Samenvatting

Rhumaa is een Nederlands, eerlijk, sociaal en duurzaam modelabel. Het bedrijf is opgericht in april 2015 en gericht op de Europese markt van een snel groeiende groep van maatschappelijk bewuste consumenten, die wat meer willen betalen voor eerlijke en duurzame kleding. Fashion die tegelijkertijd modieus en comfortabel is, met een snit en afwerking van hoge kwaliteit. Rhumaa’s kleding laat vrouwen hun persoonlijkheid sterk neerzeten, biedt elegantie en een sterk silhouet. Tevens is er kleding voor mannen die zichzelf durven te laten zien. Iedere collectie wordt gebaseerd op een kunstwerk van een artiest uit een ontwikkelingsland. Op dit moment is dat Zuid-Afrika. Rhumaa heeft het doel om dit wereldwijd uit te rollen.

De afzetmarkt van Rhumaa bestaat uit retailers in de Benelux, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Polen, Engeland, intermediairs (stylisten) en pop-up stores. Als de consument liever online bestelt, kan hij of zij ook terecht in de webshop. De ondernemers achter Rhumaa zijn Daniël Beernink (1990) en Ton van Vuren (1959).

Bekijk de videopitch

Ondernemers

Financierings-behoefte

Rhumaa B.V. is tot nu toe gefinancierd met € 1.030.000 door medeaandeelhouder T2H Holding B.V. Dit bedrag is ingevuld door een agiostorting van € 540.000 en door een achtergestelde lening van € 490.000. De gevraagde financiering via Knab Crowdfunding bedraagt € 300.000. De looptijd is 60 maanden (inclusief een aflossingsvrije periode van 12 maanden), met een lineaire maandelijkse aflossing. De rente bedraagt 8,0% gedurende de gehele looptijd.

Structuur
 

Een organigram van Rhumaa vind je onder het kopje 'Onderneming'.

Risico
 

Dun & Bradstreet kwalificeert Rhumaa B.V. als Verhoogd risico. De overall Collin Credit Score is Voldoende. De debiteur voor de financiering is Rhumaa B.V. Er wordt een zakelijke borgstelling afgegeven door T2H Holding B.V. ter hoogte van € 200.000. Deze borgstelling heeft op dit moment materiële waarde. D.A. Beernink geeft een persoonlijke borgstelling af voor € 25.000. Deze borgstelling heeft op dit moment morele waarde. De (huidige en toekomstige) voorraad van Rhumaa B.V. wordt verpand ten behoeve van de investeerders van Knab Crowdfunding. De lening ter hoogte van € 490.000 door T2H Holding B.V. wordt achtergesteld. Tevens is er een niet-onttrekingsverklaring (35%) overeengekomen.

Leendoel

Rhumaa gaat de gevraagde financiering via Knab Crowdfunding gebruiken voor de financiering van de voorraad van komende collecties, uitbreiding van de salescapaciteit en verdere internationale groei.

Ondernemers

De ondernemers achter Rhumaa zijn Daniël Beernink en Ton van Vuren. Daniël is fulltime met Rhumaa bezig en acteert als Algemeen Directeur. Ton is enkele dagen per week met Rhumaa bezig en treedt voornamelijk op als adviseur en investeerder.

Daniël Beernink (1990) is een ondernemer in hart en nieren. Na zijn opleiding International Business and Management is Daniël een aantal jaar in loondienst geweest als accountmanager bij Dantuma B.V. Daniël heeft tevens kort gewerkt bij Studytube, een e-learning platform. Hierna ging het ondernemersbloed kriebelen en was Daniël in 2012 mede-oprichter van Yenza Fashion en was tevens de ondernemer achter Sales to Grow. Sinds 2015 is Daniël mede-eigenaar en statutair directeur van Rhumaa. Daniël is een resultaatgerichte, gedreven en analytisch sterke persoon. Hij heeft tevens een uitgebreide kennis van de nationale en internationale mode industrie. Daniël heeft een sterke band met Zuid-Afrika opgebouwd tijdens een stageperiode die hij daar heeft doorlopen. Vanuit de ervaringen die hij daar heeft opgedaan is het idee voor Rhumaa ontstaan.

