Samenvatting

Thanasis Chrissikopoulos neemt het goedlopende Italiaanse restaurant 'Farinella' in Schiedam over. De huidige eigenaar wil zich volledig richten op zijn andere restaurant. Thanasis heeft veel horeca ervaring en zijn twee kinderen (17 & 22) gaan meewerken in de zaak. Door lange(re) openingstijden, het aanbieden van de lunch- en bezorgingservice en met een aantal aanpassingen op de menukaart wil Thanasis het restaurant verder uitbouwen.

Financierings-behoefte

De totale investeringsbehoefte bedraagt € 130.000. De eigen inbreng bedraagt € 10.000 en er wordt € 20.000 middels achtergestelde leningen gefinancierd. De gevraagde financiering via Knab Crowdfunding bedraagt € 100.000. De looptijd is 60 maanden met een lineaire maandelijkse aflossing. De rente bedraagt 8,5% gedurende de gehele looptijd.

Structuur

Een organigram van Mediteranneo vind je onder het kopje 'Onderneming'.

Risico
 

De overall Collin Credit Score komt uit op Voldoende. Dun & Bradstreet kwalificeert de eenmanszaak Thanasis Chrissikopoulos h.o. ristorante pizzeria “Mediterraneo” als Verhoogd risico. De debiteur voor de financiering is Thanasis Chrissikopoulos h.o. ristorante pizzeria “Mediterraneo”. De (huidige en toekomstige) voorraad en inventaris wordt verpand aan de investeerders van Knab Crowdfunding. De heer Thanasis Chrissikopoulos sluit een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering af van € 100.000, welke wordt verpand aan de investeerders van Knab Crowdfunding. De leningen van € 15.000 en van € 5.000 worden achtergesteld ten opzichte van de lening via Knab Crowdfunding.

Leendoel

Thanasis Chrissikopoulos gaat een bestaand Italiaans restaurant 'Farinella' in Schiedam overnemen. De financiering is bestemd voor de betaling van de goodwill en overname van inventaris. Verder zal de financiering worden gebruikt voor een kleine verbouwing en opstartkosten.

Financieringspartner

Deze lening via Knab Crowdfunding is tot stand gekomen in samenwerking met Credion.

 

Ondernemer

Thanasis Chrissikopoulos (48) is alleenstaand en van Griekse komaf. Hij heeft een rijk horecaverleden. Vanuit de schoolbanken is hij direct begonnen in de horeca en heeft inmiddels de nodige ervaring opgebouwd. Eerder was hij eigenaar van Pegasus Rotterdam, welke hij na een succesvolle periode heeft verkocht. In zijn periode als zelfstandig ondernemer heeft hij veel geleerd. Vooral operationeel, maar zeker ook de bedrijfsmatige kant. De liefde voor het exploiteren van een eigen restaurant is altijd gebleven en het wachten was op een nieuwe kans.

Tot nu was hij vertegenwoordiger van horeca artikelen en kwam hij hierdoor geregeld bij ristorante Farinella. Mede hierdoor heeft hij de kans gekregen om zijn droom te verwezenlijken en dit traditionele Italiaanse restaurant over te nemen. Zijn twee thuiswonende kinderen van 17 en 22 jaar wonen bij Thanasis, hebben ook horeca ervaring en gaan assisteren waar nodig.

Onderneming

Ristorante Farinella

Ristorante Farinella is een reeds zes jaar bestaand familierestaurant met een gevestigde naam in Schiedam. Het traditioneel Italiaanse restaurant is met name gespecialiseerd in ovenpizza’s, maar biedt ook vis en vleesgerechten aan. De huidige familie heeft twee vestigingen (Schiedam en Vlaardingen) en heeft gezien de leeftijd van de ondernemer en de gewenste focus op een andere vestiging besloten om het restaurant in Schiedam te verkopen. Ristorante Farinella heeft een goede naam in Schiedam en omstreken.

De horeca gelegenheid biedt 70 zitplaatsen en beschikt over een terras aan het water met 60 terrasplaatsen. De gerechten van het restaurant kunnen ook worden afgehaald. Daarnaast zijn erkende bedrijven zoals onder andere voetbalclub Sparta Rotterdam terugkerende gasten.

Locatie

Het restaurant bevindt zich in een woonwijk op een mooie locatie aan het water nabij een winkelcentrum met gratis parkeermogelijkheden. Het is het enige Italiaanse restaurant in de omgeving en naast een Turks restaurant en een snackbar is er geen directe concurrentie.

