OVpay: In- en uitchecken met je betaalpas

  • Ook met je smartphone via Apple Pay en Google Pay
  • Reizen zonder je OV-chipkaart
  • Alle vervoerders doen mee
Open een rekening

  Om OVpay met een Knab Betaalpas te gebruiken heb je een Knab-rekening nodig.

In- en uitchecken met je betaalpas via OVpay

De plastic pas verdwijnt in rap tempo uit onze portemonnee. Je hebt geen OV-chipkaart meer nodig om 2e klas te reizen, zonder (kortings)abonnement. In- en uitchecken kan namelijk eenvoudig met je Knab Betaalpas. Extra fijn: OVpay werkt ook via Apple Pay en Google Pay op je smartphone.

section image

OVpay activeren

Je hoeft OVpay niet te activeren voor je Knab Betaalpas. Het werkt namelijk hetzelfde als contactloos betalen. Deze functie staat standaard aan en het is niet mogelijk om dit uit te zetten.

Hoe werkt OVpay?

In plaats van een OV-chipkaart, houd je je betaalpas – of je smartphone met Apple Pay of Google Pay – tegen de kaartlezer van de vervoerder. Zorg wel dat je met dezelfde pas ook weer uitcheckt. Aan het eind van de dag worden al je reiskosten gebundeld en in een keer afgeschreven van je Knab-rekening.

section image

OVpay app: inzicht in je reizen

Reis gemaakt met OVpay? Dan kun je je reishistorie eenvoudig terugvinden via de site van OVpay, maar ook via de OVpay app. Die kun je downloaden in de App Store of via Google Play. Hier kun je ook aangeven als je een keer je in- of uitcheck hebt gemist.

Download OVpay app

Voorlopig geen abonnementen of kortingen

OVpay werkt voorlopig alleen voor ‘losse reizen’. Je kunt je abonnement of eventuele korting er nu dus nog niet op zetten. Bij de NS kun je voorlopig alleen tweede klas reizen. Het bedrijf achter OVpay werkt er hard aan om ook abonnementen en kortingen mogelijk te maken.

Welke openbaar vervoerders doen mee?

Van NS tot GVB in Amsterdam: iedereen doet mee met OVpay. Dus zowel landelijke als regionale treinen, metro’s en buslijnen. Ideaal!

Check de locaties

Gebruik dezelfde kaart voor in- en uitchecken

Let wel goed op dat je steeds dezelfde kaart gebruikt aan het begin en aan het einde van je reis. Check dus uit met dezelfde kaart als waarmee je incheckte. Houd de kaart ook gescheiden van eventuele andere contactloze kaarten wanneer je deze voor de kaartlezer houdt.

Veelgestelde vragen over OVpay

Wat is OVpay?

Met OVpay kun je zelf kiezen hoe je in- en uitcheckt in het OV. Je kunt nu in Nederland in- en uitchecken met je plastic betaalpas, Apple Pay of Google Pay. In de trein reis je 2e klas. De prijs voor je reis is gelijk aan reizen met je OV-chipkaart zonder korting of abonnement. Het bedrijf achter OVpay werkt er hard aan om het mogelijk te maken dat je ook met een abonnement op je betaalpas kunt reizen.

Hoe werkt Ovpay?

Heel makkelijk: je houdt je Knab betaalpas of mobiele telefoon tegen de kaartlezer of het poortje en - bliep! - je bent ingecheckt. Na je reis check je op dezelfde manier, met dezelfde pas weer uit. Zo simpel is het. Het lijkt op contactloos betalen in de supermarkt.

Zorg dat je je betaalpas uit je portemonnee haalt bij het in- en uitchecken, zo check je in met de pas die jij wil. In- en uitchecken met je betaalpas werkt ook als je contactloos betalen hebt uitgeschakeld.

De kosten van gemaakte reizen op één dag worden bij elkaar opgeteld en de volgende dag als één totaalbedrag afgeschreven; dat totaalbedrag is zichtbaar op je rekeningoverzicht.

Let op: Gebruik de juiste kaart

Net als bij contactloos betalen in de supermarkt, moet je één kaart voor de OV-kaartlezer houden. Als je bij het in- en uitchecken een portemonnee of telefoonhoesje met daarin een OV-chipkaart, contactloze betaalpas en/of creditcard voor de kaartlezer houdt, kan een andere kaart worden. Houd daarom één en dezelfde pas voor de kaartlezer bij het in- en uitchecken.

Waar is OVpay beschikbaar?

OVpay is voor heel Nederland beschikbaar. Je kunt bij elke vervoerder in- en uitchecken met je Knab betaalpas, Apple Pay of Google Pay.

Waar kun je in- en uitchecken met je betaalpas?

OVpay komt stap voor stap dichterbij. Eerst voor reizigers die zonder korting of abonnement reizen, straks ook voor reizen met een abonnement. Bekijk via de pagina OVpay of het al kan bij jou in de buurt.

Waar zie je je reiskosten?

In je rekeningoverzicht vind je een referentienummer dat begint met NLOV met daarachter veertien cijfers en letters. Voer deze samen met het afgeschreven bedrag in op de webtool op de website van OVpay en bekijk je gemaakte reizen en bijbehorende reiskosten. Je kunt je reisoverzicht ook in de OVpay app bekijken.

Hoe zit het met privacy bij het in- en uitchecken met je betaalpas?

In- en uitchecken met je Knab Betaalpas, Apple Pay of Google Pay is net zo veilig qua privacy als contactloos betalen in de supermarkt. OVpay kan je bankgegevens niet inzien en Knab ziet je reisgegevens niet.

Wat gebeurt er met je OV-abonnement?

Op dit moment kun je alleen nog in- en uitchecken zonder reisproduct of korting. Wil je dus reizen met je abonnement? Gebruik dan voorlopig nog je OV-chipkaart. Het bedrijf achter OVpay werkt er hard aan om mogelijk te maken dat je met een abonnement op je betaalpas kunt reizen. Knab volgt automatisch de ontwikkelingen.

Wat doe je als een verkeerd bedrag van je rekening is afgeschreven?

Neem contact op met de klantenservice van OVpay via 09 00 14 33 en hou je referentienummer en het afgeschreven bedrag bij de hand. Deze vind je op je rekeningoverschrift. OVpay is bereikbaar op werkdagen van 07.00 tot 17.00 uur.

Wat zijn de kosten voor in- en uitchecken met je betaalpas?

In- en uitchecken met je betaalpas heeft dezelfde prijs als in- en uitchecken met je OV-chipkaart. Let op: Het werkt niet met kortingen of met abonnementen.