Samenvatting

Nr1 Shops heeft sinds begin 2016 diverse sport webshops en wil deze single channel strategie gaan omzetten naar een cross-channel strategie door een fysieke winkel in Rijen te openen voor liefhebbers van wielersport en mountainbiken. Dit is de tot nu toe belangrijkste doelgroep voor het bedrijf. In de winkel worden naast de meer gangbare merken en modellen ook specialistische merken verkocht. Op deze manier kan het meer toegevoegde waarde aan haar klanten bieden en zich positioneren als (sport)specialist. De fysieke winkel zal ook fungeren als afhaalpunt voor bestellingen via alle webshops.

Nu focust men zich op deze winkel, maar in de toekomst wil men de strategie van specialistische winkel, in combinatie met webshops voor meerdere sportdoelgroepen gaan hanteren. De webshops worden verder ontwikkeld; de domeinnamen hiervoor zijn reeds gereserveerd.Nr1Shops

Financierings-behoefte

De totale investeringsbehoefte bedraagt € 300.000, waarvan € 90.000 aan eigen middelen wordt ingebracht. De gevraagde financiering via Knab Crowdfunding bedraagt € 210.000. De looptijd is 60 maanden met een lineaire maandelijkse aflossing. De rente bedraagt 8% gedurende de gehele looptijd.

Structuur
 

Een organigram van Nr1 Shops vind je onder het kopje 'Onderneming'.

Risico
 

Dun & Bradstreet kwalificeert Nr1 Shops B.V. als Verhoogd risico. De overall Collin Credit Score komt uit op Ruim voldoende. De vader van de ondernemer Martijn Bink geeft een persoonlijke borgstelling af van € 40.000. Ondernemer Jesse Dirkx geeft een persoonlijke borgstelling af van € 15.000. De eigenaar van het pand geeft met zijn holding Nick Berkelmans Beheer B.V. een zakelijke borgtocht af van € 25.000. De huidige en toekomstige voorraad wordt verpand ten behoeve van de investeerders van Knab Crowdfunding. Bovendien wordt er een niet-onttrekkingsverklaring tot en met een solvabiliteit van 30% afgegeven.

Ondernemers

Martijn Bink en Jesse Dirkx zijn de gedreven ondernemers van Nr1 Shops. Vanuit verschillende invalshoeken hebben zij relevante werkervaring opgedaan.

Martijn Bink (29) is Algemeen Directeur. Hij heeft een universitaire opleiding Bedrijfseconomie afgerond en is al jaren een fanatiek wielrenner. Naast zijn voormalige baan als teamleider bij Albert Heijn is hij een webshop begonnen in wielrenproducten. Deze webshop staat aan de basis van het huidige Nr1 Shops.

Jesse Dirkx (30) is Operationeel Directeur. Hij heeft een hbo-opleiding Small Business and Retail Management afgerond. Hiervoor heeft hij gewerkt als teamleider bij Albert Heijn en in die tijd heeft hij diverse webshops ontwikkeld.

Samen staan zij aan de basis van Nr1 Shops en zijn ze gemotiveerd dit uit te laten groeien tot een vooraanstaande sport webshop en winkel.

Niels Wubben (28), jarenlang werkzaam als fietsenmaker, is verantwoordelijk voor de werkplaats. Tevens is hij met Martijn verantwoordelijk voor de verkopen in de winkel. Als ex-professioneel wielrenner heeft hij veel kennis van het product en een goed netwerk in de wereld van het wielrennen.

De ondernemers worden ondersteund door Ad Bink en Nick Berkelmans. Ad Bink, vader van Martijn, is Financieel Directeur bij Nr1 Shops B.V. Hij is reeds jaren Financieel Directeur bij diverse bedrijven en bekleedt deze functie op dit moment ook bij een webshop/winkel in kinderkleding.

Nick Berkelmans, investeerder en medeaandeelhouder van Nr1 Shops B.V., is de eigenaar van het pand en is een vooraanstaande retail-ondernemer in Rijen. Zo heeft hij jarenlang succesvol een Albert Heijn geëxploiteerd.

