Financierings-behoefte

De totale investeringsbehoefte is € 700.000. Hiervan brengt eigenaar Marc Leclercq € 200.000 in middels een achtergestelde lening en agiostorting. Sponsoring en afspraken met leveranciers dragen voor € 100.000 bij. De gevraagde financiering via Knab Crowdfunding bedraagt € 400.000 De looptijd is 40 maanden, waarvan de eerste 4 maanden aflossingsvrij. Vanaf de vijfde maand geldt een lineaire maandelijkse aflossing in 36 maanden. De rente bedraagt 7,5% gedurende de gehele looptijd.

Risico
 

Dun & Bradstreet kwalificeert Ocean Breeze B.V. als Verhoogd risico. De Collin Credit Score is Ruim Voldoende. De debiteuren zijn Ocean Breeze B.V. en Zuidzande Holding B.V. Er wordt een eerste hypothecaire inschrijving ter hoogte van € 400.000 op het schip Ocean Breeze verkregen ten behoeve van de investeerders van Knab Crowdfunding. M.A.H. Leclercq geeft een persoonlijke borgstelling af voor € 100.000. Deze borgstelling heeft op dit moment morele waarde. Een uiteenzetting van de risico's vind je onder het kopje 'Zekerheden en voorwaarden'.

Leendoel

De financiering wordt gebruikt voor de aankoop van de Volvo Ocean Racer VO70 'Ocean Breeze', de refit van het schip en nieuwe (wedstrijd)zeilen. Een refit geeft een nieuwe dimensie aan het gebruik van een bestaand schip.

Ondernemer

Marc Leclercq (1956) heeft ruime (zee)zeilervaring en is meervoudig winnaar van diverse internationale regatta's (Nautor Swan - Heineken Regatta). Hij maakte ooit deel uit van het team Heiner en heeft records gebroken met de Flying Dutchman. Vanuit zijn netwerk heeft hij een ruime crew geselecteerd die voor de Ocean Breeze ingezet gaan worden, waardoor topniveaus haalbaar zijn.

Marc is na zijn opleidingen (Toegepaste Economie & Marketing) tussen 1978 en 1988 werkzaam geweest op de marketingafdeling bij Unilever in België. Vervolgens is hij tot 2012 verantwoordelijk geweest in diverse wereldwijde management functies in de textielindustrie, retail en de beveiligingsindustrie. Daarnaast is Marc sinds 1995 als consultant actief geweest en heeft hij tussen 2006 en 2016 werkzaamheden verricht als COO bij Harmax. Sinds 2017 focust Marc zich volledig op zijn ondernemingen Zuidzande Holding en Ocean Breeze. Marcs hobby's zijn zeilen, autosport en zijn familie. Marc heeft drie volwassen zonen.

Onderneming

Historie schip

De Ocean Breeze is een Volvo Ocean Race VO70 schip uit 2008, dat derde is geworden in de Volvo Ocean Race in 2008/2009. Destijds heette de boot nog ‘Telefonica Blue’ en zeilde men onder de Spaanse Vlag met de Nederlandse skipper Bouwe Bekking. In 2011 werd de boot verkocht aan een Iers/Chinees team. In dat jaar onderging de boot een totale refit en naamsverandering. De ‘Sanya Lan’ werd zesde in de race van 2011/2012. In 2017 is de Sanya Lan aangekocht door Zuidzande Holding en is het schip omgedoopt tot de ‘Ocean Breeze’.

Verdienmodel

De meeste boekingen voor de Ocean Breeze komen binnen via Bernard Gallay Yacht Brokerage, een bekende partij in de markt voor dergelijke schepen. Ocean Breeze focust zich op drie hoofdactiviteiten:

  • Race charter: verhuur voor deelname aan regatta’s (vanaf € 5.000 per dag).
  • Deliveries: verhuur voor het afleveren van het schip op afgesproken locaties.
  • Corporate Sailing: zakelijke events voor corporates of teambuilding met programma rond de ligplaats.

Ook zorgt sponsoring op het schip en de zeilen voor de nodige neveninkomsten.

Voor 2018 is er tevens een speciaal programma rond de Volvo Ocean Race en de start- en finishplaatsen Cardiff, Gotenburg en Scheveningen/Den Haag. De Ocean Breeze is al geboekt voor The Legends Race van Gothenburg naar Den Haag en later dit jaar de Rolex Middle Sea Race op Malta.

Een dag op de Ocean Breeze

Ocean Breeze B.V. biedt een uniek bedrijfsevenement: één dag meezeilen op een echte Volvo Ocean Racer. Maximaal 12 personen kunnen tegelijkertijd aan dit sportieve zeilavontuur deelnemen. Een ervaren Volvo Ocean Race skipper leert de gasten de gehele boot zelf te zeilen. Het zeilen met de Ocean Breeze is te vergelijken met het runnen van alle facetten binnen een bedrijf. Men wordt een actief lid van de crew en geen passagier. De juiste combinatie van goede samenwerking, leiderschap en teamspirit leidt tot het behalen van successen. Tijdens een “Corporate sail charter” komen zaken als zeiltrim, navigatie, 'boathandling' en sturen veelvuldig aan bod. Men wordt meegenomen in een wereld van slimme navigatie, doordachte tactieken en efficiënte koerskeuzes.

Marktanalyse en onderscheidend vermogen

De verkoop van Charters in de wereld is nog nooit zo hoog geweest. Coporate Charter Sailing is op dit moment hot, hoewel verhuur aan corporate partijen in grote mate samen zal hangen met de conjunctuur, gezien het prijskaartje. Zeilen op een raceschip van dergelijke kwaliteit is echter nauwelijks mogelijk en zeker niet tegen een dergelijke (relatief lage) prijs. Dit is meteen het onderscheidende vermogen ten opzichte van de concurrentie: de prijs-kwaliteitverhouding. De Ocean Breeze is een top performance schip. De nieuwe racezeilen maken dit schip tot de top drie van de beste VO70 schepen in de Charterbusiness.

Juridische structuur

Zuidzande Holding B.V. heeft het schip Ocean Breeze in bezit. Ocean Breeze B.V. huurt het schip van Zuidzande Holding B.V. en exploiteert het schip.

Financieringsbehoefte

Investeringsoverzicht

Aankoop schip *
€ 290.000
Aanschaf nieuwe wedstrijdzeilen
€ 240.000
Refit schip
€ 150.000
Onvoorzien
€ 20.000
Totaal € 700.000
Achtergestelde lening en agiostorting Marc Leclercq
€ 200.000
Sponsoring en afspraken met leveranciers
€ 100.000
Lening Knab Crowdfunding € 400.000
 

*De aankoop van het schip is reeds gerealiseerd en de refit van het schip is in volle gang. Naast de eigen inbreng van Marc Leclercq is er een lening verstrekt door een derde partij voor gebruikt, welke geherfinancierd wordt middels de financiering via Knab Crowdfunding.

Leenbedrag: € 400.000

Rente: 7,5%

Looptijd: 40 maanden, inclusief een aflossingsvrije periode van 4 maanden. Daarna volgt een lineaire maandelijkse aflossing in 36 maanden.

Er is op het moment van financieren door Knab Crowdfunding geen externe financiering aanwezig.