Bij deze vorm van oplichting doe je een online betaling waarbij de wederpartij zijn afspraken niet nakomt. Een online betaling is een betaling van jou aan een webshop of bijvoorbeeld aan een particuliere aanbieder via Marktplaats of eBay.
Heb je geld overgemaakt naar een betaalrekening bij Knab, maar vermoed je dat je te maken hebt met een oplichter? Dan nemen wij je melding van oplichting in behandeling zodra we het proces-verbaal van de aangifte hebben ontvangen. Helaas kunnen wij het bedrag dat je naar de Knab rekening hebt overgemaakt, niet naar je terugstorten. Dit omdat de betaling met jouw bevestiging is uitgevoerd.
Is degene naar wie je het geld hebt overgemaakt geen klant van Knab? Dan adviseren we je om de oplichting bij die betreffende bank te melden. Via het IBAN kun je achterhalen bij welke bank de begunstigde bankiert. Heb je 5 dagen na de overeengekomen leverdatum je gekochte spullen nog niet ontvangen? Dan kun je online aangifte doen van oplichting via www.politie.nl.
Wij adviseren je om direct aangifte te doen van oplichting. Als het Openbaar Ministerie de verdachte vervolgt, kun je je aansluiten bij de aanklacht om zo mogelijk je geld terug te krijgen. Bankiert degene naar wie je geld hebt overgemaakt bij Knab? Stuur dan het proces-verbaal naar fraude@knab.nl. Eventueel kun je bij de aanbieder van de advertentie, bijvoorbeeld Marktplaats of eBay, een melding doen van oplichting.
Zodra wij je proces-verbaal ontvangen, nemen wij deze in behandeling. De aangiftes over internetoplichting worden door de politie verzameld bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO). Zodra Knab een melding van het LMIO krijgt, of wanneer wij meerdere signalen van internetoplichting van andere personen over een rekeninghouder bij Knab hebben ontvangen, starten wij een onderzoek. Als hieruit blijkt dat er sprake is van oplichting, blokkeren wij de rekening.