Samenvatting

Op een A-locatie in het nieuwe stadsdeel Leidsche Rijn Centrum (Utrecht) ook wel het tweede centrum van Utrecht genoemd, komt aan het horecaplein Wijn- en eetbar Most.

Julian, eigenaar van de succesvolle bestaande wijnbar VinVin in Utrecht, gaat samen met Wouter de exploitatie voor zijn rekening nemen. Door gebruik te maken van het bewezen innovatieve concept By The Glass, zijn de ondernemers in staat om zich te onderscheiden en in te spelen op de huidige trends in de markt. Wijn- en eetbar Most zal zodoende een heuse beleving toevoegen aan haar horecagelegenheid.

Diverse belanghebbenden van de onderneming spreken hun vertrouwen uit in zowel de ondernemers als het concept. Dit blijkt door het aantal stakeholders in zowel het financieringsplan als in de zekerhedenopzet voor deze lening. Zo geeft, naast de ondernemers zelf, een gerenommeerde wijnleverancier een materiële borgstelling af en wordt er een terugkoopverklaring afgegeven door de leverancier van de wijndispensers.

Bekijk de videopitch


Financierings-behoefte

De totale investeringsbehoefte bedraagt € 451.000. Hoe de financiering verder is opgebouwd vind je onder het kopje 'investeringsoverzicht'. De gevraagde financiering via Knab Crowdfunding bedraagt € 125.000. De looptijd is 60 maanden waarvan de eerste drie maanden aflossingsvrij. Vanaf de vierde maand geldt een lineaire maandelijkse aflossing in 57 maanden. De rente bedraagt 8,0% gedurende de gehele looptijd.

Structuur
 

Een organigram van Wijn- en eetbar Most vind je onder het kopje 'Onderneming'.

Risico
 

De overal Collin Credit Score is Voldoende. Dun & Bradstreet kwalificeert de onderneming met een Verhoogd risico. De debiteuren voor de financiering zijn Wijnbar Most B.V., Wijn door Julian Holding B.V. en WVE Holding B.V. De ondernemers geven beiden een persoonlijke borgstelling af ter hoogte van € 75.000,-, hiervan is de ene borgstelling moreel en de andere materieel. Een uiteenzetting van de borgstellingen en risico's vind je onder het kopje 'Zekerheden en voorwaarden'.

Leendoel

De gevraagde financiering wordt gebruikt voor de opstart van Wijn- en eetbar Most in het nieuwe stadsdeel Leidsche Rijn Centrum (Utrecht) aan het horecaplein. Dit wordt het tweede stadsdeel van Utrecht.

Financieringspartner

Deze lening via Knab Crowdfunding is tot stand gekomen in samenwerking met Credion Utrecht.

 

Ondernemer

Julian Cleton (32 jaar) is al jarenlang een bekend gezicht in de Utrechtse horeca. Als sommelier bij Lokaal Negen (nu Zala’s restaurant) heeft hij zijn opgedane wijnkennis in de praktijk kunnen brengen. Na anderhalf jaar is hij gaan werken als bedrijfsleider bij de eerste wijnbar in Utrecht: Wijnbar VinVin. Deze onderneming heeft hij in 2015 overgenomen. Onder de bezielende leiding van Julian heeft VinVin zich weten te nestelen in de top van Nederland. In 2017 is wijnbar VinVin uitgeroepen tot beste wijnbar van Nederland. De huidige wijnbar VinVin wordt door Julian voortgezet met een gediplomeerde bedrijfsleidster zodat Julian de focus kan leggen op Wijn- en eetbar Most.

Beleving staat centraal bij Julian en wijn kan als geen ander een verbinding zijn tussen gasten en die beleving. Met persoonlijke verhalen en parate kennis, maar ook bevlogenheid en veel aandacht voor detail, zal iedere gast met veel plezier terugkeren bij Wijn en eetbar Most. Deze energie weet Julian goed over te brengen naar de mensen om zich heen. Zo neemt hij ook zijn personeel enthousiast mee in de wereld van wijn en spijs.

 

Wouter van Essen (32 jaar) heeft jarenlang als persoonlijk begeleider in de gehandicaptenzorg gewerkt. Zijn grote passie is altijd wijn geweest. Toen hij in Utrecht kwam wonen, tegenover wijnbar VinVin, raakte hij dan ook al snel bevriend met eigenaar Julian. Wouter, met wijndiploma’s op zak, werd gevraagd om als ambulant in Wijnbar VinVin te komen werken. Dit wakkerde bij Wouter de passie voor wijn weer helemaal aan en al snel probeerde hij zo vaak als hij kon naast zijn baan tijd te maken om in wijnbar VinVin te werken. Al snel overwoog Wouter om van wijn ook zijn beroep te gaan maken en begon hij samen met Julian te dromen van een gezamenlijke wijnbar.

