Identiteitsbewijs scannen bij Knab

Om klant te worden bij Knab, krijg je de vraag om je identiteitsbewijs te scannen. Je krijgt dit verzoek ook als je al klant bent en extra gegevens moet aanleveren.

Zo scan jij jouw identiteitsbewijs

Je scant je ID eenvoudig via de Knab App. Eerst maak je een foto van je identiteitsbewijs. Daarna houd je je identiteitsbewijs tegen je smartphone aan en leest je smartphone de NFC-chip uit die rechts bovenin in je paspoort of identiteitskaart zit. Zo ontvangen we automatisch je naam, documentnummer, geslacht, nationaliteit en BSN.

Let op: Dit kan niet bij iPhones 6s en lager. In dit geval maak je in de Knab App een foto van je identiteitsbewijs en kun je zelf je gegevens invoeren.

Lukt het niet meteen?

Een paar extra tips

  • Leg je identiteitsbewijs neer: zo maak je een scherpe foto!
  • Sluit andere apps als je deze nog open hebt staan.
  • Moeite met scannen? Haal je telefoon even uit je telefoonhoesje (als je deze gebruikt).
  • Zorg ervoor dat de batterij van je telefoon goed is opgeladen.
  • Schakel je telefoon over naar 4G in plaats van Wi-Fi.
  • Zet NFC aan via instellingen op je telefoon.
  • Maak de scan in een ruimte met veel licht.
  • Voorkom dat je met je vinger de scan afschermt.

IPROOV ALS EXTRA BEVEILIGING

Maak een selfie

Vraag jij een rekening aan bij Knab? In dit geval moet je na het scannen van je ID-bewijs, nog een selfie maken. Deze stap noemen we 'iProov' en is niet zomaar voor de leuk of voor een profielfoto. De selfie vergelijken we met de foto van je ID, om te checken of jij echt de persoon bent die op het paspoort of de identiteitskaart staat die je hebt gescand.

Ben je al klant van Knab en wil je de Knab App opnieuw koppelen? Eerder gebruikte je daar de Knab Cardreader voor, maar inmiddels gaat dit ook via iProov. Zo koppel je de app sneller en makkelijker, en heb je de cardreader niet meer nodig.

Veelgestelde vragen

Kan ik me identificeren met een buitenlands identiteitsbewijs?

Je kunt je in principe met een buitenlands identiteitsbewijs identificeren. Het is hierbij wel noodzakelijk dat je in Nederland woont en een Nederlands BSN hebt.

Kan ik mij ook met een rijbewijs identificeren?

Het is helaas niet mogelijk om je met je rijbewijs te identificeren. Hierop staan namelijk geen gegevens over je nationaliteit of verblijfsstatus.

Waarom moet ik mijn identiteitsbewijs scannen?

Knab is een online bank. Je kunt dus niet bij ons langskomen om je te identificeren, maar we willen natuurlijk wel graag weten wie jij bent. Daarom vragen we je om jouw identiteitsbewijs te scannen. Op die manier kunnen we de gegevens in jouw identiteitsbewijs uitlezen en controleren of je echt bent wie je zegt dat je bent.

Ik probeer de NFC-chip te scannen, maar er gebeurt niets. Gaat het wel goed?

Het kan even duren voordat je telefoon de NFC-chip heeft getraceerd en deze gaat uitlezen. Het is belangrijk dat je je smartphone rustig over je ID-bewijs heen en weer beweegt, totdat je telefoon begint te trillen. Dat is het teken dat 'ie de chip heeft gevonden. Op dat moment stop je met je telefoon bewegen en houd je hem zo stil mogelijk, zodat de chip volledig uitgelezen kan worden.

Hoe moet ik mijn identiteitsbewijs vasthouden als ik er een foto van maak?

Je kunt je identiteitsbewijs het beste plat neerleggen op tafel. Zorg dat er wel voldoende licht op valt en je paspoort niet bijvoorbeeld in jouw schaduw ligt.

Wil je paspoort niet plat blijven liggen? Houd je paspoort dan open en buig hem om. Als dit niet werkt, kun je hem met twee vingers platleggen door de boven- en de onderkant van je paspoort vast te houden. Zorg er hierbij wel voor dat je vingers niet op de foto komen en je geen tekst afschermt.