Risicoprofielen bij beleggen

  • Laat je geld beleggen door experts
  • Beleg vanaf elk bedrag
  • Profiteer van lage kosten

Ben je nog geen klant bij Knab? Open dan eerst een betaalrekening.

Wat is een risicoprofiel?

Je risicoprofiel bepaalt wat voor soort belegger je bent en hoeveel risico bij jou past. Als je begint met beleggen, is het bepalen van je risicoprofiel een belangrijke stap.

Hoeveel risico past bij jou?

Knab heeft vier verschillende risicoprofielen: defensief, neutraal, offensief en zeer offensief. Wanneer je bij ons een beleggings­rekening opent, stellen we op basis van een aantal vragen vast welk risicoprofiel het beste past bij jouw financiële situatie. Op deze manier loop je nooit meer risico dan voor jou verantwoord is.

Defensief (laag risico)

Je bent bereid om meer risico te nemen dan bij sparen en verwacht dat daar ook een hoger rendement tegenover staat. Je wil dat je beleggingen stabiel zijn, maar je weet dat je verwachte rendement beperkt is en ook lager kan uitvallen.

section image

Neutraal (gemiddeld risico)

Je verwacht een rendement dat in lijn is met de markt en je weet dat de waarde van je beleggingen kan schommelen. Je accepteert de kans op een lager rendement, maar je verwacht ook dat je kunt profiteren van positieve ontwikkelingen op de financiële markten.

section image

Offensief (hoog risico)

Je verwacht een iets hoger rendement dan de markt en je bent bereid om hiervoor extra risico te nemen. Je weet dat je beleggingen in waarde fluctueren, maar je verwacht ook dat je kunt profiteren bij positieve ontwikkelingen op de financiële markten.

section image

Zeer offensief (zeer hoog risico)

Je verwacht een bovengemiddeld rendement en je begrijpt dat de risico’s daarbij ook bovengemiddeld zijn. Je weet dat de kansen op een negatief rendement groot zijn, maar verwacht ook dat je flink kunt profiteren bij positieve ontwikkelingen op de financiële markten.

section image

Hoe wordt je risicoprofiel bepaald?

Wanneer je bij Knab een beleggings­rekening opent, beantwoord je een aantal meerkeuzevragen. Deze vragen gaan over je kennis en ervaring, hoeveel je wil inleggen, wat je doel is en hoe je aankijkt tegen risico's. Aan de hand van je antwoorden stellen wij een risicoprofiel voor je vast.

Je risicoprofiel verandert met je mee

Je situatie kan veranderen, bijvoorbeeld door een financiële meevaller of doordat je meer risico wil nemen. We vragen je daarom minimaal één keer per jaar om de vragenlijst opnieuw in te vullen. Zo weet je zeker dat je altijd een risicoprofiel hebt dat past bij je financiële situatie.

Ontdek Knab Beheerd Beleggen

Veelgestelde vragen

Welke risicoprofielen heeft Knab Beheerd Beleggen?

Er zijn vier risicoprofielen: Defensief, Neutraal, Offensief en Zeer Offensief. Als je een Knab Beleggings­rekening opent, wordt één van deze profielen aan je toegewezen naar aanleiding van een vragenlijst.

Hoe vaak past Knab mijn portefeuille in Knab Beheerd Beleggen aan?

Ieder risicoprofiel kent een optimale verdeling naar de verschillende beleggingscategorieën en -regio’s. Deze verdeling wordt ieder jaar aangepast. De verdeling is bepaald op basis van de economische langetermijnverwachting waarbij we drie jaar vooruit proberen te kijken. Uiteraard kunnen we ook inspelen op kortetermijnontwikkelingen en hiermee afwijken van de optimale verdeling.

Ook kan door stijgende of dalende koersen de verhouding van de verschillende beleggingscategorieën wijzigen. Daarom controleren we dagelijks of de verhouding nog bij het risicoprofiel past. Indien nodig passen we deze aan.

Waarom kan ik niet kiezen voor een zeer defensief risicoprofiel?

In de huidige marktomstandigheden is het erg moeilijk om tegen een zeer laag risico voldoende rendement te maken. Daarom bieden we op dit moment nog geen zeer defensief profiel aan.

DE KNAB BIEB

Meer weten over risico's van beleggen?

Risico

Risico

Wat zijn de risico's?

Slim beleggen is goed op de hoogte zijn van de risico's. Wij zetten ze voor je op een rij.

Lees meer >

Veilig beleggen

Veilig beleggen

Kan dat?

100% veilig beleggen is niet mogelijk, maar je kunt wel veel doen om de risico's te beperken.

Lees meer >

Beleggersfouten

Beleggersfouten

5 veelgemaakte fouten

Leren van andermans missers? Voorkom deze veelgemaakte beleggingsfouten.

Lees meer >