Ton van Vuren (1959) is van origine een planoloog. In de eerste fase van zijn loopbaan was Ton bestuurder van sociaaleconomische organen in Nederland en de Europese Unie. Sinds 2003 is hij ondernemer en investeerder. Via zijn persoonlijke holding T2H Holding BV is Ton (mede-) eigenaar van 5 dochtermaatschappijen. Hij is een sociaal-maatschappelijk ondernemer voor wie duurzaamheid voorop staat. Vanaf 2009 is Ton ook zakelijk actief in Zuid-Afrika. Tot 2012 combineerde Ton het ondernemerschap met de directievoering bij LTO Noord. In deze hoedanigheid was hij bestuurder van de commerciële bedrijven van LTO Noord en commissaris van LTO Bedrijven. Ton is strategisch, analytisch, zakelijk en ervaren in het opzetten van ondernemingen. Als nevenactiviteit is Ton commissaris van DutchID en EVO/Fenedex Verzekeringen.

Onderneming

Algemeen

Rhumaa is een sociaal en duurzaam fashionmerk. Het bedrijf levert kleding van hoogwaardige kwaliteit. Unique selling point van Rhumaa is dat zij sociaal en duurzaam combineert met high fashion. De onderneming baseert iedere nieuwe collectie op een kunstwerk van een artiest uit een opkomende economie (op dit moment Zuid-Afrika). Jaarlijks wordt er door Rhumaa zowel een zomer- als een wintercollectie uitgebracht. Het bedrijfsproces van Rhumaa staat verder toegelicht in onderstaande infographic.

infographic1
Infographic2

Onderneming

Historie

Daniël is tijdens zijn studie tijdens een stageperiode en aansluitend verblijf in Zuid-Afrika op het idee gekomen om kansarme Zuid-Afrikaanse ‘fine-artists’ te gebruiken als basis voor een kledinglijn die sociaal, eerlijk en duurzaam is en tegelijkertijd modieus en high fashion. In 2015 hebben Daniël en Ton elkaar ontmoet in Kaapstad en hebben ze daar de basis voor hun samenwerking en Rhumaa gelegd. Aangezien de fashionbranche een relatief lange aanlooptijd kent, moeten er meerdere collecties worden uitgebracht voor retailers een merk opnemen en het publiek de stap zet om een merk te kopen. Ook moet er een betrouwbare kring van stoffenleveranciers en andere leveranciers opgebouwd worden. Inmiddels zijn zij er in geslaagd om in de laatste 2 jaar een kring van afnemers op te bouwen in Nederland, België en Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Polen, Engeland en Denemarken. Ook heeft Rhumaa zijn eerste afnemer in Azië (Zuid Korea) gerealiseerd. Het verhaal van Rhumaa wordt breed en enthousiast opgepakt in de toonaangevende (mode)media, waardoor de naamsbekendheid van Rhumaa bij retailers inmiddels boven de 80% ligt.

Doelgroep

De huidige afzetmarkt van Rhumaa bestaat uit retailers in de Benelux, Duitsland, Zwitserland, Engeland, Oostenrijk, Polen, Denemarken en Zuid Korea, intermediairs (stylisten) en pop-up stores. Als de consument liever online wil shoppen, dan kan hij of zij ook terecht in de webshop. De consumenten die kleding kopen van Rhumaa zijn over het algemeen personen die zich identificeren met de merkwaarden. Ze zijn dus maatschappelijk bewust en zijn bereid iets meer te betalen voor eerlijke, sociale, duurzame en modieuze kleding. Mannen die Rhumaa kopen kiezen doorgaans voor comfort en stijl. Vrouwen kiezen voor kleding van Rhumaa, omdat deze hun persoonlijkheid sterk neerzet.

