Samenvatting

La Bottiglia opent begin 2019 haar deuren met een authentieke Italiaanse keuken di Nona (Italiaans voor Oma) in de provincie Zeeland in Schouwen-Duiveland. La Bottiglia is de handelsnaam van Schippers vof.

De ondernemers zijn het aanstaande ondernemersechtpaar de heer T.M. Siesse en mevrouw D.A. Schippers. De heer Siesse is jarenlang (30 jaar ervaring) een bekende kok (in loondienst) in Schouwen-Duiveland, met en passie voor en gespecialiseerd in authentieke Italiaanse recepten. Mevrouw Schippers heeft een achtergrond en trackrecord in directiesecretariaat, human resources en horeca. Beiden willen nu eindelijk de stap naar ondernemerschap zetten en die kans doet zich nu voor na een stevige voorbereiding.

Financierings-behoefte

De totale investeringsbehoefte bedraagt € 160.000. Hiervan brengen de ondernemers zelf € 50.000 in. De gevraagde financiering via Knab Crowdfunding bedraagt € 110.000. De looptijd is 60 maanden met een lineaire maandelijkse aflossing. De rente bedraagt 9% gedurende de gehele looptijd.

Structuur

Een organigram van Schippers vof vind je onder het kopje 'Onderneming'.

Risico
 

Dun & Bradstreet kwalificeert Schippers vof met een Laag risico. De overall Collin Credit Score is Voldoende. De debiteur is Schippers vof t.h.o.d.n. La Bottiglia. De heer T.M. Siesse en mevrouw D.A. Schippers zijn daardoor hoofdelijk aansprakelijk voor het gehele leenbedrag. Er wordt een overlijdensrisicoverzekering gesloten van minimaal € 100.000 op het leven van de heer Siesse en deze wordt verpand aan de investeerders van Knab Crowdfunding. De (huidige en toekomstige) inventaris en voorraad van Schippers vof wordt verpand aan de investeerders van Knab Crowdfunding. De lening van de verkoper wordt achtergesteld ten behoeve van de investeerders van Knab Crowdfunding.

Leendoel

Het enthousiaste horeca-echtpaar, Tonny en Daniëlle Siesse, hebben de mogelijkheid een goedlopende horecaonderneming in Den Osse over te nemen, waarvan zij een Italiaanse taverna gaan maken. De financiering is bestemd voor de betaling van de goodwill en overname van inventaris. Verder zal de financiering worden gebruikt voor opstartkosten.

Ondernemers

Tonny Siesse, 52 jaar.

"Ik ben werkzaam als kok in een Italiaans restaurant en na 36 jaar door de wol geverfd. Als jonge jongen ben ik begonnen in een kleine pizzeria. Leergierig als ik ben, heb ik het vak geleerd van een oude Siciliaan. Van hem heb ik écht Italiaans leren koken. Het bedrijf is mede dankzij mijn vakkennis uitgegroeid en al jaren een begrip in Zeeland. Ik ben uiteraard in bezit van het AOV-café- en sociale hygiëne diploma om aan alle vergunningsvereisten te voldoen.

Mijn passie is koken en specifiek de Italiaanse keuken. Ik heb ik mij in de loop der jaren hierin steeds verder ontwikkeld. Mijn vrouw en ik hebben verschillende reizen door Italië gemaakt, iedere reis naar een ander deel van dit mooie culinaire land. Op deze reizen heb ik veel inspiratie opgedaan. De echte Italiaanse mama's hebben mij dan ook veel geleerd. Met heel veel enthousiasme en vooral veel creatieve passie ga ik mijn droom, een Italiaanse Taverna, waarmaken.

