Wat is een risicoprofiel?

Je risicoprofiel bepaalt wat voor soort belegger je bent en hoeveel risico bij jou past. Als je begint met beleggen, is het bepalen van je risicoprofiel een belangrijke stap.

Hoeveel risico past bij jou?

Met Knab Beheerd Beleggen heb je zelf in de hand hoeveel risico je wil nemen. 

Weinig risico (defensief)

Je bent bereid om meer risico te nemen dan bij sparen en verwacht dat daar ook een hoger rendement tegenover staat. Je wil dat je beleggingen stabiel zijn, maar je weet dat je verwachte rendement beperkt is en ook lager kan uitvallen.

Veel risico (offensief)

Je verwacht een iets hoger rendement dan de markt en je bent bereid om hiervoor extra risico te lopen. Je weet dat je beleggingen in waarde fluctueren, maar je verwacht ook dat je kunt profiteren bij positieve ontwikkelingen op de financiële markten.

Gemiddeld risico (neutraal)

Je verwacht een rendement dat in lijn is met de markt en je weet dat de waarde van je beleggingen kan schommelen. Je accepteert de kans op een lager rendement, maar je verwacht ook dat je kunt profiteren van positieve ontwikkelingen op de financiële markten.

Zo veel mogelijk risico (zeer offensief)

Je verwacht een bovengemiddeld rendement en je begrijpt dat de risico’s daarbij ook bovengemiddeld zijn. Je weet dat de kansen op een negatief rendement groot zijn, maar verwacht ook dat je flink kunt profiteren bij positieve ontwikkelingen op de financiële markten.

Hoe wordt je risicoprofiel bepaald?

Wanneer je bij Knab een beleggingsrekening opent, beantwoord je een aantal meerkeuzevragen. Deze vragen gaan over je kennis en ervaring, hoeveel je wil inleggen, wat je doel is en hoe je aankijkt tegen risico's. Aan de hand van je antwoorden stellen wij een risicoprofiel voor je vast.

Je risicoprofiel verandert met je mee

Je situatie kan veranderen, bijvoorbeeld door een financiële meevaller of doordat je meer risico wil nemen. We vragen je daarom minimaal één keer per jaar om de vragenlijst opnieuw in te vullen. Zo weet je zeker dat je altijd een risicoprofiel hebt dat past bij je financiële situatie.

Ontdek Knab Beheerd Beleggen

Veelgestelde vragen

Meer weten over risico's van beleggen?

Wat zijn de risico's?

Slim beleggen is goed op de hoogte zijn van de risico's. Wij zetten ze voor je op een rij.

Kun je veilig beleggen?

100% veilig beleggen is niet mogelijk, maar je kunt wel veel doen om de risico's te beperken.

5 veelgemaakte fouten

Leren van andermans missers? Voorkom deze veelgemaakte beleggingsfouten.