Concurrentiepositie

Er zijn enkele labels in de markt die qua stijl en pricing in dezelfde markt actief zijn, waaronder Drykorn, Anecdote, Humanoid, Alchemist, Samsoe Samsoe en Filippa K. Deze merken worden voor het merendeel verkocht bij retailers waar Rhumaa op dit moment ook zaken mee doet. Rhumaa onderscheidt zich ten opzichte van deze concurrenten doordat het een merk met een verhaal is. Rhumaa is duurzaam, eerlijk, sociaal en verbindt culturen met elkaar middels fashion design. Dit culturele tintje in de kleding is tevens een onderscheidende factor ten opzichte van de concurrentie. Veel retailers vinden juist hierdoor Rhumaa een goede toevoeging aan hun huidige assortiment. Rhumaa gebruikt enkel stoffen van hoogwaardige kwaliteit, zorgt dat er een hoog niveau in de afwerking zit en dat de kleding een goede pasvorm heeft.

Rhumaa Foundation

Van iedere aankoop wordt 5% van het bedrag gedoneerd aan de Rhumaa Foundation, die jonge individuen in ontwikkelingslanden een kans geeft om hun vaardigheden te verbeteren. Hierdoor verbetert de kans dat deze personen een baan vinden enorm. Dit doet Rhumaa in samenwerking met de Zuid Afrikaanse organisatie Learn to Earn.

Structuur

Organogram

Financieringsbehoefte

Voorraadfinanciering en uitbreiding salescapaciteit € 300.000
Aanloopperiode & werkkapitaal  € 1.030.000
Totale financieringsbehoefte € 1.330.000
Achtergestelde lening T2H Holding B.V.  € 490.000
Agiostorting T2H Holding B.V.  € 540.000
Lening via Knab Crowdfunding € 300.000

*In 2015, 2016 en 2017 is er vanuit aandeelhouder T2H Holding B.V. voor in totaal € 1.030.000 aan risicodragend vermogen verstrekt aan Rhumaa B.V. Dit bedrag is op te delen in een achter te stellen lening van € 490.000 en een agiostorting van € 540.000. T2H Holding zal in 2018 tevens eventuele liquiditeitstekorten opvangen, voor tenminste € 100.000.

Leenbedrag: € 300.000

Rente: 8%

Looptijd: 60 maanden, waarvan de eerste 12 maanden aflossingsvrij. Vanaf de 13e maand volgt een lineaire maandelijkse aflossing.

Huidige financieringen

Op dit moment is er (naast de achter te stellen lening) geen financiering aanwezig binnen Rhumaa B.V. Rhumaa heeft een factoringcontract met O2-factoring, waardoor eventuele kortstondige fluctuaties in de liquiditeit kunnen worden opgevangen. O2-factoring biedt voorfinanciering van debiteuren aan per gewenste factuur.

Risico

Zekerheden en voorwaarden

  • De debiteur is Rhumaa B.V.
  • Er wordt een zakelijke borgstelling afgegeven door T2H Holding B.V. ter hoogte van € 200.000. Deze borgstelling heeft op dit moment materiële waarde. Dun & Bradstreet kwalificeert T2H Holding B.V. als Minimaal risico.
  • Er wordt een persoonlijke borgstelling afgegeven door D.A. Beernink ter hoogte van € 25.000. Deze borgstelling heeft op dit moment morele waarde.
  • De (huidige en toekomstige) voorraad van Rhumaa B.V. wordt verpand ten behoeve van de investeerders van Knab Crowdfunding.
  • De lening van T2H Holding ter hoogte van € 490.000 wordt achtergesteld ten behoeve van de investeerders van Knab Crowdfunding. Dit betekent dat er geen aflossing plaatsvindt gedurende de looptijd van de lening via Knab Crowdfunding. De rente wordt wel betaald.
  • Ter handhaving van de solvabiliteit is een niet-onttrekkingsverklaring overeengekomen. Deze houdt in dat er geen onttrekkingen aan het vermogen van Rhumaa B.V. mogen plaatsvinden, zolang de solvabiliteit 35% of lager is.

Dun & Bradstreet

Collin werkt samen met het onafhankelijke creditratingbureau Dun & Bradstreet (D&B). Zij brengen de kredietwaardigheid van je onderneming in kaart. Dat doet D&B op basis van betalingsinformatie, jaarcijfers en branche-informatie. Dun & Bradstreet kwalificeert Rhumaa B.V. als Verhoogd risico.

Collin Credit Score

De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit. De Collin Credit Score is gebaseerd op de prognoses voor 2017, 2018 en 2019, waarbij de cijfers van 2017 gebaseerd zijn op de gerealiseerde cijfers tot en met mei 2017. De overall score komt uit op Voldoende.

