Wat is een risicoprofiel?

Je risicoprofiel bepaalt wat voor soort belegger je bent en hoeveel risico bij jou past. Als je begint met beleggen, is het bepalen van je risicoprofiel een belangrijke stap.

4 risicoprofielen bij Knab Beheerd Beleggen

Knab hanteert vier verschillende risicoprofielen: defensief, neutraal, offensief en zeer offensief.

Defensief

Je bent bereid om meer risico te nemen dan bij sparen en verwacht dat daar ook een hoger rendement tegenover staat. Je wilt dat je beleggingen stabiel zijn, maar je weet dat je verwachte rendement beperkt is en ook lager kan uitvallen.

Offensief

Je verwacht een iets hoger rendement dan de markt en je bent bereid om hiervoor extra risico te lopen. Je weet dat je beleggingen in waarde fluctueren, maar je verwacht ook dat je kunt profiteren bij positieve ontwikkelingen op de financiële markten.

Neutraal

Je verwacht een rendement dat in lijn is met de markt en je weet dat de waarde van je beleggingen kan schommelen. Je accepteert de kans op een lager rendement, maar je verwacht ook dat je kunt profiteren van positieve ontwikkelingen op de financiële markten.

Zeer offensief

Je verwacht een bovengemiddeld rendement en je begrijpt dat de risico’s daarbij ook bovengemiddeld zijn. Je weet dat de kansen op een negatief rendement groot zijn, maar verwacht ook dat je flink kunt profiteren bij positieve ontwikkelingen op de financiële markten.

Hoe wordt je risicoprofiel bepaald?

Wanneer je bij Knab een beleggingsrekening opent, beantwoord je een aantal meerkeuzevragen. Deze vragen gaan over je kennis en ervaring, hoeveel je wilt inleggen, wat je doel is en hoe je aankijkt tegen risico's. Aan de hand van je antwoorden stellen wij een risicoprofiel voor je vast.

Je risicoprofiel verandert met je mee

Je situatie kan veranderen, bijvoorbeeld door een financiële meevaller of doordat je meer risico wilt nemen. We vragen je daarom minimaal één keer per jaar om de vragenlijst opnieuw in te vullen. Zo weet je zeker dat je altijd een risicoprofiel hebt dat past bij jouw financiële situatie.

Meer over Knab Beheerd Beleggen

Veelgestelde vragen

Welke risicoprofielen heeft Knab Beheerd Beleggen?
Er zijn vier risicoprofielen: Defensief, Neutraal, Offensief en Zeer Offensief. Als je een Knab Beleggingsrekening opent, wordt één van deze profielen aan je toegewezen naar aanleiding van een vragenlijst.
Ik ben het niet eens met het toegewezen risicoprofiel, kan ik deze aanpassen?
Je kunt alleen afwijken van het voorgestelde risicoprofiel als je defensiever wilt beleggen. De Profielbepaler stelt op basis van jouw gegevens vast welk profiel aansluit op jouw persoonlijke situatie. Het is niet mogelijk om offensiever te gaan beleggen.
 
Je kunt op dit moment je risicoprofiel niet wijzigen in je Persoonlijke Bankomgeving. Je zou wel een nieuwe Knab Beleggingsrekening kunnen openen en een defensiever profiel kunnen kiezen.
 
Houd er rekening mee dat de uitkomsten van de vragenlijst (deels) je risicoprofiel bepalen. Hierna kun je jouw oude Knab Beleggingsrekening laten sluiten. Start hiervoor een chat in je Knab App of Persoonlijke Bankomgeving. Of bel 020-303 1600.
Waarom kan ik niet kiezen voor een zeer defensief risicoprofiel?

In de huidige marktomstandigheden is het erg moeilijk om tegen een zeer laag risico voldoende rendement te maken. Daarom bieden we op dit moment nog geen zeer defensief profiel aan.

Hoe vaak past Knab mijn portefeuille in Knab Beheerd Beleggen aan?

Ieder risicoprofiel kent een optimale verdeling naar de verschillende beleggingscategorieën en -regio’s. Deze verdeling wordt ieder jaar aangepast. De verdeling is bepaald op basis van de economische langetermijnverwachting waarbij we drie jaar vooruit proberen te kijken. Uiteraard kunnen we ook inspelen op kortetermijnontwikkelingen en hiermee afwijken van de optimale verdeling.

Ook kan door stijgende of dalende koersen de verhouding van de verschillende beleggingscategorieën wijzigen. Daarom controleren we dagelijks of de verhouding nog bij het risicoprofiel past. Indien nodig passen we deze aan.

Meer weten over risico's van beleggen?

Wat zijn de risico's?

Slim beleggen is goed op de hoogte zijn van de risico's. Wij zetten ze voor je op een rij.

Kun je veilig beleggen?

100% veilig beleggen is niet mogelijk, maar je kunt wel veel doen om de risico's te beperken.

5 veelgemaakte fouten

Leren van andermans missers? Voorkom deze veelgemaakte beleggingsfouten.