Wat is jaarruimte?

Bouw jij minder pensioen op dan de overheid adviseert? Dan heb je jaarruimte. Jaarruimte is het bedrag dat jij per jaar mag gebruiken om - met belastingvoordeel - extra pensioen op te bouwen.

Waar vind ik deze gegevens?

Eerste hulp bij 't invullen

Waar vind je deze gegevens?

Je belastbaar inkomen

Dit vind je makkelijk terug in je Aangifte inkomstenbelasting. Heb je die online ingevuld? Log dan in op Mijn Belastingdienst. Open je Aangifte inkomstenbelasting van vorig jaar. Voor de berekening van je jaarruimte in 2020 kies je dus je Aangifte inkomstenbelasting 2019.

Je pensioenaangroei (ook wel 'Factor A' genoemd)

Deze vind je in je 'Uniform pensioenoverzicht' die je jaarlijks van je pensioenuitvoerder ontvangt. Log in op Mijnpensioenoverzicht.nl en klik op het tabje 'Mijn pensioenuitvoerders'. Selecteer je pensioenuitvoerder en klik op 'Inloggen mijn pensioen'. Zoek in je pensioenoverzicht naar het bedrag 'Factor A' of 'pensioenaangroei'. (Heb jij in één jaar meerdere pensioenuitvoerders? Tel dan voor beide de Factor A bij elkaar op.

Je Fiscale Oudedagsreserve (FOR)

Heb je als ondernemer winst gereserveerd voor je Fiscale Oudedagsreserve (FOR)? Dan verreken je dit bedrag.

Je reserveringsruimte berekenen

Heb je je jaarruimte de afgelopen zeven jaar niet (volledig) gebruikt? Deze bedragen bij elkaar opgeteld is je reserveringsruimte. Dit mag je ook belastingvriendelijk opzijzetten voor je pensioen. Je jaarruimte van de afgelopen jaren bereken je ook met bovenstaande berekentool.

Veelgestelde vragen over jaarruimte