Samenvatting

De gedreven ondernemers Jeroen Brouns en Jeroen Knols gaan samen Gastrobar Puro beginnen en hebben beiden veel ervaring. Jeroen Brouns heeft als chef-kok en leermeester al meer dan twintig jaar ervaring en heeft bij gerenommeerde restaurants gewerkt. Hij heeft ook diverse restaurants van de grond af opgebouwd. Zijn kennis en ervaring wil hij nu combineren met ondernemerschap. Om zich optimaal te kunnen richten op de service en de kwaliteit van Gastrobar Puro is hij de samenwerking aangegaan met de ervaren ondernemer Jeroen Knols. Deze ondernemer is al vele jaren succesvol actief in de recreatie en horeca. Hij neemt de zakelijke werkzaamheden voor zijn rekening zodat zijn partner Jeroen Brouns zich kan focussen op de gasten en het concept. Jeroen Knols heeft in het verleden bewezen dat de combinatie tussen een zakelijk ingestelde ondernemer en een inhoudelijke topper goed samen gaat.

De goede locatie met ruim voldoende parkeervoorzieningen, de sterke prijs-kwaliteitverhouding en het feit dat ze zich ook kunnen richten op meerdere doelgroepen geeft Gastrobar Puro een voorsprong op concurrenten in de omgeving. Hun concept is vernieuwend met topkwaliteit producten; diverse mooie vlees-, streek- en authentieke Italiaanse gerechten.

Gastrobar Puro is de handelsnaam van Horeca Exploitatie Maatschappij Maastricht B.V. Jeroen Brouns en Jeroen Knols zijn ieder in privé voor 50% aandeelhouder. Jeroen Knols is eigenaar van het pand en verhuurt deze aan de onderneming.


  

Financierings-behoefte

De totale financieringsbehoefte bedraagt € 360.000. Via een achtergestelde lening wordt zelf € 100.000 ingebracht. Daarnaast financiert een leverancier een bedrag van € 35.000. De gevraagde financiering via Knab Crowdfunding bedraagt € 225.000. De looptijd is 60 maanden met een lineaire maandelijkse aflossing. De rente bedraagt 8% gedurende de gehele looptijd.

Structuur

Een organigram van Gastrobar Puro vind je onder het kopje 'Onderneming'.

Risico
 

Dun & Bradstreet kwalificeert de onderneming met een Verhoogd risico. De overall Collin Credit Score is Voldoende. De huidige en toekomstige inventaris en voorraad worden verpand aan de investeerders van Knab Crowdfunding. Er wordt een achtergestelde lening verstrekt door Knols Holding B.V. voor een totaal bedrag van € 100.000. Jeroen Knols geeft tevens een aflopende terugkoopverklaring af voor de inventaris. Deze is op dit moment materieel. Er geldt een niet-onttrekkingsverklaring zolang de solvabiliteit (aandelenkapitaal en algemene reserves) lager dan 35% bedragen. Jeroen Brouns en echtgenote geven op hun beurt een persoonlijke borgstelling af van € 25.000 met op dit moment morele waarde. Daarnaast wordt een overlijdensrisicoverzekering op naam van Jeroen Brouns verpand aan de investeerders van Knab Crowdfunding. De hoogte bedraagt € 50.000 en heeft een aflopend karakter.

Leendoel

De gevraagde financiering wordt gebruikt om het restaurant Gastrobar Puro op te zetten in een voormalig horecapand in Maastricht. De investeringen betreffen met name de verbouwing, inrichting van de keuken en het restaurant en de aanschaf van voorraden.

Ondernemers

Jeroen Brouns (43) is een ervaren chef-kok en leermeester. Gehuwd en vader van drie dochters. Hij heeft na zijn opleiding tot Basis kok de opleidingen Voortgezette restaurant kok en Leermeester genoten. Zijn werkervaring is enorm. Jeroen is begonnen als kok en heeft zichzelf opgewerkt tot souschef en chef-kok bij verschillende vooraanstaande hotels en restaurants, zoals onder andere Hotel Beaumont in Maastricht en Thermae 2000. Nadien heeft hij voor een aantal investeerders achtereenvolgens Restaurant ’t Klaöske en Eetcafé de Sjans in Maastricht opgebouwd. Vervolgens startte hij als zelfstandig ondernemer eetcafé de Basiliek in Meerssen, die hij na vijf jaar verkocht heeft. Dit alles heeft hem een goede, bekende naam gegeven in Maastricht en omgeving. Nu is hij op een punt gekomen waarbij hij samen met Jeroen Knols de kans grijpt om deel te nemen in het exploiteren van Gastrobar Puro. Voor Jeroen Brouns de perfecte match zodat hij zich kan richten op zijn passie, het dagelijks runnen van het restaurant.

