Checklist zzp starters
In 9 stappen klaar voor een succesvolle start van je onderneming
Net gestart met ondernemen? Dan komt er veel op je af. Je moet van alles regelen, je administratie opzetten en je weg vinden door een jungle aan informatie. Wij helpen je daarbij met deze starters checklist. Stap voor stap klaar voor een succesvolle start van je onderneming.
Lees direct meer over:
- Je Knab App inrichten
- Bepaal hoe je je boekhouding gaat doen
- Je financiën op orde krijgen én houden
- Sluit de belangrijkste zakelijke verzekering(en) af
- Maak eenvoudig facturen met ons template
- Bepaal en vergelijk je uurtarief
- Check hoe de btw-aangifte werkt
- Parttime ondernemer? 7 zaken om rekening mee te houden
- Aftrekposten: check hoe je netto meer geld over houdt
Stap 1
Je Knab App inrichten
De Knab App zit boordevol handige functionaliteiten voor ondernemers. Daarmee helpen we je om je financiën op orde te houden en ben je minder tijd kwijt aan je administratie. Heb je bijvoorbeeld al potjes gemaakt om optimaal inzicht in je financiën te krijgen? Of automatisch Btw-sparen ingesteld? Daarnaast hebben we ook andere handige functies zoals een betaalverzoek sturen in plaats van een factuur of een alert instellen als een factuur is betaald. Klik op de onderstaande link en bekijk welke mogelijkheden onze app biedt.
Stap 2
Bepaal hoe je je boekhouding gaat doen
Doe je je boekhouding zelf of krijg je hulp van een boekhouder? Waar je ook voor kiest, je wil waarschijnlijk zo min mogelijk tijd besteden aan je administratie. Het belangrijkste is dat het goed op orde is en dat je begrijpt waar het over gaat. Met de checklist boekhouden voor beginners helpen we je op weg om je administratie goed in te richten.
Dit zijn de opties voor het doen van je boekhouding:
1. Boekhouden in Excel
Als je ervoor kiest om zelf je boekhouding te doen, dan kan Excel een goede optie zijn. Met ons Excel template doe je eenvoudig je boekhouding zelf. Het bevat twee tabellen waarin je al je facturen, bonnetjes en bankafschriften kunt vastleggen. Excel doet de rest!
2. Volledig uitbesteden aan een boekhouder
De meeste tijd bespaar je door je boekhouding volledig uit te besteden aan een boekhouder. Je weet dan zeker dat het goed geregeld is, maar daar betaal je ook een stuk meer voor dan wanneer je je boekhouding zelf doet.
Twijfel je wat de beste optie is?
In dit artikel leggen we uit wat de voor- en nadelen zijn van boekhouden in Excel en hoe een boekhoudpakket je kan helpen het makkelijker te maken en tijd te besparen.
Heb je al een boekhoudpakket?
Dan is het handig om je boekhoudpakket te koppelen aan je zakelijke rekening bij Knab. Met de boekhoudkoppeling lvan Knab importeer je automatisch alle af- en bijschrijvingen van je zakelijke rekening naar je online boekhoudprogramma. Handig, want zo blijft je financiële administratie up-to-date.
Stap 3
Je financiën op orde krijgen én houden
Heb jij al geld opzij gezet voor bijvoorbeeld je btw-aangifte of als buffer? Misschien niet het eerste waar je aan denkt als je start als zzp'er. Het van tevoren goed regelen van je financiën geeft rust en voorkomt later verrassingen. Check de onderstaande vier tips om direct goed aan de slag te gaan.
1. Reserveer een vast percentage voor de inkomstenbelasting
Bereken eenvoudig hoeveel je jaarlijks netto overhoudt van je winst. In de tool zie je ook hoeveel je opzij moet zetten voor de inkomstenbelasting. Bereken je netto zzp inkomen.
2. Automatisch btw-sparen in de Knab App
Met Btw-sparen zet je per ontvangen factuur automatisch de btw weg op een aparte spaarrekening.
