Samenvatting

Tom Omnichannel Management, kortweg T.O.M. bestaat sinds 2005 en is een winstgevend en snelgroeiend internationaal online warenhuis in de vrijetijdssector voor B2B, B2C & Retail. Het bedrijf is actief met de verkoop van 4 productgroepen:

 • fietsen & accessoires
 • speelgoed
 • sport- en outdoorartikelen
 • overige producten (zoals casual kleding, brilmode & boeken

T.O.M. wordt bestuurd vanuit een omnichannel filosofie. Dit houdt in dat alle mogelijke offline en online kanalen elkaar versterken en ondersteunen. T.O.M. onderscheidt zich door een veel breder eigen productenassortiment vergeleken met andere bekende online warenhuizen. T.O.M. heeft tevens een eigen merk genaamd “AMIGO”. Onder dit merk ontwerpt en produceert men onder andere een unieke collectie kinderfietsen, accessoires en binnen- en buitenbanden in alle inchmaten. Men heeft momenteel meer dan 150 personeelsleden in dienst en levert in meer dan 27 landen. T.O.M. heeft samenwerkingsverbanden met onder andere Bol.com en Amazon en is inmiddels de op één na grootste klant van DHL in Nederland.

Toelichting financieringsaanvraag

T.O.M. heeft een totale financieringsaanvraag van € 1.500.000, met een ondergrens van € 1.000.000. Deze aanvraag wordt zowel bij Collin Crowdfund als bij Knab Crowdfunding geplaatst; twee samenwerkende crowdfundplatformen.

Initieel wordt € 300.000 bij Knab Crowdfunding opengezet en € 1.200.000 bij Collin Crowdfund. Om de fundingcapaciteit van beide platformen optimaal te benutten is er de mogelijkheid dat de hoogte van de leenbedragen op beide platformen worden bijgesteld tijdens de inschrijftermijn.

Goed om te weten: De afgegeven zekerheden in deze financieringsaanvraag gelden naar rato voor de investeerders bij beide platformen. Voor beide aanvragen zijn rentepercentage, looptijd en zekerheidspositie gelijk. Beide leningen worden pas rentedragend 14 dagen nadat beide leningen volledig zijn gefund.


Financierings-behoefte

De totale investeringsbehoefte bedraagt € 1.500.000 met een ondergrens van € 1.000.000. Via zusterplatform Collin Crowdfund wordt er een financiering gevraagd van € 1.200.000. De gevraagde financiering via Knab Crowdfunding bedraagt € 300.000. De looptijd is 60 maanden met een lineaire maandelijkse aflossing. De rente bedraagt 7% gedurende de gehele looptijd.

Structuur

Een organigram van T.O.M. vind je onder het kopje 'Onderneming'.

Risico
 

De Dun & Bradstreet score voor deze aanvraag is Laag risico. De overall Collin Credit Score is Ruim voldoende. De debiteuren voor de financiering zijn T.O.M. B.V. en T.O.M. Invest B.V. Er wordt een tweede hypothecaire inschrijving van € 750.000 verkregen op het bedrijfsmatig onroerend goed. Deze is op dit moment grotendeels materieel, gebaseerd op een recent taxatierapport. T.O.M. Holding B.V. en Rievis Investment B.V. geven een gezamenlijke zakelijke borgstelling af ter hoogte van € 500.000 welke momenteel materieel is. Tevens zal de inventaris en voorraad van zowel T.O.M. B.V. als T.O.M. Invest B.V. in tweede c.q. derde verband worden verpand aan de investeerders van Knab Crowdfunding en Collin Crowdfund.

Leendoel

T.O.M. heeft extra groeikapitaal nodig om de uitbreiding van haar voorraad te financieren. Door de sterke omzetgroei is ook haar voorraadpositie gestegen.

Ondernemer

Tom te Riele (36 jaar) is CEO van T.O.M. B.V. In het verleden heeft Tom de HBO opleiding Accountmanagement behaald. Tevens heeft Tom gedurende zijn werkzaamheden voor T.O.M. verschillende masters behaald waaronder doch niet uitsluitend: Financieel management, Operationeel management en Strategisch management. Tom is te beschrijven als zakelijk, maar ook sociaal betrokken. Tom is namelijk in 2016, 2017 en 2018 benoemd tot ambassadeur van Brabants Besten. De ambassadeurs van Brabants Besten blinken uit in de manier waarop zij hun medewerkers op vernieuwende wijze inzetten en de potentie van de Brabantse bevolking te benutten. In het verleden heeft Tom als Accountmanager gewerkt bij Michelin Nederland B.V. voordat hij samen met zijn vader T.O.M. heeft opgezet.