Een gezellig restaurantje waar het fijn vertoeven is of lekker buiten op het terras, in de ambiance van het land. Naast het eten is Italië bekend om zijn fantastische wijnen. De combinatie van prachtige gerechten, begeleid door de juiste wijn vormen tezamen het idee voor een Cantina. Hier wil ik wijnproeverijtjes organiseren waarbij het uiteraard mogelijk is de wijn te kopen. Ik stel mij de huiselijke sfeer voor, met het gezelschap aan een lange, grote tafel, genieten van al het heerlijks dat de Italiaanse keuken te bieden heeft.

Kortom, een idyllische, echte Italiaanse beleving waarvan ik u graag deelgenoot wil maken. Gezien mijn jarenlange ervaring in de horeca op Schouwen-Duiveland ken ik de markt als geen ander. Vandaar dat ik ervan overtuigd ben dat er ruimte is voor een nieuwe, frisse formule. Ik ken de behoefte van de gasten en kan hierop heel goed inspelen".

Daniëlle Schippers, 50 jaar.

"Ik ben werkzaam als officemanager en daarnaast heb ik 15 jaar horecaervaring. Ik ben in het bezit van het diploma directiesecretaresse Schoevers, het café-, sociale hygiëne- en BHV-diploma. In mijn huidige en vorige functies heb ik leidinggevende ervaring opgedaan. Ik ben administratief goed onderlegd. Door de combinatie van ervaring en kennis in de horeca en verschillende andere sectoren, heb ik mij ontwikkeld tot een goede gastvrouw en ben ik in staat personeel op een juiste manier aan te sturen".

Onderneming

Algemeen

Een authentieke Italiaanse taverna, waar (h)eerlijke producten worden geserveerd en waarbij de gast twijfelt of hij zich in Zeeland bevindt of in Italië. De uitstraling op het terras en restaurant maken het tot een idyllische Italiaanse beleving met een Zeeuwse twist. Een unieke formule voor Schouwen-Duiveland. De sfeer van vakantie aan de kust, een lunch- en dinerkaart met een verrassend gevarieerd menu, verschillende hapjes en drankjes gemaakt van lokale producten maken deze zaak een plekje om naar terug te keren. De gerechten worden uiteraard vergezeld door kwalitatief goede Italiaanse wijnen in een goede prijs/kwaliteit verhouding. Met onze taverna kunnen wij inspelen op de behoeften van de consument. Of het nu gaat om de lokale bevolking, vakantiegasten, verjaardag-, bedrijfsfeest of gezellige bijeenkomsten met een club, voor iedereen bieden wij een gepast aanbod.

Doelgroep

De onderneming richt zich op een brede doelgroep. Italiaans eten is geliefd bij jong- en oud. De menukaart biedt voor elk wat wils, zowel in de keuze van gerechten als in prijs. Zowel voor toeristische bezoekers als lokale bevolking toegankelijk.

Positionering

De taverna is gelegen tegenover de jachthaven en te midden van campings en recreatiefaciliteiten. De vraag naar goede eetgelegenheden is groot. Er is immers veel meer dan pasta en pizza en deze rijkdom wil ik graag met mijn gasten delen. Daarnaast bieden wij een unieke, Italiaanse lunchkaart die ons op een andere wijze positioneert in deze markt.

foto: uitzicht camping en haven Den Osse

Onderscheidend vermogen

De Italiaanse keuken is erg geliefd en kent zoveel variatie dat het voor iedere leeftijdscategorie toegankelijk is. In de wijde omtrek is er geen eetgelegenheid die gelijkenis toont met de gerechten die wij willen serveren.

Structuur

Financieringsbehoefte

Investeringsoverzicht

overnamesom onderneming € 115.000
werkkapitaal € 45.000
totale investeringsbehoefte € 160.000
achtergestelde lening verkoper * € 50.000
lening via Knab Crowdfunding € 110.000

Leenbedrag: € 110.000

Rente: 9%

Looptijd: 60 maanden

* Deze achtergestelde lening is een voorfinanciering door de verkoper van de eigen inbreng van de ondernemers. De ondernemers zullen deze achtergestelde lening aflossen met de opbrengst uit de verkoop van hun woonhuis.