3. Maak potjes voor een goed overzicht
In de Knab App kun je onbeperkt gratis spaarrekeningen (potjes) openen. Femke Hogema legt uit hoe je met de Profit First-methode via vier spaarpotjes eenvoudig je financiën op orde krijgt.
4. Creëer een buffer
Het is verstandig om een buffer op te bouwen, zodat je bij onvoorziene omstandigheden voor langere tijd inkomen hebt en je zakelijke kosten nog kunt betalen. Lees hier hoe je dit het beste kunt doen.
Stap 4
Sluit de belangrijkste zakelijke verzekering(en) af
Als zzp'er loop je ondernemersrisico’s. Een ongeluk, conflict of ziekte kan directe financiële gevolgen hebben. Daar kun je je tegen verzekeren. Per beroeps en branche verschillen de verzekeringen die je nodig hebt. De ene verzekering is misschien niet nodig en de andere kan erg belangrijk zijn om je bedrijf draaiende te houden.
We hebben van alle mogelijke zakelijke verzekeringen een overzicht gemaakt van de meest gekozen verzekeringen. Inclusief voorbeelden en begrijpelijke uitleg. Check of ze gunstig zijn voor jouw situatie.
Bekijk de 8 meest gekozen zakelijke verzekeringen
Hierom wil je een zakelijke verzekering bij Knab
- Klanten van Knab krijgen extra korting op de premie of inschrijfkosten
- Altijd professionele hulp van een verzekeringsexpert via Alicia
- Geen gedoe met papierwerk: regel alles vanuit je Knab App
Stap 5
Maak eenvoudig facturen met ons template
Download ons kant-en-klare factuur template in Excel, zodat je gelijk aan de slag kan. Je hoeft alleen nog je eigen bedrijfsgegevens en logo toe te voegen. Je kan het document direct printen (of opslaan als PDF) en hij voldoet aan alle voorwaarden van de Belastingdienst.
Stap 6
Bepaal en vergelijk je uurtarief
Zzp uurtarief rekentool
Bij het bepalen van een passend uurtarief komt meer kijken. Bedenk bijvoorbeeld hoe onderscheidend je product of dienst is. Het handigst is om uiteindelijk uit te gaan van een netto maandinkomen dat je wil verdienen. Vervolgens bereken je met onze tool eenvoudig welk uurtarief je minimaal moet vragen om je gewenste netto maandinkomen te halen. Fluitje van een cent!.
Wat is het gemiddeld zzp-inkomen jouw branche?
Bij het bepalen van een goed tarief kijkt meer dan de helft van de ondernemers naar wat de concurrentie vraagt. Maar hoe kom je erachter wat de concurrentie vraagt? Wij vroegen ruim 1500 zzp'ers naar hun inkomsten,
Stap 7
Check hoe de btw-aangifte werkt
De btw-aangifte is niet het leukste onderdeel van je werk, maar het wel belangrijk om dit ieder kwartaal goed te regelen. We hebben 10 veelgestelde vragen over de btw-aangifte op een rijtje gezet. Zo weet je zeker dat je niks over het hoofd ziet.
Stap 8
Parttime ondernemer? 7 zaken om rekening mee te houden
Gestart met ondernemen naast je vaste baan of studie? Of naast je gezinsleven? Hier zitten vele voordelen aan. Parttime ondernemen geeft je de kans om uit te zoeken of het ondernemerschap bij je past. Bovendien kan je in alle rust je bedrijf opbouwen.
Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als parttime ondernemer. We hebben de zeven belangrijkste tips voor je opgesomd.
Stap 9
Aftrekposten: check hoe je netto meer geld over houdt
Minder belasting betalen, dat wil jij toch ook? Gelukkig kun je aftrekposten inzetten waarmee je als (startend) zzp’er relatief eenvoudig fiscaal voordeel behaalt. Hierdoor betaal je minder belasting en houd je netto meer geld over. Ka-Ching! We zetten de belangrijkste aftrekposten voor je op een rij.