In 2017 heeft hij Wouter definitief de switch gemaakt en is hij gaan werken als bedrijfsleider bij een relatief nieuwe wijnbar in Amersfoort: Zuster Margaux. Hij stuurt hier onder andere het personeel aan, kiest de wijnen en organiseert diverse proeverijen.

 

Onderneming

Het vernieuwende concept van Wijn- en eetbar Most

Wijn- en eetbar Most is een laagdrempelige wijnbar met eetfunctie en maakt gebruik van een innovatief en vernieuwend concept, namelijk zogenaamde wijndispensers. Met wijndispensers is men in staat om 100 wijnen te verdelen over acht smaakprofielen. Op deze manier kan men de gast enigszins houvast geven qua wijnkeuze. De gast kan kiezen uit een proefslokje, een half glas of een heel glas. Hierdoor kan men eerst een wijn proeven voordat men een definitieve keuze maakt. Via het deskundige personeel is de gast altijd in staat om advies in te winnen. Via de online wijnshop kan de gast ook thuis genieten van de lekkere wijn die ze bij Most hebben geproefd. Ten slotte is er ook een mooi food aanbod, waarbij gedacht moet worden aan charcuterie, kazen, brood met dips, patés en rillettes. Ook zullen er ‘bistrostijl’ avondmaaltijden op het menu staan. Ondanks dat de nadruk op wijn ligt, gaat het wel degelijk om een totaalconcept waar ook bier, fris en gedestilleerd geschonken wordt.

A-locatie in het nieuwe stadsdeel Leidsche Rijn: het tweede centrum van Utrecht

De locatie is gelegen aan het Brusselplein (horecaplein) in Leidsche Rijn te Utrecht. Leidsche Rijn is centraal gelegen aan de A2 en A12 met uitstekende verbinding per trein met een eigen treinstation (NS Station Leidsche Rijn). Het is een compact en compleet centrum met aandacht voor innovatie en een breed en modern aanbod. Het Brusselplein wordt het plein voor eat, meet and greet, oftewel een supermarkt, koffiebars en horecagelegenheden maar ook de grootste foodmarket van Nederland wordt hier gehuisvest. Inmiddels zijn bijna alle voor de horeca bestemde panden verhuurd. Op de locatie is er ruime parkeergelegenheid wat naar verwachting de eerste vier jaar gratis zal blijven.

Doelgroep

Door het unieke concept zal de onderneming zich richten op een brede doelgroep, van de beginnende tot de ervaren wijndrinker en van gasten met een grote portemonnee tot en met gasten met een kleine portemonnee. De verwachting is dat 60% van de gasten zal bestaan uit de bewoners van Leidsche Rijn. In Leidsche Rijn wonen 1,5 tot 2 keer zoveel jonge (veel uitgevende) gezinnen ten opzichte van de rest van Nederland. De inkomens index ligt met 123 bovengemiddeld. De overige 40% zal bestaan uit passanten/ bezoekers uit andere wijken en werknemers van nabijgelegen kantoren. De goed bereikbare locatie moet er voor zorgen dat er sprake is van regionale aantrekkingskracht.

Interieur

Het interieur (zowel binnen als buiten) is een belangrijke drager van het Most-concept en dient de laagdrempeligheid te onderstrepen, deze gaat voor een aangename ambiance zorgen. Het interieur wordt licht en open en er zal gebruik gemaakt worden van natuurlijke en warme materialen en kleurtinten. Er zal sprake zijn van een goede routing waardoor het makkelijk toegankelijk is. Aan twee zijden is er een terras.

Verdienmodel

De onderneming moet het gaan verdienen met marges op wijn, drank en food. Belangrijke componenten waarom Wijn- en eetbar Most een succes moet worden:

  • A-locatie in een complete nieuw winkel- en woongebied wat zal gaan fungeren als tweede stadscentrum van Utrecht;
  • 120 m2 aan terras aan twee zijden van het pand;
  • Diverse stakeholders die zich sterk maken voor de onderneming, kijkend naar zowel de financierings- als zekerhedenopzet.

