Op dit moment is het niet mogelijk om een belafspraak te maken. Heb je een vraag? Check de veelgestelde vragen op de contactpagina

Stel al je vragen over pensioen

 • Stel al je vragen aan een expert
 • Krijg inzicht in je opties om extra pensioen op te bouwen
 • Plan gratis een videogesprek in 

Ga vrijblijvend in gesprek met een expert

Wil je weten welke opties je hebt om bij Knab extra pensioen op te bouwen, of wil je gewoon even sparren met een expert voordat je een pensioenrekening opent? Plan hieronder een vrijblijvend videogesprek in met Financieel Expert Oskar Barendse of een van de andere experts bij Knab. Het kost je helemaal niets! 

Let op: het is helaas niet mogelijk om een nieuwe belafspraak in te plannen. Op dit moment bekijken we de opties om dit in 2024 opnieuw aan te bieden. Heb je een vraag? Bekijk hieronder het webinar of de informatie in de Knab Bieb. 

We helpen je graag op weg

Webinar

Webinar

Slim je pensioen regelen als zzp'er

Financieel Expert Oskar Barendse vertelt je alles over hoe je als zzp'er zelf slim je pensioen regelt.

Bekijk het webinar
Knab Bieb

Knab Bieb

Handige tips & info over pensioen

Speur door onze online bibliotheek. Tientallen praktische artikelen met handige info over pensioen. 

Naar de Bieb


''Goed dat je het heft in eigen hand neemt en erover nadenkt om zelf aanvullend pensioen op te bouwen. Omdat je waarschijnlijk niet elke dag met je pensioen bezig bent, snap ik dat je hier vragen over hebt. Ik help je graag op weg, zodat je weet welke mogelijkheden wij bieden en hoe je zelf slim je pensioen regelt bij Knab.''

- Oskar Barendse, Financieel Expert bij Knab -

section image

Ter inspiratie

Wat bespreek je in zo'n gesprek?

Dat bepaal je helemaal zelf. Tijdens het gesprek heb je een half uur de tijd - korter mag natuurlijk ook - om al je vragen te stellen over pensioen en hoe je dat slim regelt als zzp'er. Denk bijvoorbeeld aan: 

 • Hoe je kan profiteren van belastingvoordeel;
 • Welke mogelijkheden je hebt om extra pensioen op te bouwen en wat de risico's zijn;
 • Hoe je bepaalt hoeveel je kan inleggen op je pensioenrekening.

Het gesprek is bedoeld om je op weg te helpen met je keuze. Je krijgt hierin geen advies over je persoonlijke situatie. We geven je de juiste informatie zodat je zelf een keuze kan maken. 

Dit vroegen anderen aan Oskar

Hoeveel moet ik per maand inleggen voor een goed pensioen?

Dat is voor iedereen verschillend. Het hangt af van: 

 • hoeveel pensioen je al hebt opgebouwd;
  Op mijnpensioenoverzicht.nl check je hoeveel pensioen je hebt opgebouwd en hoeveel AOW je krijgt. 
 • hoeveel je later te besteden wil hebben;
  Een vuistregel voor een 'goed pensioen' is 70% van je laatst verdiende bruto inkomen. 
 • wanneer je met pensioen gaat
  Zoek online op wat je AOW-leeftijd is. Vanaf dat moment heb je recht op een basispensioen. 

Als je dit in kaart hebt gebracht, kun je bepalen hoeveel extra pensioen je ongeveer nodig hebt. Met deze tool bereken je hoeveel je nu moet inleggen op je pensioenrekening om straks een bepaalde uitkering te krijgen.

Hoe regel ik als zzp'er mijn pensioen?

Als zzp'er heb je - net zoals iedere Nederlander - recht op AOW. Verder is er niets voor je geregeld. Je moet dus zelf aanvullend pensioen opbouwen. Dat kan bijvoorbeeld door te sparen en beleggen - met of zonder belastingvoordeel. Op deze pagina lees je welke opties je hebt om je pensioen aan te vullen. 

Hoe weet ik of ik straks voldoende pensioen heb?

Simpel: op mijnpensioenoverzicht.nl zie je wat je aan AOW en aan pensioen bij je (voormalige) werkgever(s) hebt opgebouwd. Je ziet daar ook hoe hoog de uitkering is die je op je pensioenleeftijd kan verwachten.

Weet je niet of dit genoeg is? Met de Pensioenschijf-van-vijf van het Nibud bereken je heel makkelijk welke inkomsten en uitgaven je hebt tijdens je pensioen. Zo weet je of je straks kan rondkomen.

Op welke manieren kan ik aanvullend pensioen opbouwen bij Knab?

Bij Knab kan je op verschillende manieren extra pensioen opbouwen. 

 • Sparen zonder belastingvoordeel

Sparen - zoals iedereen dat kent - is de eenvoudigste manier om extra pensioen op te bouwen. Je loopt weinig risico en je saldo is vrij opneembaar. Het nadeel is dat je niet profiteert van belastingvoordeel en dat je vaak weinig rente krijgt. 

 • Beleggen zonder belastingvoordeel

Bij beleggen is het gemiddelde rendement vaak hoger dan bij sparen. Dit brengt wel meer risico's met zich mee. Bij Knab kan je je geld laten beleggen door experts. 

 • Sparen met belastingvoordeel

Spaar je via een pensioenrekening? Dan staat je geld vast tot je pensioen. Je krijgt hierdoor vaak een hogere rente dan wanneer je spaart op een reguliere spaarrekening. Bovendien levert het je ook nog belastingvoordeel op. 

 • Beleggen met belastingvoordeel 

Je kan ook je geld laten beleggen via een pensioenrekening. Dat is een geblokkeerde rekening die alleen is bedoeld voor je pensioen en waarvan je niet zomaar geld kunt opnemen. Je profiteert hierbij - net als bij pensioensparen - van belastingvoordeel. Je kan je inleg namelijk tijdens de belastingaangifte aftrekken van je inkomen en je betaalt geen vermogensbelasting over je saldo.