Rentabiliteit

Er is bij Rhumaa een duidelijke groei in de omzet zichtbaar sinds de start van het bedrijf in 2015, aangezien het merk goed wordt opgepakt door retailers en consumenten. Voor 2017 wordt er een omzet van € 174.000 geprognosticeerd. Men lag halverwege het jaar ongeveer 10% voor op de opgestelde prognose. Aangezien de fashionbranche een relatief lange aanlooptijd kent, heeft Rhumaa aanzienlijk meer kosten gemaakt dan de opbrengsten in 2016 en 2017. Aandeelhouder T2H Holding heeft in 2016 en 2017 de aanloopverliezen opgevangen door middel van achtergestelde leningen en een agiostorting. Door Rhumaa wordt er ieder jaar geïnvesteerd in de collecties die in het volgende jaar verkocht zullen worden. Doordat de omzet van het bedrijf naar verwachting zal groeien, is er behoefte aan kapitaal om deze investeringen te doen. Deze behoefte wordt door Knab en T2H ingevuld. In 2017 resteert er naar verwachting een netto cashflow overschot van € 50.000,-, aangezien het verlies van ruim € 400.000,- wordt aangevuld door T2H Holding. Er wordt voor 2018 een omzet van ruim € 600.000 geprognosticeerd. Op dit moment ligt al ongeveer 30% hiervan vast. Er wordt (door onder andere door het maken van kosten voor de collecties van 2019) een netto verlies van ongeveer € 200.000 geprognosticeerd in 2018. Echter bereikt men naar verwachting wel in oktober van dat jaar het break-even punt op exploitatiebasis.

De aflossingsverplichting richting de investeerders van Knab is € 19.000 groot in 2018. Voor 2019 wordt er een omzet geprognosticeerd van ruim € 1,1 miljoen. Er wordt dat jaar een netto winst van € 193.000 geprognosticeerd. Bij minimale afschrijvingen en een aflossingsdruk van € 75.000 richting de investeerders van Knab Crowdfunding resteert er een geprognosticeerd netto cashflowoverschot van € 118.000 (score Excellent). Wij achten het passend om de Rentabiliteit van Rhumaa als Voldoende te kwalificeren.

Solvabiliteit

Op het moment van financieren is het risicodragend vermogen van Rhumaa ongeveer 9% op een balanstotaal van € 335.000,- (score Matig). Door het verwachte verlies in het 4e kwartaal van 2017 is de vermogenspositie per ultimo 2017 ongeveer 0%. Volgens de prognose is het risicodragend vermogen per ultimo 2018 tevens ongeveer 0%. Wij kwalificeren de Solvabiliteit van Rhumaa als Matig.

Liquiditeit

De current ratio (vlottende activa / vlottende passiva) van Rhumaa wordt per ultimo 2017 geprognosticeerd op 3,0 (score Excellent). De vlottende activa bestaan voornamelijk uit voorraden en debiteuren. De kortlopende passiva bestaat voornamelijk uit nog te betalen facturen aan leveranciers. Per ultimo 2018 is de current ratio ruim 1,5 (score Excellent). In de kortlopende passiva is op dat moment ook de toekomstige aflossingsdruk jegens de investeerders van Knab Crowdfunding opgenomen. Verder is de opbouw van de kortlopende activa en passiva naar verwachting ongeveer gelijk. Door de ondernemers achter Rhumaa wordt er wekelijks bijgestuurd op de liquiditeitsbegroting. Deze is de basis voor de financiële beslissingen van de onderneming. Men verwacht door seizoensinvloeden in 2018 kortstondig een negatief saldo van ongeveer € 80.000 te hebben, welke opgevangen wordt door T2H Holding of door factoring. In de overige maanden van 2018 is er volgens de prognose sprake van een (soms ruim) positieve liquiditeitspositie. Wij achten het passend om de liquiditeit van Rhumaa als Ruim voldoende te kwalificeren.

Samenvattend

Rentabiliteit: Voldoende

Solvabiliteit: Matig

Liquiditeit: Ruim Voldoende

Overall: Voldoende