Samenvatting

Quetzal is een chocoladebar franchiseformule. Het dag-horecaconcept Quetzal is een relatief nieuwe franchiseformule gevestigd in Nederland, waar hoofdzakelijk chocoladeproducten gebruikt worden. Het van origine Belgische franchiseconcept is enige jaren geleden overgekomen naar Nederland. In september 2016 is in Nederland de eerste vestiging geopend in Amersfoort en afgelopen zomer zijn er vestigingen in Nijmegen, Almere, Purmerend, Arnhem, Helmond en Delft bijgekomen. Binnenkort zal ook in Wageningen nog een vestiging starten. Quetzal Purmerend en Quetzal Delft zijn ook gefinancierd via Knab Crowdfunding.

Quetzal Groningen wordt de achtste vestiging in Nederland. In Nederland zijn er nog weinig specifieke chocoladebar concepten. Quetzal Groningen wordt gevestigd aan de Oude Boteringestraat 14 in Groningen. Judith Muijsson is de onderneemster.

Financierings-behoefte

De gevraagde financiering via Knab Crowdfunding bedraagt € 70.000. De looptijd is 60 maanden met een lineaire maandelijkse aflossing. De rente bedraagt 8,5% gedurende de gehele looptijd.

Structuur
 

Een organigram van de eenmanszaak van Judith Muijsson h.o.d.n. Quetzal Groningen vind je onder het kopje 'Onderneming'.

Risico
 

De Dun & Bradstreet score van Quetzal Groningen is gekwalificeerd als verhoogd risico. De overall Collin Credit Score is voldoende.

Leendoel

De financiering dient voor de start van een Quetzal vestiging in Groningen. De gevraagde financiering via Knab Crowdfunding wordt gebruikt om de vestiging te verbouwen en inventaris aan te schaffen. Ten slotte wordt de werkkapitaalbehoefte ingevuld.

Ondernemer

Judith Muijsson (43) is moeder van twee kinderen. Na een kleine 20 jaar in haar eigen banketbakkerij/chocolaterie en cateringbedrijf gewerkt te hebben, zit het ondernemen nog steeds in haar bloed. Ook heeft ze veel ervaring opgedaan in leidinggevende- en managementfuncties bij andere bedrijven. In 2011 heeft ze samen met haar toenmalige partner hun banketbakkerij en chocolaterie moeten sluiten. Door twee keer brand en daarmee verband houdende stilstand, werd noodgedwongen een faillissement aangevraagd. Dit is in oktober 2012 afgewikkeld. Haar streven is om een weer eigen bedrijf te starten. Nadat zij verschillende franchiseformules heeft beoordeeld, is de keus gevallen op Quetzal, vanwege de hoge kwaliteit van de producten en de prettige werkwijze van de franchisegever.

Judith is meelevend en tegelijkertijd vasthoudend om het uiteindelijke doel te bereiken. Mede door haar ervaring als leidinggevende kan ze goed met mensen omgaan en is ze erg gastvrij. In haar vrije tijd is Judith actief, sociaal bewogen, doet vrijwilligerswerk, geeft lezingen en workshops.

Onderneming

Activiteiten

De activiteiten van Quetzal Groningen bestaan uit het verwennen van klanten met heerlijke producten. In een laagdrempelige omgeving kunnen klanten werken of in alle rust genieten van de meest uiteenlopende chocolade versnaperingen. Naast de verschillende soorten chocolademelk, worden er smoothies, shakes, brownies, ijscoupes, koffie, thee en wafels aangeboden. Quetzal is een dag-horecazaak waar geen alcohol wordt geschonken. De belangrijkste doelgroepen van Quetzal zijn veelal studenten, jonge gezinnen en andere inwoners uit Groningen, hoofdzakelijk in de leeftijd tussen 18 en 45 jaar die vaak in deeltijd werkzaam zijn. Daarnaast zal een deel van de klanten bestaan uit toeristen en dagjesmensen. Quetzal Groningen is maandag tot en met zaterdag geopend van 10.00 tot 18.00 uur, elke zondag vanaf 12.00 uur en op de koopavond tot 21.00 uur.

Quetzal foto 

De formule Quetzal

Quetzal is een van oorsprong Belgische formule (2001) met vestigingen in Antwerpen en Leuven. De formule heeft als doel een hoge kwaliteitsstandaard neer te zetten als het gaat om “de Chocoladebar”. Sinds 2014 wordt de formule ook buiten België ontwikkeld. Eerst in Duitsland (Chemnitz) en na twee jaar is ook een vestiging in Leipzig geopend.

In Nederland is Robert Hoenderdos verantwoordelijk voor de formule van Quetzal. Hij is de eerste die gebruik wilde maken van de formule door middel van franchise. De eerste vestiging in Nederland is geopend in september 2016 en heeft de eerste maanden gediend als proeftuin voor de Nederlandse markt. Het concept is volledig aangepast aan de Nederlandse eisen en de kinderziektes zijn verholpen. Eind 2017 stond de teller op zeven vestigingen en het doel is te groeien naar 50 vestigingen in Nederland.

Verdienmodel

Quetzal Groningen is zeven dagen per week open en valt onder de categorie ‘daghoreca’. De vestiging heeft 32 stoelen binnen en 12 buiten als terras. Naar verwachting valt de helft van de omzet op donderdag, vrijdag en zaterdag en de drukbezochte zondag. Verwacht wordt dat 10% van de omzet afkomstig is van take-away.

De belangrijkste omzetgroepen zijn chocolade, brownies en de verschillende soorten chocolademelk. Gemiddelde brutomarge is meer dan 70%. De omzetprognose is mede gebaseerd op de ervaringen in andere vestigingen en de verwachtingen van de goede locatie in Groningen.

