Stap 1

Bepaal waarvoor je belegt

Wanneer je begint met beleggen, is het slim om in je achterhoofd te houden waar je het voor doet. Zie je jezelf in een nieuwe auto, spaar je voor het collegegeld voor je kinderen, of wil je over een paar jaar je huis verbouwen? Simpelweg je vermogen laten groeien is trouwens ook een prima doel.

Stap 2

Bepaal hoeveel geld je wil beleggen

Oké, je hebt een beleggingsdoel vastgesteld, maar hoeveel geld heb je daarvoor nodig? Maak een inschatting van het geld dat je nu al beschikbaar hebt, en hoeveel je geld nog moet groeien om aan dat bedrag te komen. Beleggen kan met grote én kleine bedragen.

Misschien heb je al een mooi bedrag bij elkaar gespaard en wil je daarvan een deel beleggen. Bedenk dat je ook maandelijks automatisch geld kunt bijstorten op je beleggingsrekening. Dat heet periodiek beleggen. Als je iedere maand geld bijstort, groeit je vermogen vaak veel sneller.

Dit is de kracht van periodiek beleggen

Stap 3

Beslis hoe je wil beleggen

Beleggen kan op verschillende manieren. Wil jij liever zelf actief gaan beleggen, of laat jij het beleggen lekker over aan een expert? Zelf beleggen kan interessant zijn als je veel beleggingservaring hebt en het niet erg vindt om tijd te steken in het volgen van de beurzen. Heb je er liever geen omkijken naar? Dan is beheerd beleggen voor jou misschien de beste keus.

Lees meer over het verschil tussen zelf beleggen en laten beleggen.

Stap 4

Doe wat basiskennis op

Als je een beleggingsrekening opent, moet je een aantal vragen beantwoorden om erachter te komen welke strategie het beste bij jou past. Deze vragen testen ook je kennis over beleggen. Je kunt alvast een begin maken door te kijken of je deze 10 belangrijke beleggingstermen al kent.

Stap 5

Weet waarin je kunt beleggen

Bij beleggen denken de meeste mensen al snel aan aandelen. Maar er zijn meerdere beleggingscategorieën waar je je als beginnend belegger op kunt richten. Denk aan obligaties, vastgoed en grondstoffen. En daarnaast heb je ook nog de beleggingsfondsen en ETF’s. Geen zin om je hierin te verdiepen? Overweeg dan beheerd beleggen.

Bekijk waarin Knab belegt

Stap 6

Begrijp de risico's van beleggen

Wie belegt, loopt risico. Je rendement kan lager uitvallen dan je had verwacht en in een negatief scenario kun je je inleg deels of geheel verliezen. Gelukkig zijn er manieren om de risico’s van beleggen te beperken door bepaalde maatregelen te treffen.

Bedenk ook hoeveel risico je bereid bent (en voor jou verstandig is) om te lopen. Lig je wakker als je belegging in korte tijd 10% of meer in waarde daalt, of kijk je meer naar de lange termijn? Dit zijn dingen om rekening mee te houden.

Ga je beleggen bij Knab? Dan helpen we je hierbij. We stellen van tevoren een risicoprofiel voor je op. Dit doen we aan de hand van een vragenlijst die je invult wanneer je bij ons een beleggingsrekening opent.

Stap 7

Vergelijk de kosten van verschillende aanbieders

Wanneer je belegt, betaal je kosten. Welke kosten dat zijn en hoeveel je betaalt, verschilt per aanbieder. De kosten van beleggen hebben invloed op je rendement. Vooral als je net begint en je saldo nog laag is, kunnen de kosten relatief hoog zijn. Check daarom goed van tevoren wat de kosten zijn zodat je straks niet wordt verrast.

Check de kosten van Knab Beheerd Beleggen

Gelijk beginnen?

Kies voor beleggen met gemak

Bij Knab laat je je geld beleggen door een expert. Zo heb je zelf geen omkijken naar je beleggingen en krijgt je geld de kans om te groeien

Ontdek beleggen bij Knab

Privé beleggen als zzp’er

Dat doe je bij Knab heel gemakkelijk binnen je zakelijk pakket. Zo profiteer je ook als zzp’er van de voordelen van beleggen, zonder dat je een particuliere rekening hoeft te openen.

Ontdek het gemak

Handige info in Knab-taal

Beginnen met beleggen kan best spannend zijn. Hoe begin je en wat zijn de valkuilen? Knab helpt je met een handige 'bieb' vol begrijpelijke artikelen, video's en checklists.


 
Beginnen met beleggen, wanneer is hét moment?
Lees meer
 
Overtuig jezelf om te gaan beleggen met deze 5 beleggingstips voor beginners.
Lees meer
 
Hoeveel geld heb je nodig om te starten met beleggen?
Lees meer

Dit vind je misschien ook interessant