Jeroen Knols (42) is de ondernemer en investeerder. Samenwonend en vader van twee dochters. Hij heeft academisch werk- en denkniveau. Hij heeft de Hogeschool Sociaal Juridische Dienstverlening gedaan en aan de Universiteit Maastricht Fiscaal recht gestudeerd. De laatste heeft hij niet volledig afgerond. Zijn werkervaringen zijn zeer omvangrijk. In aanvang vooral actief als jurist bij verschillende bedrijven. Vanaf 2002 ging Jeroen Knols bouwen aan zijn huidige structuur. Inmiddels heeft hij een mooi netwerk opgezet van bedrijven die actief zijn in de horeca en recreatie. Hij heeft op de diverse bedrijven de juiste mensen in de uitvoering. Zijn kracht zit in het houden van overzicht en in het voorzien van de nodige ondersteuning ten aanzien van financiële en andere zakelijke facetten. De motivatie van Jeroen Knols zit vooral in het feit dat hij kan samenwerken met een zeer ervaren chef-kok met een grote naam in Maastricht. Hij neemt zelf geen vergoeding uit de onderneming. Alleen Jeroen Brouns, de uitvoerende partner, heeft een bescheiden DGA-salaris.

Onderneming

Algemeen

Het bedrijf is in 2018 opgericht en gaat als nieuw restaurant van start. In het pand op de Lage Kanaaldijk 54 in Maastricht zat voorheen een bestaande horeca onderneming onder de naam Café Bel Air. Het pand met de mooie gevel ligt prachtig en heeft meerdere vrije parkeerplaatsen voor de deur.

Visie & strategie Gastrobar Puro

Gastrobar Puro speelt in op de trends van Italiaanse, streek- en biologische producten evenals seizoen gebonden producten, in een warme huiselijke sfeer, persoonlijk met een stuk extra beleving. Het concept is zo opgebouwd dat het aantrekkelijk is voor meerdere doelgroepen. Zodra de basis goed loopt wil men doorpakken en daarvoor liggen voldoende mogelijkheden op de plank:

 • Na ongeveer één jaar wil men bij bedrijven kleine lunchgerechten aanbieden of bij hun op locatie een lunch of diner te verzorgen.
 • De capaciteit is in de basis gericht op 70 zitplaatsen binnen en 20 op het terras aan de voorzijde; zodra de mogelijkheden (financieel en qua planning) zich voordoen wil men de tuin (met uitzicht op de Sint Pietersberg) verder uitbouwen met een terras.

Markt

 • Inwoners van de wijk Sint Pieter (gemiddeld tot hogere inkomens)
 • Gasten uit de omgeving (goed bereikbaar en vrij parkeren)
 • Zakelijke gasten (draadloos internet en extra faciliteiten zoals een zaaltje op de verdieping, geschikt voor 25 personen)
 • Toeristen (gunstige ligging nabij toeristische trekpleisters)

Het geografisch aandachtsgebied is Maastricht met 122.000 inwoners.

 • In de wijk Sint Pieter wonen 4.700 inwoners, waarvan veel tweeverdieners
 • Maastricht heeft veel inwoners binnen een cirkel van enkele kilometers van de locatie
 • Maastricht trekt veel toeristen, zowel dagjesmensen als toeristen die langere tijd blijven

Gastrobar Puro springt in op de huidige trends van:

 • Energiek, van Gezond naar Energizing
 • Echt & Eerlijk, van Globaal naar Lokaal
 • Elkaar, van Toog naar Tafel
 • Expressief, van Functioneel naar Emotioneel

De horecabestedingen nemen toe, vooral de tweeverdieners gaan vaker uit eten. Als de beleving goed is en een goede match vormt met de prijskwaliteit-verhouding dan slaat het concept aan.

Structuur

Financieringsbehoefte

Investeringsoverzicht

verbouwingen € 175.000
keukeninrichting € 90.000
verdere inrichting € 55.000
voorraad € 20.000
overige & aanloopkosten € 20.000
totale investeringsbehoefte € 360.000
achtergestelde lening J. Knols € 100.000
lening Sligro (leverancier) € 35.000
lening via Knab Crowdfunding € 225.000

Leenbedrag: € 225.000

Rente: 8%

Looptijd: 60 maanden, lineaire maandelijkse aflossing

Risico

Risico's

 • Risico van achterblijvende omzet: mocht de omzet achterblijven dan hebben de ondernemers vooral de mogelijkheid om minder personeel in te zetten. Een belangrijk deel betreft oproepkrachten. Hierdoor worden snel kosten bespaard en kan de rentabiliteit van de onderneming mogelijk nog redelijk op niveau blijven.
 • Risico op uitval personeel: om het risico op uitval te beperken zal de onderneming voldoende oproepkrachten aantrekken met ervaring in en/of affiniteit met de horeca. In Maastricht zijn veel hoog opgeleide studenten die in de horeca werken. Deze willen graag werken en kunnen ook snel opgeleid worden om optimaal hun taken uit te voeren. De mensen in de keuken zullen vooral door Jeroen Brouns worden opgeleid. Het is zijn taak om kennis en ervaring over te dragen.