Concurrentie

De concurrentie komt vooral van de traditionele en gespecialiseerde koffie- en theehuizen. Het specialisme is echter zo dat alles vanuit het vakmanschap is klaargemaakt en zo dus onderscheidend is. De beleving van chocolade zorgt namelijk voor een unieke omgeving. Als het gaat om prijsconcurrentie is er in het concept gekozen voor de (student)vriendelijke prijzen, zodat het aanbod past bij de doelgroep. Er zijn diverse onderzoeken naar koffiebars gedaan, echter naar een chocoladebar is geen enkel onderzoek bekend. De nieuwe ontwikkeling wordt wel vaak vermeld. Conform branche-informatie drinken we in Nederland minimaal drie koppen koffie per dag. Veelal out-of-home werknemers en scholieren zijn bereid extra te betalen voor de beleving en een uniek product. De chocoladebar is een gat in deze markt. Chocolade biedt meer beleving dan koffie, dus hier is men bereid meer voor te betalen.

Onderscheidend vermogen

De vestiging bevindt zich op een A-locatie. De Oude Boteringestraat is onderdeel van de wandelroute door het historische deel van Groningen tussen de Grote Markt, Vismarkt en het Universiteitsgebied. Gelegen midden in de stad, behorende bij het oudste centrumdeel van Groningen.

Structuur

Financieringsbehoefte

Investeringsoverzicht

Entree fee € 12.500
Verbouwing € 15.000
Inventaris € 20.000
Voorraad € 6.000
Werkkapitaal en onvoorzien € 9.000
Huurgarantie € 7.000
Voorfinanciering btw € 10.500
Vooraad investering € 80.000
Eigen inbreng € 10.000
Lening Knab Crowdfunding € 70.000

Leenbedrag: € 70.000
Rente: 8,5%
Looptijd: 60 maanden, lineaire maandelijkse aflossing.

Huidige financieringen
Op dit moment zijn er geen andere (bancaire) financieringen aanwezig bij Quetzal Groningen.

Risico

Zekerheden & voorwaarden

  • De debiteur is de eenmanszaak Quetzal Groningen, met als onderneemster Judith Muijsson. Door de gekozen rechtsvorm is de onderneemster hoofdelijk aansprakelijk voor het gehele leenbedrag.
  • De huidige en toekomstige voorraden en inventaris worden verpand ten behoeve van de investeerders van Knab Crowdfunding.
  • De overlijdensrisicoverzekering ter hoogte van € 70.000 op het leven van Judith Muijsson wordt verpand aan de investeerders van Knab Crowdfunding;
  • Een zakelijke borgstelling door franchisegever voor € 12.500. Deze heeft op dit moment een materieel karakter.

Dun & Bradstreet

Dun & Bradstreet kwalificeert Quetzal Groningen als Verhoogd risico.

Collin Credit Score

De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit. De Collin Credit Score is mede gebaseerd op de geconsolideerde balans na investering en de prognoses 2018 en 2019. De prognoses zijn hoger dan de andere vestigingen van de franchiseformule, vanwege de gunstige ligging in Groningen. De overall Collin Credit Score is Voldoende.

Rentabiliteit

De vestiging wordt eind februari geopend. De prognose over 10 maanden in 2018 leidt naar een omzet van € 171.000 en een genormaliseerde cashflow van € 25.000. Na aflossing van de lening bij Knab Crowdfunding en privéopnames resteert er voor 2018 een verwacht netto cashflowoverschot van € 14.000 (score Goed). Voor heel 2019 wordt een cashflowoverschot na privé verwacht van € 25.000 (score Excellent) bij een omzet van € 249.000. Omdat de prognose nog wel waargemaakt moet worden, beoordelen wij de Rentabiliteit momenteel op Voldoende.

Solvabiliteit

De solvabiliteit (risicodragend vermogen/balanstotaal) na financiering op de openingsbalans bedraagt 12% (score Matig) op een balanstotaal van € 80.000. Per ultimo 2018 zal het balanstotaal conform licht stijgen (door toevoeging van de winst en na aflossingen) waarna de solvabiliteit door het behaalde resultaat naar verwachting groeit naar 33%, wat resulteert in een score Ruim voldoende. Eind 2019 wordt het eigen vermogen geprognotiseerd op € 60.000 met een solvabiliteit van 57%. Dit correspondeert met de score Excellent. Voor nu hanteren we voor de Solvabiliteit de score Matig.

Liquiditeit

De current ratio (vlottende activa/vlottende passiva) na financiering is 2,6 (score Excellent). Doordat de BTW gedeeltelijk wordt gefinancierd, ontstaat er na teruggave extra werkkapitaal waaruit de aanloopkosten opgevangen kunnen worden. Dit komt de liquiditeit ten goede. Per ultimo 2018 zal de liquiditeit naar verwachting uitkomen op 2,9 (score Excellent). Aan het einde van 2019 zal de current ratio zich naar verwachting verder ontwikkelen naar 4,9 met een score Excellent. Wij beoordelen de Liquiditeit voorzichtigheidshalve op een score Ruim voldoende.

Samenvattend

  • Rentabiliteit: Voldoende
  • Solvabiliteit: Matig
  • Liquiditeit: Ruim Voldoende
  • Overall: Voldoende
Knab gebruikt cookies voor een goede werking van de site en het bieden van gepersonaliseerde informatie en aanbiedingen. Daarvoor analyseren we je online gedrag en de gegevens die bij ons van je bekend zijn. Ga je verder op de site? Dan stem je erin toe dat wij cookies plaatsen. Lees meer: cookiebeleid & instellingen wijzigen
Close