Marktinformatie van drinkgelegenheden

Horecabedrijven zullen het komende jaar profiteren van de hoge consumptiegroei. Op korte termijn wordt er verwacht dat de consumentenbestedingen verder zullen toenemen wat een positief effect zal hebben op drinkgelegenheden. Wel blijft de situatie uitdagend waarbij het businessmodel voor het traditionele café onder druk blijft staan. Voor de langere termijn verwacht men dat de concurrentie verder toeneemt, waardoor onderscheidend vermogen cruciaal is. De consument kiest steeds vaker voor beleving waarbij ook vaak food een rol speelt. Dit vraagt tevens om creatief management. De ligging van een drinkgelegenheid is van groot belang. High traffic locaties zijn over het algemeen succesvoller. Het is dan ook van belang om goed onderzoek te doen naar de vestigingslocatie. Gebruik van online kanalen en social media is erg belangrijk. Via deze kanalen kunnen nieuwe klanten worden getrokken en kunnen consumenten op de hoogte gehouden worden van nieuwe ontwikkelingen.

Structuur

De onderneming wordt in een meervoudige B.V.-structuur geëxploiteerd. Naast wijn- en eetbar Most exploiteert Julian sinds 2015 de bestaande wijnbar VinVin in een eenmanszaak. Uit de definitieve jaarcijfers 2016 en 2017 blijkt dat er sprake is van een winstgevende onderneming met een gezonde balans.

 

Financieringsbehoefte

Investeringsoverzicht

Verbouwing pand
€ 135.000
Bedrijfsmiddelen (inrichting / keuken etc.)
€ 88.000
Wijndispensers
€ 85.000
Voorraad en onvoorzien
€ 52.000
Borg verhuurder
€ 16.000
btw (21%)
€ 75.000
Investeringsbehoefte € 451.000
Eigen inbreng aandeelhouders
€ 60.500
Inrichtingsbijdrage verhuurder
€ 60.000
Vooruitbetaalde bonus food leverancier
€ 5.000
Samenwerkingsbijdrage bierleverancier
€ 17.500
Achtergestelde lening leverancier
€ 13.000
Onderhandse lening leverancier
€ 10.000
Leverancierskrediet
€ 35.000
Lening via Collin Crowdfund*
€ 125.000
Lening via Knab Crowdfunding** € 125.000

* De financieringsaanvraag wordt voor € 125.000 gefinancierd via Knab Crowdfunding en voor € 125.000 via zusterplatform Collin Crowdfund met wie Knab Crowdfunding een samenwerkingsovereenkomst heeft. De afgegeven zekerheden in deze financieringsaanvraag gelden naar rato voor de investeerders bij beide platformen (50% Knab Crowdfunding en 50% Collin Crowdfund). Voor beide aanvragen geldt eenzelfde rentepercentage, looptijd en zekerheidspositie.

Leenbedrag: € 125.000

Rente: 8%

Looptijd: 60 maanden, lineaire maandelijkse aflossing. waarvan de eerste drie maanden aflossingsvrij. Vanaf de vierde maand geldt een lineaire maandelijkse aflossing in 57 maanden.

** Er is overeengekomen dat Wijn- en eetbar Most B.V. na 2,5 jaar de mogelijkheid heeft tot het doen van extra aflossingen. Hierbij geldt een minimum af te lossen bedrag van € 15.000 tegen een extra vergoeding van drie maanden rente aan de investeerders van Knab Crowdfunding.

Risico

Zekerheden & voorwaarden

  • De debiteuren zijn WVE Holding B.V., Wijn door Julian Holding B.V., en Wijnbar Most B.V.
  • De heer J.N.B. Cleton geeft een persoonlijke borgstelling af voor € 75.000. Deze borgstelling heeft op dit moment materiële waarde.
  • De heer W. van Essen geeft een persoonlijke borgstelling af voor € 75.000. Deze borgstelling heeft op dit morele waarde.
  • Een leverancier geeft een zakelijke borgstelling af voor € 50.000. Deze borgstelling heeft op dit moment materiële waarde. Deze borgstelling is lineair dalend gelijk met de looptijd van de lening via Knab Crowdfunding.
  • Een leverancier geeft een terugkoopverklaring af voor € 35.000 (exclusief btw) voor de terugkoop van de wijndispensers. Deze terugkoopverklaring is lineair dalend gelijk met de looptijd van de lening via Knab Crowdfunding.
  • Een lening ter hoogte van € 13.000 van een leverancier wordt achtergesteld ten behoeve van de investeerders van Knab Crowdfunding. De lening kent een looptijd van 60 maanden en er zal worden gestart met aflossen per november 2019. De rente bedraagt 5%.
  • Ter handhaving van de solvabiliteit is een niet-onttrekkingsverklaring overeengekomen. Deze houdt in dat er geen onttrekkingen aan het vermogen van Wijnbar Most B.V. mogen plaatsvinden, zolang de solvabiliteit (werkelijk eigen vermogen ten opzichte van het balanstotaal conform berekening Knab Crowdfunding) 35% of lager is.
  • De (huidige en toekomstige) inventaris en voorraad van Wijnbar Most B.V. wordt in eerste verband verpand aan de investeerders van Knab Crowdfunding.

