Oplichting en fraude

Oplichters bedenken steeds nieuwe manieren om te proberen jou geld afhandig te maken. Op deze pagina lees je meer over de soorten fraude en oplichting die er bestaan en hoe je kunt kunt voorkomen dat je slachtoffer wordt. 

Fraudetrends

Deze vormen van fraude komen op dit moment het meest voor

Phishing

Met phishing proberen criminelen je gegevens te stelen door zich voor te doen als iemand anders. Ze doen zich bijvoorbeeld voor als een medewerker van jouw bank.

Meer info

Spoofing

Met spoofing vervalsen criminelen bepaalde kenmerken om zich voor te doen als iemand anders. Bijvoorbeeld een e-mail die wel erg lijkt op die van jouw bank, of een telefoonnummer.

Meer info

Beleggingsfraude

Er worden hoge rendementen beloofd, maar je geld verdampt al gauw. Beleggingsfraude (ook wel boilerroomfraude) komt steeds vaker voor.

Meer info

Andere vormen van fraude

Money Mule

Een money mule (ook wel geldezel of katvanger genoemd) is iemand die zijn of haar bankrekening tegen een beloning laat misbruiken voor criminele activiteiten.

Meer info

Identiteitsfraude

Identiteitsfraude is frauderen door iemands identiteit over te nemen. Bij identiteitsfraude misbruiken criminelen persoonlijke gegevens die ze hebben bemachtigd via social engineering of phishing. 

Meer info

Skimming

Skimming is het kopiëren van de gegevens van je betaalpas. Dat kan via een kaartleesapparaatje dat criminelen plaatsen op of in een (onbewaakte) geld- of betaalautomaat.

Meer info

Social engineering


Social engineering is het misbruiken van menselijke eigenschappen zoals nieuwsgierigheid, vertrouwen, hebzucht, angst en onwetendheid. 

Meer info

Oplichting online aankoop

Je koopt iets online, maar je ontvangt niks en je krijgt je geld ook niet terug. Hoe voorkom je dat je wordt opgelicht als je online iets koopt? 

Meer info

Malware

Malware (kort voor malicious software) is een vorm van software die speciaal is ontworpen om een computer te infiltreren zonder dat je dat weet. 

Meer info

Dit vind je misschien ook interessant

Veiligheid

  • Veiligheid bij Knab
  • Beveiligingslek melden