Beleggen zonder risico, bestaat dat?

Helaas niet. Vergelijk het met voetbal: als je goals wilt scoren, moet je aanvallen. Hoe aanvallender je speelt, hoe groter de kans dat je goals maakt. En ja, wie veel aanvalt loopt het risico op een tegengoal. Zo werkt het ongeveer ook bij beleggen.

geld laten groeien met risico

Bij beleggen hoort altijd (een beetje) risico

Wie belegt loopt risico; dat klinkt best spannend. Het is dan ook logisch dat je je risico wilt beperken en daar helpen we je bij. Maar weet ook dat risico's niet alleen maar slecht zijn. Sterker nog: je hebt ze nodig om je geld te laten groeien. De vraag is, hoeveel risico past bij jou?

Jij bepaalt hoeveel risico je loopt

Wanneer je gaat beleggen bij Knab, beantwoord je een aantal vragen over je financiële situatie en het risico dat je bereid bent om te lopen. Daar rolt een zogenaamd 'risicoprofiel' uit. Dit profiel geeft aan hoeveel risico je wilt nemen en welk rendement je daarbij mag verwachten. De risicoprofielen zijn 'defensief', 'neutraal', 'offensief' en 'zeer offensief'.

Lees meer over risicoprofielen

Wat zijn de risico's van beleggen?

Het risico van beleggen is dat je (een deel van) je geld kunt verliezen. Dat heeft een aantal verschillende oorzaken. Hieronder lees je de belangrijkste risico's waarmee je te maken kunt krijgen wanneer je belegt.

Koersrisico

De koers van een belegging kunnen op en neer gaan. Als een bedrijf bijvoorbeeld slecht nieuws naar buiten brengt, kan de aandelenkoers van dit bedrijf dalen.

Renterisico

Rentewijzigingen op de kapitaalmarkt hebben invloed op beleggingskoersen. Zo zorgen bijvoorbeeld renteverhogingen vaak voor dalende aandelenkoersen.

Systeemrisico's en onvoorziene risico's

Soms gebeuren er dingen in de wereld die gevolgen hebben voor financiële markten. Denk bijvoorbeeld aan politieke gebeurtenissen of terroristische aanslagen.

Duurzaamheidsrisico

Je beleggingen kunnen minder waard worden door ecologische of sociale omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan klimaatverandering of mensenrechtschendigen.

Marktrisico

Beleggingskoersen worden beïnvloed door het sentiment op de financiële markten. Bij een positief sentiment zie je vaak stijgende koersen en bij een negatief sentiment het omgekeerde.

Valutarisico

Beleg je buiten de Eurozone? Dan heb je te maken met vreemde valuta. Stel, je belegt in Apple en de Dollarkoers gaat omlaag, dan daalt de waarde van je Apple-aandeel.

Rendementsrisico

Het rendement van je beleggingen geldt pas wanneer je ze verkoopt. Rendement is dus een indicatie en geen garantie. Koersdalingen kunnen je rendement negatief beïnvloeden.

Kredietrisico

Bij obligaties leen je geld uit aan bedrijven of overheden. Wanneer deze instanties niet aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen, kan de waarde van de obligatie dalen.

Lees alles over de risico's van beleggen in de Handleiding Knab Beheerd Beleggen.

Wat doen wij om jouw risico te beperken?

We wedden niet op één paard

Onze experts beleggen je geld op veel verschillende manieren. Bijvoorbeeld in aandelen, maar ook in obligaties, vastgoed en grondstoffen. En dat verspreiden we over verschillende landen en sectoren. Zo loop je minder risico.

We zitten bovenop de beurs

Onze experts beleggen je geld op veel verschillende manieren. Bijvoorbeeld in aandelen, maar ook in obligaties, vastgoed en grondstoffen. En dat verspreiden we over verschillende landen en sectoren. Zo loop je minder risico.

We bouwen je risico langzaam af

Gaat het lekker met je beleggingen en is je geld aardig gegroeid? Je kunt ervoor kiezen om je risico naar verloop van tijd af te bouwen. Zo verklein je de kans op tegenvallers wanneer je doel of einddatum in zicht is.

Wat kun je zelf doen?

Beleg met geld dat je kunt missen

Beleggen doe je alleen met geld dat je in principe kunt missen. Houd altijd een buffer achter de hand voor onverwachte uitgaven. Bijvoorbeeld wanneer je auto kapot gaat.

Bereken je financiële buffer

Beleg voor de lange termijn

Beleggen werkt het beste wanneer je je geld voor een langere tijd wegzet. Je geld heeft namelijk tijd nodig om te kunnen groeien. Ga uit van minimaal vijf jaar, maar hoe langer hoe beter.

Leg regelmatig in

Als je maandelijks inlegt, voorkom je dat je op het 'verkeerde' moment instapt. Als je iedere maand bijkoopt, profiteer je namelijk ook van lagere koersen.Meer over periodiek beleggen

Laat je geld voor je werken

Begin nu met beleggen

  1. Open de Knab App

  2. Klik op het plusteken rechtsboven en kies voor Knab Beheerd Beleggen

  3. Beantwoord de vragen over je kennis en ervaring


Open direct Download de Knab App