Bereken je inkomstenbelasting over 2023 en 2024 (box 1)

Betaal je in 2024 meer of minder inkomstenbelasting dan in 2023? Vergelijk de tarieven in box 1 van 2023 met de nieuwe tarieven van 2024. Zo weet je meteen hoe jij ervoor staat!

Open een rekening

Hoeveel inkomstenbelasting moet jij betalen over 2023 en 2024?

In 2024 is er een kleine verhoging van het belastingtarief in schijf 1: van 36,93% naar 36,97%. Het tarief in schijf 2 blijft, net zoals in 2023, 49,50%. Bereken hieronder hoeveel inkomstenbelasting je in 2023 en 2024 moet betalen. Zowel zakelijk als particulier!

Ben je ondernemer?

Zo doe je zelf je aangifte inkomstenbelasting

Met het Knab Boekhoudpakket kun je als ondernemer zelf je aangifte inkomstenbelasting doen. Zo ben je niet afhankelijk van je boekhouder en kun je je aangifte versturen wanneer het jou uitkomt. Bovendien is het ook een stuk goedkoper om het zelf te fiksen.

Meer info

Veelgestelde vragen over inkomstenbelasting

Wat is inkomstenbelasting?

In Nederland betalen we belasting over ons inkomen. Hiervoor gelden verschillende belastingtarieven. Hoeveel jij betaalt, hangt onder andere af van de hoogte van je inkomen, het type inkomen dat het betreft en of je wel of niet AOW-gerechtigd bent. Lees hier meer over hoe inkomstenbelasting werkt.

Hoeveel inkomstenbelasting moet ik betalen?

Dat verschilt per persoon. Door je gegevens in te vullen in onze handige tool, krijg je een persoonlijke berekening.

Hoe berekenen jullie de inkomstenbelasting?

We vragen je een aantal gegevens in te vullen, waaronder je bruto jaarinkomen. Aan de hand hiervan berekenen we hoeveel inkomstenbelasting jij over box 1 betaalt over zowel 2023 als 2024.

Moet ik aangifte inkomstenbelasting doen?

Heb je een aangiftebrief gekregen van de Belastingdienst? Dan ben je verplicht om belastingaangifte te doen. Maar ook als je geen brief hebt ontvangen, kan het zijn dat je aangifte moet doen. Controleer dit altijd zelf op de website van de Belastingdienst.

Wanneer kan ik belastingaangifte doen?

Elk jaar kun je vanaf 1 maart belastingaangifte doen. Je doet dan aangifte over het afgelopen jaar: in 2024 doe je dus aangifte over 2023. Als je dit vóór 1 april doet, ontvang je voor 1 juli nog de definitieve aanslag van de Belastingdienst.

Wat is het verschil tussen box 1, box 2 en box 3?

Je kunt op verschillende manieren inkomen binnenkrijgen. Deze type inkomsten verdeelt de Belastingdienst over drie zogenaamde boxen. In box 1 valt het inkomen uit werk en woning. Denk hierbij aan je salaris en uitkeringen. Daarnaast kan het zijn dat je inkomen uit een aanmerkelijk belang hebt. Dit is alleen het geval als je inkomen hebt uit een nv of een bv waar je een belang in hebt van meer dan 5%. Dat valt in box 2. Het inkomen uit je vermogen valt tot slot in box 3. Over deze drie boxen betaal je belasting. Hoeveel precies, dat blijkt uit de aangifte inkomstenbelasting.

Misschien vind je dit ook interessant