Dun & Bradstreet

Collin werkt samen met het onafhankelijke creditratingbureau Dun & Bradstreet (D&B). De D&B Rating wordt gebruikt als voorspellende indicator om bedrijfsrisico’s te evalueren. Dun & Bradstreet kwalificeert Wijnbar Most B.V. met een Verhoogd risico. Wijn door Julian Holding B.V. en WVE Holding B.V. worden door Dun & Bradstreet gekwalificeerd met een Laag risico. Voor deze aanvraag hanteren wij de score Verhoogd risico.

Collin Credit Score

De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit. De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit. De Collin Credit Score is mede gebaseerd op een businessplan, een meerjarige exploitatieprognose en een liquiditeitsprognose op maandbasis. De overall Collin Credit Score is Voldoende.

Rentabiliteit

De rentabiliteit is gebaseerd op een gedetailleerd opgestelde prognose die uitgaat van de opening per juli 2018. De prognose is gebaseerd op de eigen ervaringen met wijnbar VinVin en opgehaalde ervaringen van een vergelijkbaar concept in Amsterdam. De resterende verwachte omzet in 2018 wordt geprognosticeerd op € 258.000 met een verwachte operationele cashflow van € 32.000. Uiteindelijk komt het verwachte netto cashflowoverschot voor 2018 uit op € 9.000 (score Ruim voldoende).

Voor 2019, het eerste volledige boekjaar, wordt een omzet geprognosticeerd van € 508.000 met een verwachte operationele cashflow van € 71.000 en een netto cashflowoverschot van € 15.000 (score Ruim voldoende). Mocht de omzet van Wijn- en eetbar Most onverhoopt tegenvallen dan is het belangrijk om te melden dat in de prognose is gerekend met een hogere kostenpost aan personeelskosten dan verwacht. Hierbij is ook rekening gehouden met de norm in de horecabranche. Daarnaast is Julian eigenaar van de succesvolle Wijnbar VinVin. De exploitatie van deze wijnbar is ruim toereikend voor nakoming van de privé verplichtingen. Hierdoor is hij momenteel niet afhankelijk van de inkomsten uit Wijn- en eetbar Most. Omdat de Rentabiliteit volledig is gebaseerd op een prognose geven wij voorzichtigheidshalve de score Voldoende.

Solvabiliteit

Na correctie van diverse bijdragen en bonussen zoals bijvoorbeeld de inrichtingsbijdrage van de verhuurder op het eigen vermogen is de solvabiliteit van Wijn- en eetbar Most B.V. na financiering 20% op een balanstotaal van € 368.500. Deze bestaat uit een eigen inbreng van de aandeelhouders van ruim € 60.000 en een achtergestelde lening van € 13.000. Dit resulteert in een score Voldoende. Door de geprognosticeerde resultaten in de komende jaren toe te voegen aan het resultaat zal de solvabiliteit naar verwachting verder doorgroeien. Wij beoordelen de Solvabiliteit met de score Voldoende, gelijk aan de situatie na financiering.

Liquiditeit

In de financieringsopzet is rekening gehouden met onvoorziene uitgaven en uitloop. De BTW wordt meegefinancierd, mede daarvoor is er een aflossingsvrije periode van drie maanden overeengekomen. Hierdoor wordt er bij de opstartfase geen liquiditeitskrapte verwacht. De current ratio (vlottende activa/vlottende passiva) is op de verschillende prognosebalansen comfortabel (2018 Ruim voldoende met 1,4 en Excellente scores vanaf ultimo 2019). Daarnaast is er een liquiditeitsplanning opgesteld voor het eerste jaar. Ook hieruit blijkt dat de liquiditeiten toereikend zouden moeten zijn om aan alle verplichtingen te voldoen. Aangezien we de score baseren op prognoses, waarderen wij Liquiditeit voorzichtigheidshalve af naar Voldoende.

Samenvattend

  • Rentabiliteit: Voldoende
  • Solvabiliteit: Voldoende
  • Liquiditeit: Voldoende
  • Overall: Voldoende