Let op! Geld lenen kost geld.

Aangifte inkomstenbelasting

 • Deze gegevens hebben we van je nodig
 • Zo beoordelen we je aangifte
 • Zo upload je het juiste bestand bij ons
Vraag je zakelijke lening aan

Heb je al Knab Zakelijk? Vraag dan je lening aan via het winkelmandje in de Knab App of je persoonlijke bankomgeving.  

Documenten voor je leningaanvraag

Aangifte inkomstenbelasting

Ben je van plan een zakelijke lening bij ons aan te vragen? Dan hebben we je meest recente aangifte inkomstenbelasting nodig. Op dit moment is dat de aangifte van 2023. Tot eind september accepteren we ook nog de aangifte van 2022. Op de aangifte moeten in ieder geval de balans, winst- en verliesrekening en privé-onttrekkingen staan. Let op: je aangifte moet verzonden zijn, dus ingediend bij de Belastingdienst. Het gaat dus niet om de aanslag, de aangiftebrief of een conceptversie van de aangifte.

Boekhouden

Deze bestanden accepteren we voor de beoordeling:

 • De aangifte die je zelf hebt ingediend bij de Belastingdienst
 • Een aangifterapport van je boekhouder of accountant

Met deze documenten kunnen we helaas niet verder:

 • Een voorlopige aanslag, aangiftebrief, concept of onvolledige aangifte
 • Je jaarrekening, inkomensverklaring, btw-aangifte of kolommenbalans

Alles makkelijk en digitaal geregeld

Zo upload je de aangifte inkomstenbelasting

 1. Heb je je leningaanvraag bij ons ingediend? Dan ontvang je direct een mailtje van ons met daarin een link om je bestanden te uploaden.
 2. Zorg ervoor dat je je aangifte eerst downloadt bij de Belastingdienst of opvraagt bij je boekhouder. Upload het bestand daarna via de link in je mail. 
 3. Heb je het juiste bestand geüpload? Dan starten wij direct de beoordeling. Binnen uiterlijk 48 uur ontvang je de uitslag.
Vraag je zakelijke lening aan
Veilige app

Deze gegevens hebben we nodig voor de beoordeling

Waarom hebben we je aangifte inkomstenbelasting nodig?

De beoordeling van je leningaanvraag bestaat uit verschillende onderdelen. Misschien wel het belangrijkste onderdeel is de financiële analyse. Hierbij kijken we onder andere naar je omzet, winst, eigen vermogen, privé-onttrekkingen en andere schulden. Deze gegevens zijn allemaal terug te vinden in je aangifte inkomstenbelasting. Op basis van deze gegevens krijgen we een goed beeld van de financiële gezondheid van je onderneming. We kunnen zo ook zien of er genoeg ruimte is om de kosten voor een zakelijke lening te kunnen betalen.

Geldboom

Veelgestelde vragen

Welke documenten heb ik nodig voor mijn aanvraag?

Voor een leningaanvraag bij Knab heb je twee documenten nodig.

 1. Je definitieve aangifte inkomstenbelasting van het laatste boekjaar. De aangifte is ingediend bij de Belastingdienst; dat moeten we duidelijk kunnen zien.

  Let op: is jouw aangifte ingediend door je boekhouder of accountant? Dan kun je deze mogelijk niet zelf downloaden bij de Belastingdienst. Wij accepteren in dit geval ook het format van de boekhouder of accountant. Hier moeten dan wel ten minste de balans, winst- en verliesrekening, privé-onttrekkingen en een bevestiging van de ingediende aangifte op staan. Op het rapport moet de naam van de boekhouder of accountant zichtbaar zijn.
 2. Banktransacties van je zakelijke rekening. We vragen je om transacties van de afgelopen 15 maanden bij ons te uploaden in bestandsformaat CAMT.053.
Hoe ziet een aangifte inkomstenbelasting eruit?

Je aangifte inkomstenbelasting is een rapport van vaak zo'n tien pagina's lang. Op het voorblad staat vaak Verzonden: Aangifte Inkomstenbelasting {boekjaar}. In het rapport staan onder andere een balans, winst- en verliesrekening en een overzicht van de privé-onttrekkingen. Heb je de aangifte zelf ingediend? Dan kun je het bestand downloaden in Mijn Belastingdienst (log in met DigiD). Heeft je boekhouder of accountant de aangifte ingediend? Dan kun je hem niet zelf downloaden. Je moet dan een rapport opvragen bij de accountant of boekhouder.

Ik ben klant bij Knab. Kunnen jullie niet gewoon op mijn zakelijke rekening kijken?

Dat klopt. Als onderdeel van de beoordeling kijken we ook naar de transacties op de zakelijke rekening. Helaas geeft dit geen volledig plaatje van de financiële positie van je onderneming. Op de bankrekening kunnen we bijvoorbeeld niet zien wat je omzet was of hoeveel winst je hebt gemaakt. We hebben echt de gegevens van de belastingaangifte nodig om de juiste berekeningen te maken en in te schatten of je bedrijf er een nieuwe betalingsverplichting bij kan hebben.

Wat is mijn meest recente boekjaar?

Meestal is je meest recente boekjaar het afgelopen kalenderjaar. Ieder jaar kun je vanaf maart je aangifte inkomstenbelasting over het afgelopen jaar doen. Afhankelijk van jouw situatie heb je hier tot uiterlijk september de tijd voor. Tot die tijd accepteren we óók de aangifte van het op-een-na meest recente boekjaar. Daarna moet het echt het meest recente boekjaar zijn.

Voorbeeld 1 - meest recente boekjaar 2022

Joep start op 1 april 2024 een leningaanvraag. Hij heeft zijn aangifte inkomstenbelasting van 2023 nog niet gedaan. Voor de beoordeling mag hij de aangifte inkomstenbelasting van 2022 indienen.

Voorbeeld 2 - meest recente boekjaar 2023

Angelique start op 1 oktober 2024 een leningaanvraag. Zij heeft haar aangifte inkomstenbelasting van 2023 in mei 2023 gedaan. Voor de beoordeling moet zij de aangifte inkomstenbelasting van 2023 indienen.

Hoe kom ik aan mijn aangifte?

Heb je de aangifte zelf ingediend? Dan kun je het bestand downloaden in Mijn Belastingdienst. Log in met je DigiD en ga naar het tabje Inkomstenbelasting. Kies voor het juiste boekjaar en ga naar correspondentie. Hier kun je het bestand 'aangifte inkomstenbelasting (+ juiste boekjaar)' downloaden.

Heeft je boekhouder of accountant de aangifte ingediend? Dan kun je hem niet zelf downloaden in Mijn Belasting. Je moet dan een rapport opvragen bij de accountant of boekhouder. Let op: de naam van de accountant of boekhouder moet zichtbaar zijn op het rapport.

Doen jullie nog andere checks?

Als bank zijn we verplicht een aantal checks en controles te doen voor de beoordeling van je leningaanvraag. We doen onder andere een BKR-toetsing. Meer informatie over ons risicobeleid en BKR vind je hier.