Sparen voor je kind

In je Financieel Plan kun je aangegeven of je kinderen hebt. Wist je dat er verschillende manieren zijn om te sparen voor je kind?

Spaardeposito’s afsluiten

Door elk jaar een deposito af te sluiten tot je kind 18 jaar wordt, bouw je een mooi eindbedrag op. Stel dat je kind nu 12 jaar is. Je kiest dan als looptijd voor het eerste deposito 6 jaar, het tweede jaar 5 jaar, enzovoort, tot aan de 18e verjaardag. Worden de rentes van de deposito’s jaarlijks uitgekeerd? Dan stort je de rente mee in de nog af te sluiten deposito’s.

De rente op deposito's is doorgaans hoger dan de reguliere spaarrente. Zo bouw je dus een hoger eindbedrag op dan met een spaarrekening.


Waar moet je op letten?

Bij de keuze tussen een spaarrekening of een spaardeposito is het verstandig om vast te stellen wat je precies wilt. Is het de bedoeling dat je kind het geld vrij kan opnemen voordat hij of zij 18 jaar is? Bij deposito's staat het geld gedurende de looptijd vast. Tussentijds opnemen kost vaak geld.

Wil je de rekening of het deposito op je eigen naam of op naam van je kind zetten? Met het oog op risicospreiding kan een rekening op naam van een minderjarig kind zinvol zijn. Je kind heeft namelijk een eigen garantie tot € 100.000 onder het depositogarantiestelsel.

Als je spaart voor je kind, moet je er rekening mee houden dat de Belastingdienst dat ziet als een schenking. Ouders hebben een schenkingsvrijstelling van € 5.229 per jaar per kind.


Meer informatie

Knab heeft helaas nog geen jongeren- of kinderrekening. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen bij Knab? Kijk dan op onze Community. Op actuelerentestanden.nl vind je meer informatie over de hoogte van de rentes voor (kinder)spaarrekeningen en deposito’s bij andere banken.

Voorbeeldberekening

Bedrag

€ 2.500

Looptijd

6 jaar

Voorbeeld rente deposito

1,05%

Eindbedrag

€ 2.662Bedrag

€ 2.500

Looptijd

6 jaar

Voorbeeld spaarrente (variabel)

0,35%

Eindbedrag

€ 2.576Aan de slag

In je Financieel Plan kun je nagaan welke gevolgen extra sparen heeft voor je inkomen en vermogen. Wil je hier ondersteuning bij? Je kunt via Knab altijd een onafhankelijk expert inschakelen.

Log in op je Persoonlijke Bankomgeving voor een overzicht van alle experts.

Raadpleeg een expert