Onderneming

De kern van de business van Nr1 Shops B.V. is de (online)verkoop van sport gerelateerde producten binnen de consumentenmarkt. Tot nu toe heeft men dit met webshops onder de naam van de betreffende sport gedaan (Nr1FietsShop.nl, Nr1WielerShop.nl, Nr1FitnessShop.nl, etc.). Om meer service en toegevoegde waarde aan haar klanten te bieden, richten de ondernemers zich op een combinatie van webshops én fysieke winkels. Dit doet men in eerste instantie uitsluitend voor de fiets business. Dit is momenteel de best ontwikkelde webshop en staat het dichtst bij de ondernemers zelf. De winkel wordt geopend in het centrum van Rijen. Zodra dit succesvol is, wil men ook voor webshops van de andere sporten de mogelijkheden voor het openen van een fysieke winkel onderzoeken. In de tussentijd zal men diverse andere webshops opzetten en verder ontwikkelen om zo te ervaren wat de meest geschikte sporten zijn om het dubbele verkoopkanaal concept op toe te passen. Uiteindelijk wil men naar het concept toe waarbij onder andere voorraden vanuit de diverse fysieke winkels en webshops direct inzichtelijk zijn, waardoor het concept met meerdere verkoopkanalen wordt gerealiseerd.

De fysieke winkel

De fietsenwinkel wordt geopend in Rijen aan het Raadhuisplein. De winkel ligt in een winkelgebied met ruime parkeergelegenheid voor de deur. In de winkel wordt, naast de verkoop van (elektrische) stadsfietsen en sportfietsen, een werkplaats ingericht. Het assortiment is zorgvuldig gekozen en bestaat uit diverse, grote en populaire merken. Daarnaast gaan we merken voeren met een selectieve distributie, zodat er een gezonde balans is tussen omzet en marge.

Op het gebied van wielrennen, mountainbiken en fietsen is Nr1 Shops klant bij alle groothandels en dealer van de meeste interessante merken. Daarnaast is er met Martijn en Niels veel inhoudelijke kennis in huis, waardoor er extra service geleverd wordt in de fysieke winkel. Dit zijn redenen waardoor Nr1 Shops als eerste Nr1FietsShop, Nr1WielerShop en Nr1MTBShop vanuit een fysieke winkel service gaat leveren en verkopen.

Concurrentiepositie en onderscheidend vermogen​

Lokaal

Volgens branchegegevens blijkt dat de potentiële omzet in Rijen voor fietsen en fiets-gerelateerde producten € 1.261.000 omzet bedraagt. Momenteel is er in Rijen één stadsfietsenwinkel en één fietsenreparatieservice actief. Dit prognosticeert een onbenut omzetpotentieel van ongeveer € 700.000. Daarnaast stopt de enige stadsfietsenwinkel er naar verwachting binnen 5 jaar mee. Met deze eigenaar zijn reeds gesprekken gevoerd om de werkzaamheden en merknamen over te nemen.

Regionaal

Naast lokale verkopen richt Nr1 Shops zich met de winkel op regionale verkopen. In de regio is er geen directe concurrent die een goede verbinding tussen webshop en winkel heeft. Daarnaast heeft Nr1 Shops diverse merknamen waarvoor zij de enige aanbieder in de regio zijn, zoals verschillende fiets-, onderdelen- en accessoiresmerken.

Landelijk

In Nederland zijn er diverse grote spelers aanwezig, waaronder: Futurumshop, Mantel en 12go Biking. Onder deze spelers bevinden zich verschillende kleinere spelers. Het doel is om de komende vijf jaar richting deze drie grote ondernemingen te groeien. Het feit dat Nr1 Shops verschillende webshops met verschillende takken van sport heeft, onderscheidt het zich van de directe concurrenten.

 • Nr1 Shops B.V. verkoopt uitsluitend de betere merken
 • Snelle levering, daarnaast dient de winkel ook als afhaalpunt
 • Persoonlijke service
 • Uniek concept

SWOT

Sterktes
 • Goed concept met de combinatie van webshop en fysieke winkel
 • Goed merkenbeleid, inclusief specialistische merken
 • Ruimte in de lokale en regionale markt voor een extra aanbieder
Zwaktes
 • Vooralsnog een jong bedrijf met jonge ondernemers
 • Vooralsnog een kleine speler in de markt
Kansen
 • Populariteit mountainbiken en wielrennen is erg groot en groeiende
 • Uitbreiding cross-channels (dubbele verkoopkanalen-) strategie verspreid over meerdere sporten
Bedreigingen
 • Veel (algemene) webshops
 • Retail-winkels in kleinere dorpskernen hebben het moeilijk als gevolg van te weinig specialistische producten en focus

