Samenvatting

Granito Natuursteen Design verkoopt diverse natuurstenen producten voor de zakelijke en particuliere markt. Binnen de onderneming is een team aanwezig die de producten op maat ontwerpt en monteert op locatie. Onderstaand een greep uit het assortiment:

  • Designtafels van graniet of harsteen voor zowel binnen (keuken of woonkamer) als buiten.
  • Wastafelbladen van natuursteen of keramische wasbakken en waskommen voor bijvoorbeeld de badkamer.
  • Natuurstenen vloertegels voor zowel particuliere woningen als voor bedrijfs- en kantoorpanden.

Granito Natuursteen Design is door concurrerend prijsbeleid en uitstekende service een gevestigde naam in de branche. Vanuit het gehele land weet de consument het bedrijf te vinden. Naast eigenaar van Granito heeft Wim van Uden ook een nieuw product ontworpen. De afgelopen jaren heeft Wim in eigen beheer een natuurstenen energiezuinige radiator ontwikkeld. In januari 2017 heeft hij de eerste natuurstenen radiatoren verkocht onder de merknaam Navera. Deze natuurstenen verwarmingsradiatoren zijn verkrijgbaar in graniet. Het feit dat het natuursteen de warmte absorbeert en lang vasthoudt, maakt deze radiator uniek en duurzaam. Tevens heeft Wim de afgelopen twee jaar gewerkt aan de ontwikkeling van het koken op een natuurstenen werkblad. Het idee om een dergelijke kookplaat voor thuisgebruik te ontwikkelen is ontstaan nadat Jonnie de Boer (3-sterrenchef van de Librije) in zijn keuken onder andere gerechten maakt op een kookplaat van marmer.

Financierings-behoefte

De totale investeringsbehoefte is € 95.000 voor de marketing en verkoop van de nieuwe producten, de daarmee gepaard gaande werkkapitaalbehoefte en een stukje financiering van debiteuren en inventaris. Dit wordt gedeeltelijk gefinancierd door de inbreng van eigen middelen à € 20.000. De gevraagde financiering via Knab Crowdfunding is € 75.000.

Structuur
 

Een organigram van Granito Natuursteen Design vind je onder het kopje 'Onderneming'.

Risico
 

Dun & Bradstreet geeft voor de onderneming een Laag risico aan. De Collin Credit Score komt uit op Voldoende. Er wordt een tweede hypothecaire inschrijving van € 75.000 gevestigd op het woonhuis. Deze heeft een materiële waarde. Daarnaast worden de goederen, inventaris en voorraad van Granito Natuursteen Design verpand aan de investeerders van Knab Crowdfunding.

Leendoel

De financiering wordt aangewend voor de groei van het huidige assortiment en ook om de twee nieuwe producten op een juiste manier in de markt te zetten. Dit zijn granieten radiatoren en natuurstenen kookbladen (“koken op het werkblad”), welke momenteel nauwelijks naamsbekendheid hebben in Nederland. Daarom zal een deel van het gevraagde investeringsbedrag worden aangewend voor marketing -en verkoop activiteiten.

Ondernemer

Wim van Uden (63 jaar) is getrouwd met M.M.A. van Uden-Roijackers (58). Zij hebben samen drie uitwonende kinderen. De belangrijkste ondernemerskwaliteiten van Wim zijn vakmanschap, leergierig en resultaatgericht. In 1979 begon Wim (na een brede opleiding waaronder die tot bankwerker) met zijn eerste baan bij een aannemer. Als bijverdienste begon hij ook met het verkopen van verzekeringen in de avonduren en weekenden. Twee jaar later heeft hij zijn baan opgezegd en is hij begonnen als vrije agent voor een verzekeringsmaatschappij. Naast verzekeringen was hij ook actief als verzekeringsadviseur en schaderegelaar. In 1991 begon Wim samen met zijn vrouw Adviesbureau Van Uden. Vijf jaar later is dit kantoor uitgebreid met een makelaardij genaamd Van Uden Vastgoed. Na beide bedrijven succesvol te hebben uitgebouwd, heeft Wim deze in 2003 overgedaan aan zijn kinderen. Vervolgens is Wim het huidige Granito Natuursteen Design gestart.

Onderneming

Algemeen

Granito Natuursteen Design is gespecialiseerd in keukenbladen, wanden, spoelbakken, tegels en terrastegels. Maar ook voor maatwerk op het gebied van graniet. Op het gebied van natuursteen heeft Granito Natuursteen Design een uitgebreid assortiment.

Granito Natuursteen Design heeft zich tot en met 2016 vooral gericht op de particuliere markt. Meer specifiek op de particulier die kiest voor kwalitatief goede producten en die bereid is daarvoor wat extra te betalen. Granito Natuursteen Design heeft een assortiment wat zich richt op het hoger segment. Met de marktintroductie van granieten verwarmingsradiatoren en koken op natuurstenen keukenbladen worden ook de eerste stappen gezet op de zakelijke markt.

