijgen, betekent niet dat je dat ook moet doen. Want stel dat je bijvoorbeeld je baan verliest of arbeidsongeschikt raakt. Je zal toch de hypotheek moeten blijven betalen. De huidige regelgeving is inmiddels zo ingericht dat jij nooit te veel kunt lenen.

Wil je weten welke maandlasten het best aansluiten bij jouw situatie? Maak een afspraak bij onze onafhankelijke, deskundige partner Finzie. Dan krijg je persoonlijk advies, zodat je weet dat je de juiste keuzes maakt bij het afsluiten van een hypotheek.