Een nieuwe baan

Yes, je bent aangenomen!

Grote kans dat je je tijdens de gesprekken met je nieuwe werkgever - wat betreft de voorwaarden - voornamelijk op salaris hebt gefocust. Logisch, want dat bepaalt hoeveel je te besteden hebt. Maar heb je ook nagedacht over je inkomen later?

Je pensioen en een nieuwe baan

Waar of niet waar?

Invloed van een huis kopen op je pensioen

Huis kopen

De grootste aankoop van je leven!

Het is één van de spannendste momenten in je leven. Vragen als ‘Zie ik mezelf hier wonen?”, “Wordt mijn bod wel geaccepteerd” en “Krijg ik de hypotheek wel rond?” flitsen door je hoofd. Maar één vraag wordt vaak vergeten: “Kan ik hier blijven wonen als ik met pensioen ben?”.

Waar of niet waar?

Samenwonen of trouwen

Op naar een lang en gelukkig leven

Jullie kiezen ervoor om samen oud worden. Gefeliciteerd! Hebben jullie al mooie dromen voor later? Dan is het slim om jullie gezamenlijke geldzaken zo goed mogelijk in kaart te brengen. Zorg ervoor dat het voor jullie allebei duidelijk is wat er gebeurt in bepaalde situaties. Bijvoorbeeld als een van jullie zelfstandig gaat ondernemen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Wat betekent samenwonen en trouwen voor je pensioen?

Waar of niet waar?

Een kind krijgen en de gevolgen voor je pensioen

Kindje op komst

Helemaal in de wolken

Bij het krijgen van een kindje moet je van alles regelen. Leuke dingen, zoals het verzinnen van de naam, het inrichten van de babykamer of geboortekaartjes uitkiezen. Maar financieel moet er ook een hoop geregeld worden. Goed om even van de roze of blauwe wolk te stappen en ook te kijken naar je financiën voor later.

Waar of niet waar?

Zelfstandig ondernemen

Je hebt de sprong gemaakt

Ga je voor jezelf aan de slag? Een mooie stap! Maar er komt ook een hoop bij kijken. Zo ben je zelf verantwoordelijk voor de marketing, verkoop, administratie en ga zo maar door. Is het regelen van je pensioen er daardoor bij ingeschoten? Je bent niet de enige. Uit ons onderzoek onder 2.500 zzp’ers blijkt dat 48% nog niks geregeld heeft. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je toch kan zorgen voor een extraatje tijdens je pensioen.

Zelfstandig ondernemen en zelf je pensioen regelen

Waar of niet waar?

Uit elkaar gaan heeft invloed op je pensioen

Uit elkaar gaan

Je doet dit niet alleen

Als jullie net een punt achter jullie relatie hebben gezet, kruip je waarschijnlijk het liefst op de bank met een bak Ben & Jerry’s en een playlist van Celine Dion. Pensioen is in ieder geval het laatste waar je op dat moment aan wil denken. Toch is het wel slim om hierbij stil te staan. Uit elkaar gaan kan namelijk vervelende financiële gevolgen hebben – ook voor je pensioen.

Waar of niet waar?

Werkloos of arbeidsongeschikt

Tijd voor een nieuw hoofdstuk

We hoeven je vast niet te vertellen dat het gevolgen heeft voor je financiële situatie als je werkloos of (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt raakt. Het is allemaal al vervelend genoeg. Toch is het goed om te weten wat dit betekent voor je pensioen. Wij helpen je graag door je zo goed mogelijk te informeren.

Je pensioen als je arbeidsongeschikt of werkloos raakt

Waar of niet waar?

Eerder met pensioen? Dit kost het je

(Eerder) met pensioen gaan

Tijd om te genieten

Je wil (eerder) met pensioen gaan. Bijvoorbeeld omdat je meer tijd wil besteden aan je hobby's. Of omdat je een grote reis wil maken. Deze keuze kan gevolgen hebben voor het inkomen dat je later krijgt. Zeker wanneer je stopt voordat je je AOW-leeftijd bereikt.

Waar of niet waar?

Dit vind je misschien ook interessant