Structuur

Financieringsbehoefte

Investeringsoverzicht

Aanleggen voorraad € 170.000
Werkkapitaal € 60.000
Voorfinanciering btw € 35.000
Diverse kleine investeringen € 35.000
Totale investeringsbehoefte € 300.000
Eigen inbreng € 90.000
Lening via Knab Crowdfunding € 210.000

Leenbedrag: € 210.000

Rente: 8%

Looptijd: 60 maanden, lineaire maandelijkse aflossing

Risico

Zekerheden en voorwaarden

 • Ter handhaving van de solvabiliteit is een niet-onttrekkingsverklaring overeengekomen. Deze houdt in dat er geen onttrekkingen aan het vermogen van Nr1 Shops B.V. mogen plaatsvinden, zolang de solvabiliteit (werkelijk eigen vermogen ten opzichte van het balanstotaal conform berekening Knab Crowdfunding) 30% of lager is.
 • vader van Martijn Bink, de heer A. Bink geeft een persoonlijke borgstelling af voor € 40.000. Deze borgstelling heeft op dit moment materiële waarde.
 • Jesse Dirkx geeft een persoonlijke borgstelling af voor € 15.000. Deze borgstelling heeft op dit moment materiële waarde.
 • Nick Berkelmans Beheer B.V. geeft een zakelijke borgstelling af voor € 25.000. Deze borgstelling heeft op dit moment materiële waarde.
 • De totale huidige en toekomstige voorraad van Nr1 Shops B.V. zal worden verpand ten behoeve van de investeerders van Knab Crowdfunding.

Dun & Bradstreet

Dun & Bradstreet noteert een Verhoogd risico voor Nr1 Shops B.V. Dit is mede gezien het startende karakter van het bedrijf.

Collin Credit Score

De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit. De score is gebaseerd op de prognoses voor 2017, 2018 en 2019 zoals opgesteld door de directie en middels een onderzoeksrapport bevestigd door de accountant van Nr1 Shops B.V.

Rentabiliteit

Eind 2015 zijn de ondernemers, naast hun bestaande loondienstverbanden, gestart met de eerste webshops. In het eerste jaar (2016) heeft Nr1 Shops B.V. circa € 430.000 omzet behaald met een klein positief resultaat, zonder privé-opnames van € 10.000. Ultimo 2016 hebben beide ondernemers de loondienstverbanden opgezegd om zich volledig op de zaak te richten. De ondernemers verwachten met de toevoeging van de winkel met een fors oppervlak en een geleidelijke uitbreiding van de webshops de omzetprognoses te halen. Dit is mede gebaseerd op marktonderzoek in Rijen en omgeving. Met de geprognosticeerde omzet van € 1.240.000 in 2017 wordt een kasstroom gerealiseerd van € 35.000. Hiermee kan de aflossing het 1e jaar net niet betaald worden en hier is rekening mee gehouden in de financieringsopzet. Door de verwachte geleidelijke groei van de omzet in 2018 naar € 1.480.000 stijgt naar verwachting de kasstroom naar € 49.000. Dit is toereikend voor de financieringsverplichtingen. Aangezien de score gebaseerd is op prognoses, kwalificeren we deze voorzichtigheidshalve als Voldoende.

Solvabiliteit

Door de eigen inbreng van de aandeelhouders is het totale eigen vermogen bij financiering € 90.000, op een balanstotaal van € 300.000 (30%). Hiermee komen we tot een solvablititeitsscore Goed. Dit eigen vermogen zal in de jaren na 2017 door winsttoevoeging verder verbeteren. Vanwege het startende karakter kwalificeren we de solvabiliteitsscore op Ruim voldoende.

Liquiditeit

Een groot deel van de investeringsbehoefte is bedoeld voor de opbouw van voorraden van de winkel en de webshops. Mede door deze investeringen is de current ratio in 2017 Excellent. In de financieringsopzet is er ruimte voor werkkapitaal en voorfinanciering van BTW, waardoor de liquide positie ontspannen blijft wanneer de verwachte omzetten worden gerealiseerd met Excellente current ratio’s. Bij een toenemende omzet zal de absolute voorraad toenemen, hiermee is rekening gehouden in de liquiditeitsprognoses en onze kwalificatie. Hiermee komen we vooralsnog tot de score Ruim voldoende voor de liquiditeit.

Samenvattend

 • Rentabiliteit: Voldoende
 • Solvabiliteit: Ruim Voldoende
 • Liquiditeit: Ruim Voldoende
 • Overall: Ruim Voldoende