Risico

Zekerheden & voorwaarden

  • De debiteur is Schippers vof t.h.o.d.n. La Bottiglia. De heer T.M. Siesse en mevrouw D.A. Schippers zijn als firmanten beiden hoofdelijk aansprakelijk voor de totale lening.
  • Ten behoeve van de lening van Knab Crowdfunding wordt er een overlijdensrisicoverzekering afgesloten op het leven van de heer T.M. Siesse voor een bedrag van minimaal € 100.000. Deze is gelijk aan de looptijd van de lening van Knab Crowdfunding en wordt verpand aan de investeerders van Knab Crowdfunding.
  • De huidige en toekomstige voorraad van Schippers vof worden verpand aan de investeerders van Knab Crowdfunding.
  • De lening ter hoogte van € 50.000 van de verkoper wordt achtergesteld aan de investeerders van Knab Crowdfunding. De rente wordt wel betaald. Aflossing vindt alleen plaats uit de opbrengst van verkoop van de eigen woning van de ondernemers.

Dun & Bradstreet

Knab Crowdfunding werkt samen met het onafhankelijke creditratingbureau Dun & Bradstreet. De kwalificatie van Dun & Bradstreet wordt gebruikt als voorspellende indicator om bedrijfsrisico’s te bepalen. De kwalificatie voor Schippers vof is Laag risico.

Collin Credit Score

De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit. De Collin Credit Score is gebaseerd op gedetailleerde prognoses voor de jaren 2019, 2020 en 2021. De overall Collin Credit Score komt uit op Voldoende.

Rentabiliteit

De rentabiliteit is op basis van de prognoses 2019 (startjaar) tot en met 2021 toereikend om aan alle verplichtingen te voldoen. Hoewel het hier een startend bedrijf betreft, vindt de exploitatie plaats in een bestaand horecapand naast een vakantiepark (Landal Port Greve) gelegen aan het water in Schouwen-Duivenland (Zeeland). Daarnaast is de naam en faam van Tonny Siesse als bekende kok op dat eiland een pre voor zijn loyale klandizie.

De aflossingsverplichtingen in het eerste jaar bedragen € 22.000 waarbij een cashflow na privé-onttrekkingen wordt verwacht van € 29.000 bij een omzet van € 325.000. Volgens de prognose 2020 stijgt dit naar een cashflow van circa € 50.000 bij een omzet van € 360.000. Indien deze prognoses behaald worden, dan is de score voor de rentabiliteit Goed. Echter is alles volledig gebaseerd op prognoses, waardoor we de score voor de Rentabiliteit afwaarderen naar Voldoende.

Solvabiliteit

Door de eigen inbreng van € 50.000 bij een openingsbalans van € 160.000 is de aanvangssolvabiliteit 31% (score Ruim voldoende). Die eigen inbreng wordt gerealiseerd door de verkoop van de privé woning welke een minimale overwaarde van € 50.000 heeft. De verwachting is dat de solvabiliteit de komende jaren zal stijgen. Voor nu kwalificeren we de score voor de Solvabiliteit op Ruim voldoende.

Liquiditeit

Aangezien er in de financieringsopzet rekening gehouden is met een liquiditeitsbuffer, is de liquiditeit vanaf het begin ontspannen met een current ratio (vlottende activa/vlottende passiva) 1,9. Hierbij bestaat de vlottende passiva voornamelijk uit de jaarlijkse aflosverplichting van € 22.000. Voor de komende jaren wordt een stijging van de current ratio geprognosticeerd. Aangezien de score volledig op prognose is gebaseerd, hanteren we voor de Liquiditeit de score Voldoende.

Samenvattend

  • Rentabiliteit: Voldoende
  • Solvabiliteit: Ruim Voldoende
  • Liquiditeit: Voldoende
  • Overall: Voldoende