Waarom je wél je pensioen moet regelen

Lang niet alle zzp'ers staan te trappelen om met hun pensioen aan de slag te gaan. Toch is het slim om zo vroeg mogelijk te beginnen. 

10 misverstanden over pensioen opbouwen

En waarom je als zzp'er meteen moet beginnen

De meeste zzp’ers weten heel goed dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun pensioen. Toch zijn er genoeg redenen om niet met je pensioen bezig te zijn. We zetten de 10 meestvoorkomende misverstanden onder elkaar en laten zien waarom het juist belangrijk is om nu in actie te komen.

Misverstand 1

Pensioen? Dat komt later wel

Als je jong bent, lijkt je pensioen mijlenver weg. Logisch, je bent in de bloei van je leven en het hier en nu vraagt je volledige aandacht. Toch is vroeg beginnen juist een goed idee. De tijd werkt namelijk in je voordeel. Hoe vroeger je begint, hoe meer tijd je hebt om geld opzij te zetten en rendement te behalen. 

Verzekering afsluiten

Misverstand 2

Het is nu al te laat om te beginnen

Hoe eerder je je pensioen regelt, hoe beter. Maar dat wil niet zeggen dat het na je 50e geen zin heeft om te beginnen. In tegendeel. De meeste mensen gaan meer verdienen naarmate ze ouder worden. Daardoor kan je alsnog een mooi bedrag opzijzetten. 

bel

Misverstand 3

Ik heb er niet genoeg geld voor

Niet iedereen heeft geld ‘over’ om opzij te zetten voor later. Zeker wanneer je nog niet zo lang zzp’er bent. Maar ook kleinere bedragen kunnen op den duur groeien tot een mooi bedrag. Begin met € 25 of € 50 per maand. Je kan het bedrag altijd verhogen wanneer je meer ruimte hebt.

Munt

Misverstand 4

Ik weet nu niet hoeveel geld ik later nodig heb

Uiteraard weet je nog niet precies hoe je leven er tijdens je pensioen uitziet. Maar je hebt misschien wel een bepaalde levensstandaard voor ogen. Wil je niet achteruitgaan op je huidige manier van leven, hou dan de veelgebruikte maatstaf van 70% van je huidige salaris aan. Met dat getal kan je uitrekenen hoeveel pensioen je nu al hebt en hoeveel je zelf nog opzij moet zetten.

section image

Misverstand 5

Het is saai en ingewikkeld

Oké, niet iedereen loopt direct warm voor het onderwerp pensioen. Maar je zal merken dat het eenvoudiger is dan je misschien denkt. Uiteindelijk is het gewoon een ander woord voor het geld dat jij later te besteden hebt.  Als je je er nu even in verdiept en start met inleggen, heb je er straks nog amper omkijken naar.

Kleine lettertjes

Misverstand 6

Dan moet ik mijn geld tot mijn pensioen vastzetten

Het klopt dat je met lijfrenteproducten je geld vastzet tot je AOW-leeftijd, in ruil tegen belastingvoordeel. Maar er zijn andere manieren om pensioen op te bouwen, waarbij je je geld niet vastzet. Combineer het belastingvoordeel van een lijfrente met de vrijheid van een flexibele spaar- of beleggingsrekening. Bij Knab heb je verschillende manieren van pensioenopbouw onder één dak.

Kluis

Misverstand 7

Mijn bedrijf is mijn pensioen

Waarschijnlijk zijn alle zzp'ers vastberaden om van hun bedrijf een succes te maken. Maar hoezeer jij ook gelooft in een zonnig scenario, er bestaat altijd een kans dat het anders loopt dan je verwacht. Dit risico kan je vermijden door ook buiten je bedrijf om geld opzij te zetten voor later.

Laptop

Misverstand 8

Mijn koophuis is mijn pensioen

Een veelgehoorde uitspraak: ik heb een koophuis dus mijn pensioen is veilig. Oké, je hebt mogelijk lagere maandlasten als je huis (grotendeels) is afbetaald, maar blind vertrouwen op een waardestijging van je woning is niet verstandig. Daarnaast kan je met stenen geen boodschappen halen, dus je zal je huis moeten verkopen. Wil je dat tegen die tijd wel?

Zzp hypotheek

Misverstand 9

Ik krijg toch pensioen van de overheid?

Het klopt dat je tijdens je pensioen geld krijgt van de overheid. Maar dat is amper genoeg om je vaste lasten te kunnen betalen. De AOW wordt niet voor niks ook wel ‘basispensioen’ genoemd. Om comfortabel te kunnen leven heb je tijdens je pensioen meerdere inkomstenbronnen nodig. Het is namelijk lastig om van een bepaalde levenstandaard af te stappen wanneer je die gewend bent.

Pensioen opbouwen

Misverstand 10

Ik kan altijd nog blijven doorwerken

Het klopt dat mensen gemiddeld steeds ouder worden en vaker (deels) blijven doorwerken na het behalen van de AOW-leeftijd. Maar werken na je pensioen zou vooral een keuze moeten zijn en geen noodzakelijkheid. Gun jezelf die keuze en start direct met geld opzijzetten voor later.

section image

Doe de check

Hoeveel pensioen kan jij opbouwen?

Benieuwd hoeveel pensioen je kunt opbouwen wanneer je nu begint? Je berekent het heel eenvoudig met onze handige tool.

Bereken je rendement
Pensioenbeleggen

Alles over pensioen

Meer over

  • Hoe werkt een pensioenrekening?
  • Het belastingvoordeel
  • De nieuwe pensioenwet