Zo meld je dat je arbeidsongeschikt bent

  • 24/7 te melden vanuit je Knab App
  • Uitkering als je minimaal 25% arbeidsongeschikt bent
  • Hulp bij re-integratie of het vinden van passend werk

Wat doe je als je arbeidsongeschikt raakt?

Laat het Alicia zo snel mogelijk - maar uiterlijk binnen 30 dagen - weten. Dat kan eenvoudig via je Knab App:

  1. Open je Knab App
  2. Tik op 'Verzekeren' en 'Beheer product'
  3. Ga naar 'Schade melden' en vul je gegevens in

Je ontvangt nu een schadeformulier van Alicia in je mailbox. Nadat je deze online invult en verzendt, neemt Alicia binnen één werkdag contact op.

section image

Hoe werkt het als je zwanger bent?

Zwangerschap meld je uiterlijk zes weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum aan Alicia. Mail onderstaande gegevens naar knab@alicia.insure.

  • Een verklaring van je verloskundige met de vermoedelijke bevallingsdatum
  • Na de bevalling: een bericht van de geboorte

Ben je arbeidsongeschikt?

Zo wordt je uitkering bepaald

Eerst checkt Alicia je dekking. Als je dekking hebt, dan wordt de mate waarin je arbeidsongeschikt bent bepaald. Dit is altijd een percentage tussen 0% en 100%. Bij dat percentage hoort een uitkeringspercentage, dat wordt gebruikt om te bepalen hoe hoog je uitkering is. In de voorwaarden van de AOV vind je een overzicht van deze percentages.

section image

Hier helpen we je ook bij

Passend werk en re-integratie

Zodra je arbeidsongeschikt raakt kijkt Alicia - samen met jou - naar welk werk je nog wél kan doen. Dat is op basis van je verzekerd beroep of je skills en ervaring. Gaat het beter? Dan helpt Alicia je met re-integreren. Zo zorgen jullie samen voor een zo soepel mogelijk herstel!

section image

Veelgestelde vragen

Hoe berekent de verzekeraar mijn uitkering?

Je kunt 50%, 60%, 70% of 80% van je inkomen verzekeren. Dat is het maximale bedrag dat je maandelijks ontvangt als je arbeidsongeschikt raakt.

De mate van arbeidsongeschikt wordt uitgedrukt in procenten. Bij dit percentage hoort een uitkeringspercentage, dat we gebruiken om te bepalen hoe hoog je uitkering is. Dit vind je terug in de voorwaarden.

Voorbeeld: Je gemiddelde bruto maandinkomen is € 5.000 en je hebt ervoor gekozen om 60% van je inkomen te verzekeren. Je raakt voor 30% arbeidsongeschikt. Dan ontvang je bruto € 900 per maand.

Krijg ik een uitkering in geval van een burn-out en psychische aandoeningen?

Dat ligt aan je dekking. Toen je de AOV afsloot koos je of je ook een uitkering wil in geval van een burn-out of psychische aandoeningen.

Krijg ik nog een uitkering als ik een andere baan vind?

Ja, als jij deels arbeidsongeschikt bent en ander werk gaat doen, kun je nog steeds uitkering krijgen. De uitkering hangt af van de mate van arbeidsongeschiktheid. Je uitkering stopt sowieso als je minder dan 25% arbeidsongeschikt bent.

Hoe helpt de arbeidsdeskundige mij?

Naast uitkering krijg je ook hulp van een arbeidsdeskundige om weer aan het werk te kunnen. Diegene beoordeelt je situatie en kijkt wat je nodig hebt om weer aan de slag te gaan. Zo kun je zo snel mogelijk weer doen waar je goed in bent.

Wanneer gaat mijn eigen risicoperiode in?

Je eigen risicoperiode start op de eerste dag dat je arbeidsongeschikt raakt. Dat is de dag waarop een arts heeft vastgesteld dat je door ziekte of een ongeval (deels) niet meer kunt werken of volledig stopt met werken.

Hoelang krijg ik een uitkering als ik arbeidsongeschikt raak?

Dit hangt af van de door jou gekozen eigen risicoperiode en uitkeringsduur. Het percentage dat je arbeidsongeschikt bent moet minimaal 25% zijn.

De uitkering start na afloop van je gekozen eigen risicoperiode en loopt maximaal door tot het einde van je gekozen uitkeringsduur. Word je 67 jaar voordat de maximale uitkeringsduur voorbij is? Dan eindigt je uitkering op de dag je 67e verjaardag. Dat is namelijk de einddatum van je AOV.

Goed om te weten: je kunt meerdere keren een beroep doen op je AOV.

Wanneer krijg ik een uitkering bij arbeidsongeschiktheid?

Om een uitkering te ontvangen, moet je minimaal 25% arbeidsongeschikt zijn. Ben je minder dan 25% arbeidsongeschikt? Dan ontvang je geen uitkering.

De hoogte van de uitkering hangt af van de mate van arbeidsongeschiktheid. De mate van arbeidsongeschiktheid wordt bepaald aan de hand van jouw informatie en van (medische) deskundigen. De mate van arbeidsongeschiktheid wordt uitgedrukt in procenten tussen 0 en 100.

Ontvang ik een uitkering als ik zwanger ben?

Ja, bij zwangerschap heb je recht op een uitkering. Goed om te weten: 

  • De eerste twee jaar na het begin van je AOV krijg je nog geen uitkering;
  • De uitkering is maximaal zestien weken. Van deze zestien weken wordt je eigen risicoperiode afgetrokken.   

Ben je arbeidsongeschikt door complicaties tijdens of na de zwangerschap of bevalling? Dan gelden de voorwaarden die horen bij een uitkering voor arbeidsongeschiktheid.