Beleggingsfraude

Je kent ze vast wel. De advertenties op social media, waarin je gouden bergen beloofd wordt. In sommige gevallen zogenaamd door bekende Nederlanders. Ze beloven torenhoge rendementen bij investeringen in beleggingen of bijvoorbeeld bij cryptomunten (Bitcoin). In de advertentie word je misleid en vragen ze je vaak direct actie te ondernemen. Het is ‘nu of nooit’.  

Als je klikt op de advertentie moet je je contactgegevens achterlaten. Later word je – meestal via telefoon of e-mail – benaderd door een zogenaamde beleggingsexpert die een “interessant” beleggingsvoorstel heeft. 

Nadat je de rekening hebt geopend, voert de ‘beleggingsexpert’ de druk op. Ze vragen je om direct een bedrag te storten, zodat ze direct aan de slag kunnen voor je. Ze beloven je dat het geld van jou blijft en dat je er op ieder gewenst moment bij kunt. In werkelijkheid krijg je aan het begin soms inderdaad wat geld terug, waardoor je denkt dat je rendement maakt. Je raakt enthousiast en stort nog meer geld. Maar daarna verdwijnt je inleg snel en zie je het nooit meer terug. 

Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt van beleggingsfraude? 

Onthoud dat wanneer een voorstel te mooi klinkt om waar te zijn, dat waarschijnlijk ook zo is. Je hebt heel waarschijnlijk te maken met oplichting. Als iedereen dergelijke rendementen kan behalen, waarom hoor je er dan verder weinig mensen over?  

Zeker de keuze om te gaan beleggen moet je zorgvuldig afwegen. Besluit je om het te doen? Zoek dan zelf contact met een betrouwbare organisatie die beleggingsproducten aanbiedt.

Check de waarschuwingen van de AFM

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) adviseert om niet in te gaan op aanbiedingen van partijen waarvoor toezichthouders hebben gewaarschuwd. Denk aan ondernemingen of personen die geen geldige vergunningen hebben. Je vindt al deze partijen in de waarschuwingslijst van AFM.