Betaal je onterecht te veel rente?

Bij hypotheken zonder Nationale Hypotheek Garantie brengen banken een rente-opslag in rekening. Dit is een percentage dat bovenop de ‘normale’ rente komt. Los je een extra bedrag af of stijgt de waarde van je woning, dan is het logisch dat je verwacht dat je geldverstrekker zelf de renteopslag aanpast. Helaas geldt dit niet altijd en moet je er bij veel banken zelf achteraan. Doe je dit niet? Dan blijf je te veel betalen totdat de rentevaste periode afloopt.

Op deze pagina ontdek je hoe het bij jouw hypotheekverstrekker geregeld is met de renteopslag.

Hypotheekverstrekkers die de renteopslag wél automatisch aanpassen

Een aantal hypotheekverstrekkers springt er positief uit. Zij passen de rente-opslag automatisch aan! Bij hen hoef je hier dus geen actie voor te ondernemen. Twijfel je op dit moment over je renteopslag, bijvoorbeeld omdat de waarde van je woning de laatste jaren veel is gestegen? Neem dan toch even contact op met je verstrekker, je weet maar nooit. Je kunt hiervoor onze modelbrief gebruiken.

 

*
**
           
         
           
           

* Naar verwachting vanaf 2019
** Hypotrust Elan Plus en Hypotrust Woon Bewust

Hypotheekverstrekkers die je moet vragen om de renteopslag aan te passen

Veel hypotheekverstrekkers passen de renteopslag niet automatisch aan gedurende je rentevast periode. Los je (automatisch) af op je hypotheek, of is je woning in waarde gestegen? Neem dan contact op met je hypotheekverstrekker om de opslag aan te laten passen. Je kunt hiervoor onze modelbrief gebruiken.

*
           
 

* Hypotrust Comfort en Hypotrust OK

Hypotheekverstrekkers waar je de renteopslag niet kan laten aanpassen

Helaas zijn er hypotheekverstrekkers waarbij je de renteopslag tijdens je rentevaste periode helemaal niet kunt aanpassen. De Consumentenbond meent dat deze verstrekkers ernstig tekortschieten. In zo’n geval is het slim om een klacht in te dienen, zodat ze uiteindelijk de werkwijze misschien aanpassen. Je kunt natuurlijk ook onze modelbrief naar ze toesturen en afwachten wat de reactie is.

         
   

Download de modelbrief, vul hem in en verlaag je renteopslag