foto: Tom te Riele

Ron te Riele (62 jaar) is de inkoop directeur (COP) van T.O.M. B.V. In het verleden heeft Ron MDS (middelbare detailhandel school) gehaald en diverse marketing en managementcursussen op hbo-niveau. Ron is verantwoordelijk voor het assortiment en fungeert daarnaast als adviseur/coach van zijn zoon Tom. Ron is voornamelijk actief geweest in de fietsenbranche voorafgaande het oprichten van T.O.M. B.V. Daarnaast heeft Ron in het verleden al eens een onderneming opgericht genaamd Biretco, welke een aantal jaren later is verkocht aan een investeringsmaatschappij.

Onderneming

Algemeen

T.O.M bv is in 2005 opgericht door Tom en Ron te Riele. Men is begonnen met een fysieke fietsenwinkel genaamd Giga-Bikes gelegen te Tilburg. In 2009 is de eerste webwinkel gestart genaamd “Internet-Bikes”. In de loop der jaren is deze uitgebreid naar speelgoed, sport- en outdoor artikelen en overige producten zoals casual kleding, brilmode, boeken, enz. In 2013/2014 is T.O.M. een partnership aangegaan met Bol.com en Amazon. In 2018 is Giga-Bikes uitgeroepen als “Tweewielerwinkel van het jaar 2018” en heeft T.O.M. een eigen merk geïntroduceerd genaamd AMIGO.

Onderscheidend vermogen

T.O.M. beschikt over twee eigen distributiecentra met een voorraadhoudend longtail-assortiment. Dat betekent dat al deze producten daadwerkelijk op voorraad liggen in de distributiecentra, waardoor T.O.M. geen nee hoeft te verkopen. Ook stelt het T.O.M. in staat om hierdoor een snelle levertijd te realiseren. Door zich te focussen op diverse markten kan men een longtail-assortiment samenstellen en voldoen aan de vraag naar zeer specifieke merken en productsoorten. T.O.M. beschikt per december 2018 over een voorraad van circa 113.000 unieke producten, wat er tevens voor zorgt dat men bestellingen binnen één werkdag aan de klant kan leveren. Binnen T.O.M. vormt automatisering een grote rol. Dankzij de eigen automatisering en development afdeling binnen de bedrijfsvoering kan T.O.M. effectief en efficiënt te werk gaan en snel schakelen met leveranciers en klanten.

T.O.M. beschikt over een groot aantal coöperatieve partners. In maar liefst 27 landen wordt het assortiment aangeboden middels gerenommeerde gratis online marktplaatsen. Daarnaast is T.O.M. partner van onder andere Bol.com, Amazon, Marktplaats, Blokker, Cdiscount, Fnac Wupti en Coolshop.com. De combinatie van de eigen websites en de coöperatieve partners leidt tot een bereik van vele miljoenen potentiële klanten per dag.

Producten

De verscheidenheid aan producten is divers. Hierbij een overzicht van de actieve productsegmenten:

Structuur

Financieringsbehoefte

Investeringsoverzicht

voorraad private label (extra) € 1.000.000
voorraad regulier (extra) € 500.000
totale investeringsbehoefte € 1.500.000*
lening Collin Crowdfund € 1.200.000
lening Knab Crowdfunding € 300.000*

* Leenbedrag: € 1.500.000, met een ondergrens van € 1.000.000. Wanneer het totale bedrag niet wordt gefund, gaat het groeitempo van T.O.M. omlaag.

Rente: 7%

Looptijd: 60 maanden, lineaire maandelijkse aflossing

Financiering ABN Amro

T.O.M. heeft momenteel een openstaande lening lopen bij ABN AMRO van circa € 2.830.000 en een kredietfaciliteit van € 3.500.000. ABN AMRO heeft daarbij de volgende zekerheden:

 • Een bankhypotheek in eerste verband van € 3.000.000,- plus 40% rente en kosten op Rootven 16, 18-20 5531MB te Bladel
 • Pandrecht in eerste verband op de voorraden, hierop kan de kredietlimiet aangepast worden
 • Pandrecht in eerste verband op de vorderingen
 • Pandrecht in eerste verband op het intellectueel eigendom
 • Pandrecht in tweede verband op de bedrijfsinventaris, achter ABN AMRO Asset Based Finance N.V.
 • Pandrecht op de goederen omschreven in artikel 24 van de Algemene Bankvoorwaarden
 • Pandrecht op de vorderingen door regres en subrogatie als gevolg van de hoofdelijke verbondenheid zoals omschreven in artikel 12.3 van de ABK
 • Hoofdelijke verbondenheid van T.O.M. Holding B.V. en Rievis Investment B.V.
 • Hoofdelijke verbondenheid van T.O.M. B.V.
 • Vanaf 31 december 2019 dient het garantievermogen minimaal 25% van het gecorrigeerde balanstotaal te bedragen, conform de voorwaarden van de leningovereenkomst met ABN AMRO. Er mag alleen winst uitkeren indien het garantievermogen groter is en groter blijft dan 25% van het gecorrigeerde balanstotaal. Indien ABN AMRO besluit om deze voorwaarde te wijzigen zal Collin Crowdfund hierin meebewegen.

Risico

Zekerheden & voorwaarden

 • De debiteuren zijn T.O.M. B.V. en T.O.M. Invest B.V.
 • Er wordt een tweede hypothecaire inschrijving ter hoogte van € 750.000 op het bedrijfsmatig onroerend goed aan de Rootven 16, 18-20 5531MB te Bladel verkregen ten behoeve van de investeerders van Collin Crowdfund. Deze is voorbelast met een eerste hypothecaire inschrijving van € 3.000.000. Marktwaarde op basis van een taxatierapport uit september 2018 is € 3.600.000 derhalve is de hypothecaire inschrijving op dit moment grotendeels materieel.
 • De (huidige en toekomstige) inventaris en voorraad van T.O.M. B.V. en T.O.M. Invest B.V. wordt verpand in tweede danwel derde verband aan de investeerders van Collin Crowdfund.
 • T.O.M. Holding B.V. en Rievis Investment B.V. geven een gezamenlijke zakelijke borgstelling af van € 500.000. Deze borgstelling heeft op dit moment materiële waarde.

Dun & Bradstreet

Knab Crowdfunding werkt samen met het onafhankelijke creditratingbureau Dun & Bradstreet. De kwalificatie van Dun & Bradstreet wordt gebruikt als voorspellende indicator om bedrijfsrisico’s te bepalen. De kwalificatie voor T.O.M. B.V. is Laag risico. De kwalificatie van T.O.M. Invest B.V. is minimaal risico. Deze aanvraag kwalificeren we met Laag risico.

Collin Credit Score

De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit. De Collin Credit Score is mede gebaseerd op de volgende geconsolideerde gegevens: definitieve jaarcijfers van 2017, tussentijdse jaarcijfers tot en met september 2018 en de prognoses voor 2018 en 2019. De overall Collin Credit Score bedraagt Ruim voldoende.

Rentabiliteit

In 2016 is er een geconsolideerde omzet gerealiseerd van circa € 7.000.000. De omzet is in 2017 explosief gegroeid naar circa € 11.000.000 met een genormaliseerde cashflow van circa € 880.000,-. Deze zal naar verwachting in 2018 naar circa € 20.000.000 doorgroeien met een genormaliseerde cashflow van € 1.100.000. In 2019 zal de omzet volgens prognose groeien naar circa € 34.000.000 met een genormaliseerde cashflow van € 1.500.000. Wij beoordelen de rentabiliteit op Ruim voldoende.

Solvabiliteit

De aandeelhouders hebben in 2018 een voor een bedrag van € 1.380.542 leningen omgezet in eigen vermogen (agio). Mede hierdoor bedraagt per ultimo 2018 de geprognosticeerde solvabiliteit 35% op een balanstotaal van circa € 15.500.000. Voor eind 2019 is, rekening houdende met een te verwachten winstgroei, de verwachting dat het eigen vermogen verder zal gaan groeien naar circa € 6.300.000. De solvabiliteit zal procentueel lichtelijk dalen naar 28% vanwege de stijging van het balanstotaal. Wij beoordelen de Solvabiliteit op Ruim voldoende.

Liquiditeit

In 2017 bedraagt de current ratio (vlottende activa/vlottende passiva) 1,74 welke naar verwachting in 2018 zal dalen naar 1,3 en in 2019 naar 1,4 vanwege een stijging in kort vreemd vermogen. Hierdoor beoordelen wij de liquiditeit op Voldoende.

Samenvattend

 • Rentabiliteit: Ruim Voldoende
 • Solvabiliteit: Ruim Voldoende
 • Liquiditeit: Voldoende
 • Overall: Ruim Voldoende