Het saldo op je pensioenrekening laten uitkeren

Wanneer je met pensioen gaat, is het tijd om het aanvullend pensioen dat je hebt opgebouwd te laten uitkeren. Dat doe je zo.

Zo laat je je saldo uitkeren

Als je de AOW-leeftijd hebt bereikt, komt je opgebouwde saldo op je pensioenrekening vrij. Je kunt het dan binnen vijf jaar laten uitkeren. Hiervoor open je een zogenaamde 'uitkeringsrekening'. Dat kan op dit moment helaas nog niet bij Knab, maar wel bij een hele hoop andere partijen.

Ontvang periodiek een vaste uitkering

Met een uitkeringsrekening wordt het aanvullend pensioen dat je hebt opgebouwd op jouw rekening gestort. Dat kan echter niet in één keer: dit gaat namelijk gespreid over een aantal jaren. Je kunt zelf kiezen of je de uitkeringen per maand, per kwartaal, per halfjaar of per jaar ontvangt.

Periodieke uitkering

Wanneer mag ik mijn saldo laten uitkeren

Je kan ervoor kiezen om je uitkeringen voor of na je AOW-datum te laten ingaan. Laat je de uitkeringen ingaan voor je AOW-leeftijd (maximaal tien jaar ervoor)? Dan moeten de uitkeringen tot minimaal twintig jaar na je AOW-leeftijd doorlopen. Laat je ze ingaan op of na je AOW-datum (maximaal vijf jaar erna)? Dan is de looptijd minimaal vijf jaar.

Hoeveel geld ontvang je per keer

De hoogte van je uitkeringen hangt af van de volgende factoren:Het totale saldo dat je hebt opgebouwd (inclusief rente)De looptijd van je uitkeringenDe frequentie van je uitkeringen

Rekenvoorbeeld:

Stel het eindsaldo op je pensioenrekening is € 135.000 en je wilt 15 jaar lang iedere maand een uitkering ontvangen. Je deelt dan € 135.000 door het aantal jaar (15) en dat deel je weer door het aantal maanden per jaar (12). Dan kom je op een bedrag van € 750 bruto per maand.

rekenmachine

Je betaalt inkomstenbelasting over je uitkeringen

De Belastingdienst ziet jouw extra pensioen als inkomsten. Houd er dus rekening mee dat je over je uitkeringen inkomstenbelasting betaalt. Dit wordt automatisch ingehouden door de partij waarvan je de uitkeringen ontvangt.

Lees meer over de belastingregels

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er met mijn saldo bij overlijden?

Als je overlijdt, kunnen je nabestaanden met het saldo op je pensioenrekening een uitkering kopen. Daar hebben ze twaalf maanden de tijd voor. Het saldo wordt dan periodiek aan ze uitgekeerd. Als het om een klein saldo gaat, kunnen ze er ook voor kiezen om het in een keer te laten uitkeren.

Kan ik mijn saldo laten uitkeren bij Knab?

Op dit moment kun je aanvullend pensioen dat je bij een andere partij al hebt opgebouwd nog niet bij Knab laten uitkeren. We zijn wel van plan om in de toekomst een 'uitkeringsproduct' aan te bieden.

Kan ik mijn saldo vroegtijdig laten uitkeren?

Je kan je saldo maximaal tien jaar voor je AOW-datum laten uitkeren. Dan moeten je uitkeringen tot minimaal twintig jaar na je AOW-leeftijd doorlopen. Je kan je saldo ook tussentijds afkopen, maar dit is geen aantrekkelijke optie. Je betaalt dan namelijk inkomstenbelasting over je totale saldo en in sommige gevallen een boete tot 20% aan de Belastingdienst.

Hoeveel inkomstenbelasting betaal ik over mijn uitkeringen?

Hoeveel je precies betaalt wanneer je met pensioen bent, hangt af van de hoogte van je totale inkomen op dat moment. Op de website van de Belastingdienst vind je de tarieven.

Dit vind je misschien ook interessant