Na de overname

Na de opstartperiode worden er direct een aantal veranderingen doorgevoerd:

 • Momenteel is het restaurant geopend van woensdag t/m zondag van 16:00 tot 22:30 uur. Na de overname is het restaurant zeven dagen per week geopend en worden er in de lente en zomer lunchgerechten aangeboden.
 • Er wordt een bezorgservice opgezet en het aangrenzende bedrijventerrein wordt actief benaderd voor het bezorgen van de gerechten.
 • Men kiest voor een eenvoudige menukaart met (meer) verse en gezonde gerechten.

Structuur

Financieringsbehoefte

Investeringsoverzicht

Overname / goodwill
€ 80.000
Inventaris
€ 20.000
Verbouwing
€ 10.000
Werkkapitaal / kosten
€ 20.000
Investeringsbehoefte € 130.000
Eigen inbreng
€ 10.000
Achtergestelde lening verkoper
€ 15.000
Achtergestelde lening familie
€ 5.000
Lening via Knab Crowdfunding € 100.000

Leenbedrag: € 100.000

Rente: 8,5%

Looptijd: 60 maanden, lineaire maandelijkse aflossing.

Risico

Zekerheden & voorwaarden

 • De debiteur is Thanasis Chrissikopoulos h.o. ristorante pizzeria 'Mediterraneo'. Vanwege de gekozen rechtsvorm is de ondernemer hoofdelijk aansprakelijk voor het gehele leenbedrag. Op dit moment is de privé vermogenspositie van de ondernemer beperkt.
 • De (huidige en toekomstige) inventaris en voorraad van Thanasis Chrissikopoulos h.o. ristorante pizzeria “Mediterraneo” wordt verpand aan de investeerders van Knab Crowdfunding.
 • Ten behoeve van de lening via Knab Crowdfunding wordt er een overlijdensrisicoverzekering afgesloten op het leven van Thanasis Chrissikopoulos voor een bedrag van minimaal € 100.000. Deze is gelijk aan de looptijd van de lening via Knab Crowdfunding en wordt verpand aan de investeerders van Knab Crowdfunding.
 • De lening van € 15.000 te verstrekken door de verkopende partij zal worden achtergesteld ten opzichte van de lening via Knab Crowdfunding. Op de lening zullen de eerste vier jaren geen aflossingen plaatsvinden. De rente wordt wel betaald.
 • De lening van € 5.000 te verstrekken door een familielid zal worden achtergesteld ten opzichte van de lening via Knab Crowdfunding. Op de lening zullen gedurende de looptijd van de crowdfund lening geen aflossingen plaatsvinden. De rente wordt wel betaald.

Dun & Bradstreet

Collin werkt samen met het onafhankelijke creditratingbureau Dun & Bradstreet (D&B). De D&B Rating wordt gebruikt als voorspellende indicator om bedrijfsrisico’s te evalueren. Dun & Bradstreet kwalificeert Thanasis Chrissikopoulos h.o. ristorante pizzeria “Mediterraneo” als Verhoogd Risico. Voor deze aanvraag hanteren wij de score Verhoogd risico.

Collin Credit Score

De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit. De score is gebaseerd op de winst en verliesrekening 2017 van het bestaande restaurant en de prognoses over 2018 en 2019 zoals aangeleverd door de adviseur en de klant. De overall Collin Credit Score kwalificeren we als Voldoende.

Rentabiliteit

De gerealiseerde omzet per ultimo 2017 onder de vorige eigenaar bedroeg € 251.000 met een operationele cashflow van € 86.000 voor privéopnames. Ultimo 2018 wordt een omzet geprognosticeerd van € 277.000 met een genormaliseerde operationele cashflow van € 40.000. De brutomarge is voorzichtigheidshalve lager geprognosticeerd en de kosten hoger ten opzichte van de realisatie over 2017. Ultimo 2019 wordt een omzet geprognosticeerd van € 305.000 met een operationele cashflow van € 40.000. Voor beide jaren is dit voldoende voor de aflossingsverplichtingen. De Rentabiliteit kwalificeren we derhalve als Voldoende.

Solvabiliteit

Door de eigen inbreng en de achtergestelde leningen is de solvabiliteit vanaf de start 23% met een score Voldoende. Naar verwachting stijgt de solvabiliteit naar 29% ultimo 2018 (score Ruim voldoende). Aangezien de activa vooral uit goodwill bestaat kwalificeren we de Solvabiliteit als Voldoende.

Liquiditeit

De current ratio na financiering komt uit op 1,0 (score Voldoende). Ultimo 2018 wordt een current ratio begroot van 1,1 (score Voldoende). Volgens prognose ultimo 2019 zal de current ratio stijgen naar 1,9 (score Excellent). Vooralsnog kwalificeren we de Liquiditeit op Voldoende.

Samenvattend

 • Rentabiliteit: Voldoende
 • Solvabiliteit: Voldoende
 • Liquiditeit: Voldoende
 • Overall: Voldoende