 

Visie

De doelstelling is om hoogstaande, kwalitatief aansprekende natuurstenen producten te maken voor consumenten. Een op de wensen van de klant afgestemd product. Specifieke klantwensen op het gebied van afmetingen en type afwerkingen van het natuurstenen product worden graag in behandeling genomen.

Strategie

De ondernemer ziet kansen om zijn bedrijf te laten groeien. De strategie is om de komende jaren de omzet naar een hoger plan te brengen door nieuwe producten op de markt te introduceren. Dit wordt bewerkstelligd door onder meer natuurstenen verwarmingsradiatoren en kookplaten aan het assortiment toe te voegen. Hiermee onderscheidt hij zich binnen de branche en zal de naamsbekendheid van Granito Natuursteen Design toenemen. Dit resulteert in een verbetering van de concurrentiepositie en de omzet.

Structuur

Financieringsbehoefte

Investeringsoverzicht

Inventaris
€ 5.000
Debiteuren € 35.000
Werkkapitaal
€ 40.000
Marketing- en verkoopkosten
€ 15.000
Totale financieringsbehoefte € 95.000
Eigen inbreng € 20.000
Gevraagde financiering via Knab Crowdfunding € 75.000
 

Leenbedrag: € 75.000

Rente: 8%

Looptijd: 48 maanden, lineaire maandelijkse aflossing.

Op dit moment is er geen externe financiering in de onderneming aanwezig.

Risico

Zekerheden & voorwaarden

  • De debiteuren voor de financiering zijn de heer W.G van Uden h.o.d.n. Granito Natuursteen Design en zijn echtgenote mevrouw M.M.A. van Uden-Roijackers.
  • De (huidige en toekomstige) goederen, inventaris en voorraad van Granito Natuursteen Design worden verpand aan de investeerders van Knab Crowdfunding.
  • Er wordt een tweede hypothecaire inschrijving van € 75.000 gevestigd op het woonhuis aan De Hovel 1 te Berlicum. Deze is reeds voorbelast met een eerste hypothecaire inschrijving van € 635.292 door de ING bank. De geschatte vrije verkoopwaarde is € 950.000 op basis van de recente verbouwing en vergelijkbare woningen in de directe omgeving

Dun & Bradstreet

Collin werkt samen met het onafhankelijke creditratingbureau Dun & Bradstreet (D&B). Zij brengen de kredietwaardigheid van de onderneming in kaart. Dat doet D&B op basis van betalingsinformatie, jaarcijfers en branche-informatie. Afhankelijk van de score die D&B afgeeft, neemt Collin de leningaanvraag verder in behandeling. De Dun & Bradstreet score geeft de kwalificatie Laag risico.

Collin Credit Score

De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit. Voor de beoordeling is uitgegaan van de jaarrekening 2016, tussentijdse cijfers tot en met augustus 2017 en de prognoses over 2018 tot en met 2020. De overall Collin Credit Score is Voldoende.

Rentabiliteit

Gesteld kan worden dat voor Granito het herstel in het jaar 2017 is ingezet. Granito profiteert van de ontwikkelingen op de huizenmarkt en in de (woning)bouwsector. In het jaar 2016 was er sprake van een positieve cashflow van € 35.000, wat resulteert in een score Excellent. Voor 2017 is de verwachting dat de cashflow € 52.000 zal zijn op een omzet van € 625.000. Dit levert wederom een score Excellent op. In 2018 zal volgens prognose de omzet verder stijgen als gevolg van de toenemende vraag in de woningbranche. Met een verwachte omzet van € 958.000 voor volgend jaar verschijnt onderaan de streep een cashflow van € 27.000 (ná aflossing van de crowdfundlening). Dit resulteert in een score Goed. Voorzichtigheidshalve stellen we de score voor de Rentabiliteit vast op Ruim voldoende.

Solvabiliteit

Door de crisisjaren is zowel in 2016 en naar verwachting ook ultimo 2017 het eigen vermogen negatief. Dit resulteert in de score Matig. Door de geprognotiseerde netto winst in 2018 wordt het eigen vermogen positief, wat leidt tot een solvabiliteit van ruim 13% en de score Matig. De huidige vermogenspositie in privé geeft op dit moment algehele materiële dekking met de overwaarde op de woning. Derhalve kwalificeren we de Solvabiliteit op Voldoende.

Liquiditeit

De current ratio is ultimo 2016 0,7, wat een score Matig tot gevolg heeft. Naar verwachting stijgt de ratio in 2017 naar 1,2 en in 2018 naar 1,7, wat respectievelijk een score Ruim voldoende en Excellent oplevert. Voorzichtigheidshalve stellen we de Liquiditeit vast op Voldoende.

Samenvattend

  • Rentabiliteit: Ruim Voldoende
  • Solvabiliteit: Voldoende
  • Liquiditeit: Voldoende
  • Overall: Voldoende