Je saldo laten uitkeren

Als je de AOW-leeftijd hebt bereikt, komt je opgebouwde saldo op Knab Pensioensparen vrij. Je kunt het dan binnen vijf jaar laten uitkeren. Hiervoor open je een zogenaamde 'uitkeringsrekening'. Dat kan tegen die tijd bij Knab, of bij een andere partij. Net wat jij wilt.
saldo uitkeren

Ontvang periodiek een vaste uitkering

Met een uitkeringsrekening wordt het aanvullend pensioen dat je hebt opgebouwd op jouw rekening gestort. Dat kan echter niet in één keer: dit gaat namelijk gespreid over een aantal jaren. Je kunt zelf kiezen of je de uitkeringen per maand, per kwartaal, per halfjaar of per jaar ontvangt.

Wanneer mag ik mijn saldo laten uitkeren?

Je kunt deels zelf bepalen hoe lang je de uitkeringen wilt ontvangen. De looptijd is minimaal vijf jaar en maximaal 30 jaar. Je kunt de uitkeringen laten starten vanaf je AOW-leeftijd en tot maximaal vijf jaar daarna.


rekenvoorbeeld pensioen uitkeren

Hoeveel geld ontvang je per keer?

De hoogte van je uitkeringen hangt af van de volgende factoren:

 • Het totale saldo dat je hebt opgebouwd (inclusief rente)
 • De looptijd van je uitkeringen
 • De frequentie van je uitkeringen
 • Rekenvoorbeeld:

  Stel het eindsaldo op je pensioenspaarrekening is € 135.000 en je wilt 15 jaar lang iedere maand een uitkering ontvangen. Je deelt dan € 135.000 door het aantal jaar (15) en dat deel je weer door het aantal maanden per jaar (12). Dan kom je op een bedrag van € 750 bruto per maand.

  Inkomstenbelasting over je uitkeringen

  De Belastingdienst ziet jouw extra pensioen als inkomsten. Houd er dus rekening mee dat je over je uitkeringen inkomstenbelasting betaalt. Dit wordt automatisch ingehouden door de partij waarvan je de uitkeringen ontvangt.

  Veelgestelde vragen

  Wat gebeurt er met mijn saldo bij overlijden?

  Als je overlijdt, kunnen je nabestaanden met jouw saldo op Knab Pensioensparen een uitkering kopen. Daar hebben ze twaalf maanden de tijd voor. Het saldo wordt dan periodiek aan ze uitgekeerd. Als het om een klein saldo gaat, kunnen ze er ook voor kiezen om het in een keer te laten uitkeren.

  Kan ik mijn lijfrente laten uitkeren bij Knab?

  Op dit moment kun je aanvullend pensioen dat je bij een andere partij al hebt opgebouwd nog niet bij Knab laten uitkeren. We zijn wel van plan om in de toekomst een 'uitkeringsproduct' aan te bieden.

  Kan ik mijn saldo vroegtijdig laten uitkeren?

  In principe kun je je saldo pas laten uitkeren vanaf je AOW-leeftijd. Je hebt wel de mogelijkheid om je saldo tussentijds af te kopen, maar dit is geen aantrekkelijke optie. Je betaalt dan namelijk 20% revisierente aan de Belastingdienst.

  Hoeveel inkomstenbelasting betaal ik over mijn uitkeringen?
  Hoeveel je precies betaalt wanneer je met pensioen bent, hangt af van de hoogte van je totale inkomen op dat moment. Op de website van de Belastingdienst vind je de tarieven voor 2021.

  Dit vind je misschien ook interessant