Zekerheden & voorwaarden

 • De lening van € 100.000 door Knols Holding B.V. wordt achtergesteld t.o.v. de lening via Knab Crowdfunding. Gedurende de looptijd van de lening zal er geen aflossing plaatsvinden op de achtergestelde lening. De rente wordt wel betaald.
 • Jeroen Brouns geeft een persoonlijke borgstelling af voor € 25.000. Deze borgstelling heeft op dit moment morele waarde.
 • Ten behoeve van de lening via Knab Crowdfunding wordt er een overlijdensrisicoverzekering afgesloten op het leven van Jeroen Brouns voor een bedrag van minimaal € 50.000. Deze is gelijk aan de looptijd van de lening via Knab Crowdfunding. Deze wordt verpand aan de investeerders van Knab Crowdfunding.
 • De (huidige en toekomstige) inventaris en voorraad wordt verpand aan de investeerders van Knab Crowdfunding.
 • Ter handhaving van de solvabiliteit is een niet-onttrekkingsverklaring overeengekomen. Deze houdt in dat er geen onttrekkingen aan het vermogen van Horeca Exploitatie Maatschappij Maastricht B.V. mogen plaatsvinden, zolang de solvabiliteit (werkelijk eigen vermogen ten opzichte van het balanstotaal conform berekening Knab Crowdfunding) 35% of lager is.
 • Er wordt door Jeroen Knols een op dit moment materiële aflopende terugkoopverklaring afgegeven op de inventaris (exclusief verbouwing) op basis van de volgende bedragen en termijnen:
  • 1e t/m 12e maand van lening € 145.000 (100%)
  • 13e t/m 18e maand van lening € 101.500 (70%)
  • 19e t/m 24e maand van lening € 87.000 (60%)
  • 25e t/m 30e maand van lening € 79.750 (55%)
  • 31e t/m 36e maand van lening € 72.500 (50%)
  • 37e t/m 42e maand van lening € 58.000 (40%)
  • 43e t/m 48e maand van lening € 43.500 (30%)
  • 49e t/m 54e maand van lening € 29.000 (20%)
  • 55e t/m 60e maand van lening € 21.750 (15%)

Dun & Bradstreet

Knab Crowdfunding werkt samen met het onafhankelijke creditratingbureau Dun & Bradstreet. De kwalificatie van Dun & Bradstreet wordt gebruikt als voorspellende indicator om bedrijfsrisico’s te bepalen. De kwalificatie voor Horeca Exploitatie Maatschappij Maastricht B.V. is Verhoogd risico.

Collin Credit Score

De Collin Credit Score is een gewogen score gebaseerd op een mix van rentabiliteit, solvabiliteit en liquiditeit. De Collin Credit Score is gebaseerd op een behoudende prognose vanaf de start per 15-12-2018. De overall Collin Credit Score is Voldoende.

Rentabiliteit

In het eerste jaar (2019) bedraagt de verwachte omzet € 550.000 met een operationele cashflow van € 60.000. Het verwachte cashflow overschot komt uit op € 8.000. De activiteiten starten vanaf 15 december 2018. De ondernemers pakken de aantrekkelijke periode mee rondom de feestdagen. Op dit moment zijn er al vele boekingen vastgelegd rondom deze dagen. Dit zal een extra impuls geven. In het tweede jaar (2020) bedraagt de verwacht omzet € 605.000 met een operationele cashflow van € 73.000. Het verwachte cashflow overschot komt uit op € 21.000. In het derde jaar (2021) is de verwachte omzet € 666.000 met een operationele cashflow van € 91.000. Het verwachte cashflow overschot komt uit op € 39.000. Aangezien de score volledig op prognoses is gebaseerd, hanteren we voor de Rentabiliteit de score Voldoende.

Solvabiliteit

De solvabiliteit direct na financiering komt uit op 28% (score Ruim voldoende) op een balanstotaal van € 356.000. Door de verwachte winsttoevoegingen zal de solvabiliteit jaarlijks stijgen. Per ultimo 2019 verwacht men een solvabiliteit van 30% en ultimo 2020 komt deze volgens prognose uit op ruim 40% en op een vergelijkbaar balanstotaal van circa € 330.000. Voor nu kwalificeren wij de Solvabiliteit op Ruim voldoende.

Liquiditeit

Door vooruit ontvangen bonussen van leveranciers van € 37.500 is er sprake van een goede liquiditeitspositie bij de start van de onderneming. De omzet komt in de meeste gevallen contant of per pin binnen en daarbij is er een leverancierskrediet waardoor er extra ruimte in de liquiditeiten is. Per ultimo 2019 is de verwachting dat de current ratio (vlottende activa/vlottende passiva) op 1,4 uitkomt (score Goed), waarbij de aflossingsverplichtingen voor komend jaar bij de kortlopende schulden zijn opgenomen. De verwachting is dat de current ratio de jaren erna verder zal stijgen. Aangezien de score volledig op prognoses is gebaseerd, hanteren we voor de Liquiditeit de score Voldoende.

Samenvattend

 • Rentabiliteit: Voldoende
 • Solvabiliteit: Ruim Voldoende
 • Liquiditeit: Voldoende
 • Overall: Voldoende