Hoe kunnen wij je helpen?
Neem contact op met Knab

Knab Live is niet meer live. We hebben dit platform vervangen door de Knab Community. Dé plek waar je kennis en inspiratie opdoet voor je financiële zaken en alles komt te weten over Knab. Leer van onze blogs en discussieer mee op het forum via de Knab Community!

Geld lenen bij de bank? Dat kan slimmer!

  • 8615 keer gelezen
  • 1 reactie
  • (0)

Als je geld wilt lenen, ga je naar de bank. Of misschien kijk je je ouders lief aan. Maar wist je dat je ook geld kunt lenen van particuliere investeerders? Dat kan via peer-to-peer lenen. Peer-to-peer is aantrekkelijk voor beide partijen. Voor de investeerder is het rentetarief aantrekkelijker dan dat van een spaarrekening. Voor de lener is het goedkoper dan een lening bij de bank. Helaas is peer-to-peer lenen in ons land nog niet van de grond gekomen. Maar het lijkt erop dat het niet lang meer op zich laat wachten.

Met peer-to-peer (ook wel p2p genoemd) leen je geld van andere particulieren. Waarom zou je tegen 8% rente een lening afsluiten bij een bank? Er zijn particulieren die jou geld willen lenen tegen 4,5% rente. Als spaarder spring je een gat in de lucht met 4,5% rente en als lener kun je niet goedkoper. Banken blijven terugvallen op hun te strenge normen. De particuliere investeerder moet ook garanties hebben, maar zal flexibeler zijn.


Tegen een hoog rendement een droom uit laten komen

Stel, je hebt een plan om een eigen bedrijf te starten. Je stelt een ondernemingsplan op en je gaat ermee naar de bank. Vóór 2008 werd er met een positieve blik naar het plan gekeken, nu loop je waarschijnlijk tegen een muur op. Banken willen en durven niet meer mee te denken. Er zijn vermogende particulieren die juist op zoek zijn naar een alternatieve manier om geld te investeren. Peer-to-peer brengt deze partijen bij elkaar.


Wat houdt peer-to-peer in?

De bank wordt er als tussenschakel uitgehaald. Een consument leent rechtstreeks geld aan de consument. Het principe is eenvoudig, maar de uitvoering is lastig. Je mag namelijk niet zomaar leningen verstrekken in Nederland. De consument wordt beschermd tegen zichzelf uit angst voor overconsumptie. Je kent de slogan vast wel: “Let op! Geld lenen kost geld”.


Leensite Boober was te vroeg met peer-to-peer leningen

In maart 2007 is Boober begonnen met p2p. Dit was een online marktplaats voor leningen. Als particulier kon je geld lenen van andere particulieren. Door het grote succes waren er al ideeën om ook hypotheken aan te bieden. De AFM was niet blij met deze innovatieve partij en heeft het Boober lastig gemaakt. In augustus 2009 is faillissement aangevraagd. Boober heeft de weg geplaveid voor de opvolgers.


Nieuwe initiatieven vanuit dezelfde gedachte

Je kunt op internet nu meerdere partijen vinden die leners en uitleners bij elkaar proberen te brengen. Een zeer succesvol platform is Geldvoorelkaar.nl. Het idee is om meerdere kleine investeerders te vinden in plaats van één geldschieter. Heb je voor een plan € 100.000 nodig? Dien je plan in en laat investeerders erop inschrijven. Uitgaande van de financieringen die weg worden gezet via Geldvoorelkaar.nl valt dit initiatief eerder onder de noemer crowdfunding.


Het succes van Zopa

De peer-to-peer website Zopa is de snelst groeiende Britse geldverstrekker. Dit jaar zal er totaal voor £ 200 miljoen worden uitgeleend. Voor 2014 wordt zelfs een omzet van £ 400 miljoen verwacht. Zopa is een online broker tussen de uitlener en de lener. De Britse overheid moedigt via deze website het verstrekken van leningen aan het MKB aan.

Peer-to-peer is een goede manier om elkaar te helpen. Spaarders willen hun geld wegzetten tegen een hoog rendement. Consumenten die juist tijdelijk extra geld nodig hebben, voldoen niet aan het perfecte profiel volgens de banken. Zij kunnen geen geld lenen. Peer-to-peer zou ook de oplossing kunnen zijn voor leningen aan het MKB. Banken gaan steeds moeilijker doen. Laten wij elkaar helpen!

Reacties (1)
Je hebt ervoor gekozen om geen social-mediacookies te accepteren. Wil je reageren of deze pagina delen? Wijzig dan de cookie-instellingen voor onze site.
    • Wouter Rensink
    • op maandag 13 januari 2014 om 22:44 uur

    Ik zou het wel interessant vinden om mijn geld uit te lenen aan anderen tegen een hoog rendement. Maar niet het hele bedrag aan één of enkelen, maar uitgesmeerd over velen. Risico bij zulke peer-to-peer leningen lijkt me namelijk aardig groot en dat vraagt om risicospreiding. Als er een medium is wat dat mogelijk maakt, zou ik daar wel meer over willen lezen. Als de anonieme auteur en Knab dit concept serieus willen aanraden, vraagt het om een verdiepend artikel met meer informatie en concrete partijen waarbij het zou kunnen. Daarin zou ik ook willen lezen over de argumenten van de AFM.