Hoe kunnen wij je helpen?
Neem contact op met Knab

Knab Live is niet meer live. We hebben dit platform vervangen door de Knab Community. Dé plek waar je kennis en inspiratie opdoet voor je financiële zaken en alles komt te weten over Knab. Leer van onze blogs en discussieer mee op het forum via de Knab Community!

Koopzegels, wat levert het op?

 • 11102 keer gelezen
 • 3 reacties
 • (0)

De ouderwetse koopzegeltjes kunnen u een hoog rendement opleveren. Door bij de boodschappen zegeltjes te kopen, kunt u een rendement maken van 6%.

Het zal uw vermogenspositie niet verruimen, maar deelnemen aan bepaalde marketingacties kan lonend zijn. Dat geldt ook voor de koopzegeltjes bij supermarkten. Er zijn meerdere winkeliers die een dergelijke spaaractie aanbieden, waarvan Albert Heijn de bekendste is. De zegeltjes kunnen worden gekocht in combinatie met het aankopen van producten bij de winkelier. Voor de winkeliers is het een loyaliteitsprogramma om de consumenten aan hun bedrijf te koppelen.


Hoe kunt u sparen via koopzegelboekjes?

Bij iedere euro aan boodschappen kunt u een zegel kopen met een waarde en een aankoopsom van €0,10. Zodra u een vol zegelboekje hebt met 490 zegeltjes, kunt u het boekje weer inleveren bij de winkelier met een rendement van €3 per boekje. U krijgt €52 uitbetaald, terwijl u €49 geïnvesteerd heeft. Halfvolle spaarboekjes leveren minder rendement op.


Nadelen van koopzegels

Naast het feit dat het een bewerkelijke manier is om geld te sparen, gaat het ook slechts om een beperkt bedrag. De snelheid van het sparen is afhankelijk van het bedrag dat u uitgeeft bij de winkelier. Een ander nadeel is dat de kaarten alleen in te leveren zijn bij de betreffende winkelier, waardoor u gebonden bent aan de winkel die de zegels uitgeeft.


Hoeveel kunt u per jaar sparen met koopzegels?

Een gezin geeft bijvoorbeeld wekelijks €95 aan boodschappen uit. Wekelijks kan er dus 95 x €0,10 = €9,50 aan koopzegels gekocht worden. Per jaar wordt er €494 (€9,50 x 52 weken) geïnvesteerd in koopzegeltjes. Dit zijn 4.940 zegeltjes en ruim 10 boekjes. Voor de investering krijgt u terug: €524. Een rendement van €30 oftewel 6%.


Voordeel voor de winkelier

Een dergelijk loyaliteitsprogramma kost de winkelier geld, maar dat verdienen ze terug doordat ze het koopgedrag van de consument kunnen beïnvloeden. Actieve spaarders zijn de winkelier trouw. Een product dat ze bij deze winkelier kunnen kopen, zullen ze niet bij een andere winkelier gaan kopen.

Reacties (3)
Je hebt ervoor gekozen om geen social-mediacookies te accepteren. Wil je reageren of deze pagina delen? Wijzig dan de cookie-instellingen voor onze site.
  • appelboor
  • op maandag 24 december 2012 om 16:03 uur

  Niet de belangrijkste factor vergeten: kwijtraken van zegels en boekjes. Net zoals met VVV-bonnen is dat de grote winstfactor voor de verstrekker/winkel.

  • appelboor
  • op maandag 24 december 2012 om 16:04 uur

  (Tweede poging) Niet vergeten: De kans op kwijtraken (of: niet inleveren) van zegels en hele boekjes. Dat is de grote winstfactor voor de winkel/verstrekker. Net zoals bij VVV-bonnen.

  • Matthijs
  • op zaterdag 12 oktober 2013 om 22:08 uur

  Ik zie het koopzegelsparen op een andere manier: als een eenmalige investering van € 49 die telkens € 3 uitbetaalt per € 490 aan boodschappen.