Vraag de gratis Overstapservice online aan

 • Open een rekening en vraag de Overstapservice aan
 • Laat je bij- en afschrijvingen automatisch overzetten
 • Incassanten krijgen een seintje over je nieuwe rekeningnummer
Open een rekening

Wat is de Overstapservice?

De Overstapservice is een gezamenlijk initiatief van Nederlandse banken. Daardoor is overstappen van de ene naar de andere bank heel eenvoudig en kun jij in no time je nieuwe rekening gebruiken.

Gratis Overstapservice

Wat regelt de Overstapservice?

 • De Overstapservice informeert alle bedrijven en instanties - die automatisch bij jou incasseren - over je nieuwe rekeningnummer. Zo weet je zeker dat de automatische incasso van je zorgverzekeraar gewoon doorloopt vanaf je nieuwe rekening.
 • De Overstapservice loopt dertien maanden. Alle bijschrijvingen op je oude rekening - zoals je salaris - worden deze periode doorgeleid naar je nieuwe rekening. Dit geldt ook voor je jaarlijkse incasso’s.
Telefoon met bankpassen

Zo vraag je de gratis Overstapservice aan

Om de Overstapservice aan te vragen heb je een Knab-rekening nodig. Heb je deze al? Dan kun je gelijk aan de slag.

 1. Log in via je Knab App. Tik in het menu rechtsonder in je scherm op 'Overstapservice'
 2. Vul je oude rekeningnummer in en de datum waarop je de Overstapservice wilt laten ingaan.
 3. Controleer de gegevens en bevestig je aanvraag.
 4. Zeg je oude rekening op zodra de Overstapservice ingaat. Zo voorkom je dubbele kosten.

Heb je de Overstapservice aangevraagd? Dan nemen wij contact op met je oude bank. Daarna ontvang je een bevestigingsmail van ons, met daarin de startdatum van je Overstapservice. De startdatum ligt tussen de twee weken en drie maanden na je aanvraag.

Open een rekening

Wat moet ik zelf regelen?

De Overstapservice neemt je veel werk uit handen, maar er zijn ook een aantal zaken die je zelf moet regelen.

 • Informeer iedereen die geld bijschrijft op jouw rekening. Denk aan de Belastingdienst, je werkgever, vrienden en familie. Gelukkig heb je hiervoor dertien maanden de tijd. Je kunt daarvoor gebruikmaken van onze handige overstapkaarten.
 • Heb je periodieke of geplande overboekingen ingesteld op je oude rekening? Stel dit dan opnieuw in voor je Knab-rekening.
 • Boek vlak voordat de Overstapservice ingaat je saldo over van je oude rekening naar je Knab-rekening. We zetten namelijk al je incasso's automatisch door naar je nieuwe rekening. Zo zorg je ervoor dat die kunnen worden afgeschreven.

Extra tip: Vergeet niet - als je dat wil - je oude rekening op te zeggen, nadat de Overstapservice is ingegaan. Zo voorkom je dubbele bankkosten!

Vrouw met telefoon

Veelgestelde vragen

Kan ik overstappen van bank met behoud van mijn rekeningnummer?

Op dit moment is dat niet mogelijk. Dit komt omdat IBAN-nummers zijn gekoppeld aan banknamen en dit is centraal in Europa geregeld. Mocht het in de toekomst wel mogelijk zijn om je oude rekeningnummer mee te nemen bij een overstap, zullen wij je hierover inlichten.

Kan ik van een enkelvoudige rekening bij mijn oude bank overstappen naar een en/of rekening?

Je kunt met een enkelvoudige rekening bij een andere bank overstappen naar een gezamenlijke rekening bij Knab. Zorg er dan wel voor dat je beide rekeninghouders vermeldt tijdens je aanvraag. Na het inloggen kom je gelijk op de juiste pagina terecht.

Wil je overstappen met je zakelijke rekening? Vraag dan de Zakelijke Overstapservice aan.

Heb je een gezamenlijke rekening bij een andere bank? Dan is het niet mogelijk om via de Overstapservice over te stappen naar een enkelvoudige rekening bij Knab.

Kan ik van een particuliere rekening overstappen naar een zakelijke rekening?

Nee, de Overstapservice kan alleen tussen twee particuliere of twee zakelijke rekeningen worden gebruikt.

Kan ik voor meerdere bankpakketten bij Knab de Overstapservice aanvragen?

Heb jij momenteel al meerdere bankpakketten bij Knab geopend? Dan kun je de Knab Overstapservice inzetten voor de verschillende pakketten.

Kan ik de overstapservice aanvragen als ik een buitenlandse rekening heb?

Nee, de Overstapservice is een dienst waar je alleen met een Nederlandse betaalrekening gebruik van kan maken.

Wanneer gaat de Knab Overstapservice in?

Je kunt zelf bepalen wanneer je de Overstapservice wilt laten ingaan.

De ingangsdatum van een overstap naar Knab kan tussen de 2 weken en 3 maanden na je aanvraag liggen.

Het kan zijn dat er (vlak) na de ingangsdatum alsnog incasso's van je oude rekening worden afgeschreven, omdat deze al zijn aangeboden bij je oude bank. In de eerste periode na de ingangsdatum van de Overstapservice is het verstandig om een deel van je saldo op je oude rekening aan te houden.

Wanneer kan ik mijn oude rekening stopzetten als ik de Knab Overstapservice heb aangevraagd?

Je kunt je oude rekening zelf stopzetten na de ingangsdatum van je Overstapservice. Deze datum vind je terug in de e-mail ter bevestiging van je overstap.

Toch raden we je aan om je oude rekening pas 2 weken na de ingangsdatum op te heffen. Vind je het prettig om nog even inzicht in je oude rekening te houden? Dan kun je hem langer aanhouden. Het kan echter zo zijn dat je oude bank je rekening per definitie opzegt als je een Overstapservice start. Knab kan je rekening bij de oude bank niet voor je opzeggen.

Kan ik van een gezamenlijke rekening overstappen naar een enkelvoudige rekening?

Heb je een gezamenlijke rekening bij een andere bank? Dan is het niet mogelijk om via de Overstapservice over te stappen naar een enkelvoudige rekening bij Knab.

Kan ik de Overstapservice aanvragen voor mijn zakelijke rekening?

Ja, ook voor je zakelijke rekening kan je gebruikmaken van de gratis Overstapservice. Het werkt precies hetzelfde. Let er wel op dat je hiervoor zelf je klanten moet informeren over je nieuwe rekeningnummer. Vergeet ook niet om je rekeningnummer aan te passen op je factuur en op je website.

Wat kost de Overstapservice?

De Overstapservice van Knab is helemaal gratis.

Kan ik ook een rekening openen zonder over te stappen?

Ja, je kunt ook een rekening openen zonder gebruik te maken van de Overstapservice. Bijvoorbeeld als je een extra rekening wilt naast je huidige rekening bij een andere bank.